ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: український фільм “Віддана” захоплює своєю красою

Українські фільми – це завжди класно, а зараз вони почали набирати все більшої популярності у світовій кінематографії. “Віддана” змусить вас поринути у атмосферу давнього українського міста.

Редакція Інформатора продовжує свою рубрику “Інформатор вихідного дня”. Тут ми ділимось з вами враженнями про фільми, серіали, книги тощо. Цього разу розповімо про нещодавно переглянутий нашою журналісткою фільм “Віддана” (2020) українського кіновиробника.

Від цього фільму перехоплює подих, настільки він красиво відзнятий – кожна деталь продумана і обіграна до дрібниць, декорації викликають захоплення, а атмосфера тієї епохи заворожує з перших кадрів. Мене фільм змусив відчути мурахи тілом під час перегляду. Естетичний, витончений, містичний, емоційний та інтригуючий – епітети до цього фільму. Актори з точністю змогли передати настрій героїв та занурити в атмосферу ХІХ-ХХ століть України у складі Австро-Угорщини.

Сюжет описує складні стосунки між служницею Стефанією Чорненько та панянкою Аделею Анґер. Історія починається з пожежі, у якій лікар Анґер втрачає дружину, але рятує двох дівчат – рідну доньку Аделю та доньку хатніх робітників Стефанію. Лікар вирішує виховувати їх разом. Минає 25 років. Дівчата виросли, але залишилися нерозлучними, хоча Аделя тепер заміжня. Стефа ж веде господарство та прислуговує Аделі та її чоловіку. Вони досі не розуміють, хто вони одна одній: сестри та подруги чи служниця та господиня. Їхні стосунки – це історія любові-ненависті, вони ревнують, інтригують, сваряться, але не можуть одна без одної.

Заможня панянка у розкішних сукнях та з панськими манерами, але без самостійності. Аделя не розбирається в хатніх справах, щасливо живе, купаючись в коханні свого чоловіка. Стефа – з характером, розумна і дуже красива дівчина. Різні, але водночас схожі, з одним, але відмінним життєвим шляхом. Інтриги, здогадки, бентежне минуле та таємниці кожної з дівчат перевернуть їхні життя.

У фільмі є все, що потрібно для гарного враження: драматичний сюжет, привабливі актори, психологія, приємна музика, гарні костюми те декорації. Головні ролі виконали Маріанна Янушевич (Стефа), Алеся Романова (Аделя) та Роман Луцький (Петро). Також у картині з’являються балерина Катерина Кухар, відомі українські акторки Ірма Вітовська, Ада Роговцева та Наталія Васько.

“Віддана” – фільм за мотивами роману “Фелікс Австрія” української письменниці Софії Андрухович. Він став повнометражним дебютом для режисерки Христини Сиволап. Гасло – “Кожен отримує те, що хоче. Кожен має таку любов, якої прагне”.

Із попереднім матеріалом цієї рубрики ознайомтесь за посиланням. Там наш редактор розповів про американсько-український фільм “Захар Беркут”.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору