ЖИТТЯ

Переяславець Сергій Чемерис за допомогою стрінг-арту створив Державний герб України: які плани у митця надалі

Переяславець Сергій Чемерис створив Державний герб України за допомогою стрінг-арту. Що цьому передувало та які картини митець робитиме надалі? 

Сергій Чемерис із Переяслава за допомогою стрінг-арту створив Державний герб України. Стрінг-арт — це мистецтво створення об’ємних картин і панно за допомогою цвяхів і ниток. Як з’явилась така ідея та чи будуть ще подібні роботи, Сергій розповів Інформатору.

“Процес створення картин у мене починається з того, що на комп’ютері, в програмі роблю собі креслення. Потім роздруковую їх. Якщо картина досить велика, то склеюю листки А4. Далі свердлом роблю помітки і забиваю гвіздки. Таким чином витвір виходить рівним та красивим. В середньому на створення картини, в мене йде два тижні”, – розповідає Сергій.

“Перша картина герба на фоні прапору України вже готова. Висота картини 85 см, а ширина – 55 см. Цей герб я зробив за два тижні, а на виготовлення пішло понад 3000 гвіздків, швейних бобінів (мотки ниток) використав близько 10-ти штук. Щодо історії створення гербу, то в мене у столиці є друзі які займаються татуюваннями, і от моя знайома зробила такий ескіз, який мені сподобався. Згодом, я з нею домовився і ми зробили невеличку колаборацію. В процесі створення, наразі ще один герб, але фон вже складатиметься з чотирьох кольорів. Одна половина — синьо-жовта, а іншу виконаю у червоно-чорних кольорах. Розмір цієї картини вже буде висотою близько 1 метру, 20 см. Після виготовлення, цей герб я хочу відправити Сергію Притулі, щоб він зробив аукціон, кошти з якого підуть на ЗСУ. Задумувався про створення портретів воїнів з “Азовсталі”, щоб в подальшому зробити виставку. Також, я створив портрет українського телеведучого, Олексія Дурнєва, який потім подарував йому”, – говорить митець.

Сергій Чемерис розказав, що прийшов до стрінг-арту за допомогою музичного інструменту ганґу: “Я вже давно звернув увагу на такий інструмент, але можливості купити не було. Замовити його можна було у Швейцарії та чекати близько року. Коштував ганґ 2000 євро та більше. Згодом, я пішов на курси анімації 2D на комп’ютері. Там я познайомився з дівчиною, в якої був ганґ, який потім я купив. Після цього, я відвідував фестивалі де були майстри які виготовляли такі інструменти і мають світову відомість. На одному із фестивалів, я побачив роботи в стилі стрінг-арту, які мене дуже зацікавили. Познайомився з людиною, яка виготовляла роботи і розпитував з чого почати. Так я і почав займатись картинами.

Картини Сергія вже є в різних країнах (Португалія (в приватній колекції), США (Каліфорнія, Сан Дієго; Нью Хемпшер): “Ще в планах у мене зробити арт в Переяславі, типу муралу (заплести величезну абстракцію на будинку чи можливо, як серце Переяслава в центрі) або оформити зупинку міського транспорту, хоча навряд проживе довго. Все це можна втілити, якщо знайдуться спонсори. На рахунок артів з українською символікою, хочу виставити роботи на заходах, які можуть принести кошти для ЗСУ і я готовий віддати все, що назбирається. Зараз в процесі пошуку де і як це можна зробити”, – ділиться планами на майбутнє Сергій.

“Багато людей, кажуть, що потрібно вибрати один напрямок у рухатись в ньому, але я не згоден з цим. Я вважаю, що краще, коли ти різносторонній. Я володію технічними навичками, творчими, музичними і зараз все це складається в одне ціле. Тож наразі я збираюсь йти ще на навчання по веб-дизайну”, – закінчує розповідь Сергій.

Державний прапор України, виготовлений за допомогою стрінг-арту

Робота, яку Сергій Чемерис хоче передати Сергію Притулі

Сергій Чемерис зробив і портрет свого сина

Сергій Чемерис подарував портрет Олексію Дурнєву

Сергій Чемерис розповів, що саме за допомогою ганґу він прийшов до стрінг-арту

Інші роботи Сергія Чемериса 

Нагадаємо, що у Переяславі Юлія Аврамич проводитиме безкоштовні заняття з фелтінгу. Як доєднатись, дізнавайтесь тут. 

Оксана Симоненко

Нагору