ЖИТТЯ

Проблемна мобілізація, “чотирилапі захисники”, приклад для Естонії: що позитивного було цього тижня

Естонія розробить додаток на основі української “Дії”, Амстердам передасть Україні 2 тисячі забутих велосипедів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

У Пентагоні вважають, що мобілізація суттєво не допоможе армії рф

Хоча часткова мобілізація, оголошена президентом рф путіним, може вирішити проблему із нестачею особового складу російських сил, існує низка інших проблем, які додаткова кількість військових може ускладнити. Про це на брифінгу 22 вересня сказав речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер.

“За нашою оцінкою, в росії піде час на підготовку, навчання й екіпірування нових сил. Також важливо зазначити, що тоді як це для росії в багатьох відношеннях може вирішити проблему нестачі живої сили, незрозуміло, чи це може вирішити питання командного складу, матеріально-тилового забезпечення, життєзабезпечення і, що важливо, бойового духу, що ми бачили на прикладі російських сил в Україні”, – сказав він.

Естонія розробить додаток на основі української “Дії”

В Естонії зʼявиться власна “Дія”. Зараз країна вивчає український досвід. Естонські розробники хочуть створити державний застосунок з документами та послугами як у нас. Про це розповів міністр зовнішньої торгівлі та інформаційних технологій Естонії Крістіан Ярван.

“Ми розглядаємо “Дію” на кількох рівнях: програмне забезпечення й варіанти його використання, розробка окремого застосунку та впровадження на його платформі нових послуг. Яким буде відсоток використання в цьому застосунку українського продукту, а скільки естонських напрацювань наші агентства повинні розрахувати найближчими тижнями. Чим більше ми зможемо використати досвіду України та уникнути дублювання вашої роботи, тим краще”, – зазначив Ярван.

Амстердам передасть Україні 2 тисячі забутих велосипедів: хто їх отримає

В Україну з міського велосховища Амстердама (Нідерлани) доставлять 2 тисячі забутих велосипедів. Про це повідомили в нідерландському фонді Zeilen van Vrijheid, який керує цією ініціативою.

Як повідомляє фонд, велосипеди передадуть для медиків, соціальних працівників і волонтерів, які допомагають людям на звільнених від росіян територіях України. Перші велосипеди розподілять між населеними пунктами Київської, Харківської, Дніпропетровської та Чернігівської областей.

У Львові створюють вишиванки з унікальним візерунком зображення безпілотника Bayraktar

Львівські майстрині перетворили безпілотник Bayraktar, який допомагає протистояти російській агресії на елемент української вишивки. Перші сорочки-вишиванки уже передали засновникам турецької компанії “Baykar”. Незабаром у них одягнуть всіх працівників. Історією створення ексклюзивної вишивки для виробників Bayraktar поділилась Олена Гнідець, яка шиє одяг.

“Вишиванка Bayraktar має свою досить цікаву історію створення. До нашого шоуруму у Львові завітали гості. Їм сподобалась якість наших вишиванок. У розмові ми дізнались, що це представник з посольства України в Турецькій республіці. Він запитав, чи можемо розробити для них ексклюзивну модель вишиванки за мотивами Bayraktar. Це був сміливий задум, але ми обмінялись контактами і почали перші кроки до реалізації цього “засекреченого” проєкту”, – розповіла Олена.

“Чотирилапі захисники”: легендарний пес-розмінувальник Патрон отримав нову нагороду

Кінологічна спілка України нагородила кінологів та службових собак ДСНС відзнакою “Чотирилапі захисники”. Нові відзнаки пси-сапери отримали за допомогу у пошуках вибухонебезпечних предметів і розміновуванні територій. Про це повідомили у пресслужбі МВС. Зокрема, серед лауреатів – славнозвісний пес-піротехнік Патрон. Це вже п’ята нагорода чотирилапого.

“Патрон разом із начальником частини піротехнічних робіт та підводного розмінування ГУ ДСНС у Чернігівській області Михайлом Ільєвим здійснив понад 700 виїздів на розмінування, а саперами виявлено та вилучено близько 18 тисяч вибухонебезпечних предметів”, – зазначають в МВС.

Також заслужену винагороду отримав пес Тандем. Собака породи бельгійська вівчарка малінуа. Він теж неодноразово допомагав шукати вибухонебезпечні предмети та розміновувати території.

Нагадаємо, що 23 вересня ДСНС завершила тестування системи оповіщення на смартфонах: подальші сигнали – реальна загроза. Деталі дізнавайтесь тут.

Нагору