ЖИТТЯ

Фейкові соцвиплати: шахраї придумали нову схему з “єПідтримкою”

У соцмережах поширюється чергова шахрайська схема. Як запобігти обману?

У соціальних мережах активно поширюється маніпуляція про отримання виплат в розмірі 4000 гривень через програму “єПідтримка”. У повідомленнях зазначається, що, перейшовши за посиланнями, всі українці начебто можуть отримати допомогу. Проте всі посилання “ведуть” до певного Telegram-каналу, це – чергова шахрайська схема. Сама ж схема не має жодного стосунку до держвиплат, а такий механізм створений для реклами Telegram-каналу та спрямовані на довірливих громадян. Про це повідомляє  Центр протидії дезінформації, передає Інформатор.

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони попереджає, що через застосунок “Дія” неможливо оформити грошову допомогу в розмірі 4000 грн. Але можна отримати 1800 грн у якості допомоги по безробіттю та 2200 грн – як допомогу ВПО.

“Закликаємо критично ставитися до подібних повідомлень та перевіряти інформацію на офіційних сторінках відомств. Реагуючи на “клікбейтні” назви, ви можете стати жертвою шахраїв”, — попередили в Центрі протидії дезінформації.

Існує чимало правил, які допоможуть вам вберегтися від інтернет-шахраїв. Одне з основних – пам’ятайте, що при соціальних виплатах чи виграшах від вас не вимагатимуть гроші за сплату неіснуючих “зборів”. Крім цього, для переведення коштів на ваші рахунки відправнику потрібно знати лише номер вашої банківської картки або номер рахунку. Якщо крім цього відправник вимагає й інші персональні дані, то скоріш за все він хоче відібрати ваші гроші, а не дати щось вам.

Куди та як повідомляти про шахраїв:

Адміністрації месенджера — про користувачів, які порушують закон:

  • Telegram. Натисніть на повідомлення — оберіть Повідомити — опишіть причину (якщо фішинг — Інше — Фішинг).
  • WhatsApp. Натисніть на повідомлення і кілька секунд утримуйте — оберіть у правому верхньому кутку три крапки — натисніть Поскаржитись.

Кіберполіції, якщо стали жертвою злочину в інтернеті — посилання тут.

CERT-UA – про фішинг, зловмисне ПЗ, кібератаки за адресою cert@cert.gov.ua.

Зазначимо, що вчора, 7 жовтня, у Переяславі жінка стала жертвою шахраїв. Вона перейшла буцімто на сайт “єДопомога”, внесла свої дані, після чого з карти зникли 3200 та 974 гривні двома платежами. Деталі – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору