ЖИТТЯ

Ракетний обстріл Києва та області: що відомо зараз

Росіяни обстрілюють ракетами Київ та область. Інформація постійно оновлюється.

Сьогодні, 10 жовтня, близько сьомої ранку жителі Київщини (та і всієї України) прокинулись під звуки сирен сповіщення про повітряну небезпеку. Росіяни вчергове розпочали ракетний терор нашої країни. Передусім стало відомо, що ударів зазнала столиця, а в Київській області спрацювала ППО. Інформатор збирає у цій публікації все, що відомо прямо зараз.

Через півтори години після оголошення тривоги жителі Києва почали повідомляти про звуки вибухів. О 8:30 мер міста Віталій Кличко у Telegram-каналі написав таке: “Кілька вибухів у Шевченківському районі – в центрі столиці. Всі служби слідують на місця. Деталі згодом”.

Речниця ДСНС Світлана Водолага повідомила Суспільному, що внаслідок кількох влучань у Києві в різних місцях є травмовані та загиблі.

О 9:27 Кличко повідомив: “Столиця під атаками російських терористів! Ракети вразили об’єкти в центрі міста (в Шевченківському районі) та в Солом‘янському районі. Повітряна тривога, а значить і загроза, триває. Я звертаюся до всіх мешканців столиці: під час тривоги перебувайте в укриттях. У місто, якщо немає гострої необхідності, сьогодні краще не виїжджати.

Про це ж прошу і мешканців передмість – не їхати сьогодні в столицю. Центральні вулиці Києва перекрили правоохоронці, працюють рятувальні служби”.

Деякі читачі Інформатора наразі перебувають у столиці. Чоловік анонімно розповів нам, що почув сильний вибух поряд, коли вийшов із маршрутки. Відразу пішов до метро, де зараз від обстрілів ховається багато людей.

Після десятої години знову почали надходити повідомлення про вибухи в Києві.

У Київській області в цілому також неспокійно. О 9:13 голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив, що в області спрацювала ППО. О 9:41 додав таке: “Повітряна атака триває, прошу всіх зберігати спокій та залишатися в укриттях. В області працює ППО. Є інформація про збиті об’єкти.

Наголошую, що повітряна тривога все ще триває. Не ігноруйте це та перебувайте в укриттях. Не фотографуйте та не знімайте місця прильотів чи об’єкти інфраструктури, що зазнали пошкоджень. Від цього залежить життя людей. Тримаймося”.

О 10:07 Віталій Кличко повідомив: “Кілька влучань в об‘єкти критичної інфраструктури міста. Є постраждалі. Всі служби на місцях, працюють”.

О 10:26 Олексій Кулеба повідомив: “Ворог продовжує обстрілювати мирні міста. Практично по всій Київській області працює ППО. Є збиті ракети. Маємо прильоти по приватному сектору у двох громадах. Є постраждалі. На місцях працюють усі необхідні служби”.

Начальник відділу освіти Переяславської міськради Петро Ярмоленко повідомив, що 10 жовтня учні громади до школи не йтимуть.

“Вибуховою хвилею пошкоджено вікна будівлі центрального вокзалу у Києві, проте вокзал працює, висадка та посадка на поїзди проводиться через західний та східний підземні переходи, які водночас виконують роль укриття”, – повідомили о 10:26 в “Укрзалізниці”.

“Шість ракет збито над Бучанською міською територіальною громадою. Дві ракети – між селом Здвижівка та селищем Бородянка (залишки ракет впали в лісі). Чотири ракети – поблизу сіл Синяк та Гаврилівка (залишки впали в ліс). ППО працює. Уражень інфраструктури і жертв – немає”, – повідомив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

Віталій Кличко, 10:49: “Російські терористи не зупиняються. Атакують всі регіони України. Загроза нових ударів триває. Для перебування в укриттях візьміть теплий одяг, воду, запас їжі, зарядні пристрої для телефонів. У місто поки не виїжджайте. Підземні станції метрополітену працюють як укриття. Пасажирів метро зараз не перевозить. Всі міські служби працюють в режимі надзвичайної ситуації. Оперативно реагують на ситуацію та долають наслідки ударів ворога”.

Внаслідок російських обстрілів пошкоджено кілька закладів культури та освіти. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у своєму Telegram-каналі. За його словами, пошкоджено будівлю університету Шевченка, філармонії, музеї Ханенків та Шевченка. Також повідомляють про влучання по пішохідно-велосипедному мосту через Володимирський узвіз біля Арка Свободи українського народу.

Після 11-ї ранку президент України Володимир Зеленський записав термінове відеозвернення. “Ранок важкий. Маємо справу з терористами. Десятки ракет, іранські “Шахіди”. У них дві мішені. Енергообʼєкти – по всій країні. Київщина і Хмельниччина, Львів і Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житормирщина, Кіровоградщина, південь. Вони прагнуть паніки й хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Вони безнадійні. Друга мішень – люди. Спеціально обрали такий час і такі цілі, щоб завдати якнайбільше шкоди. Сьогодні будьте в укриттях. Завжди дотримуйтеся правил безпеки. І завжди памʼятайте: Україна була до того, як зʼявився цей ворог, Україна буде й після нього”, – сказав Зеленський.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний о 10:56 повідомив: “Країна-терорист російська федерація завдає масованих ракетних та авіаційних ударів по території України, застосовує ударні БПЛА. Зранку агресором випущено вже 75 ракет. 41 з них знешкоджено нашою ППО. Збройні Сили роблять все можливе, щоб захистити співгромадян. Однак ворожа атака триває”.

Олексій Кулеба, 11:30: “Прильоти в трьох районах області – удари здійснені по критичній та цивільній інфраструктурі. Є постраждалі – люди знаходяться під завалами. На місцях працюють рятувальники та необхідні служби, щоб якнайшвидше врятувати людей. В області працює ППО. Кількість збитих ракет уточнюється. Можливі перебої зі зв’язком, електрикою та водопостачанням. Тому подбайте про заряджені телефони, павербанки та запасіться водою”.

О 12:26 на Київщині скасували повітряну тривогу. Вона тривала 5 з половиною години.

Голова Бориспільської РДА Руслан Дяченко, 12:26: “У Бориспільському районі все спокійно, всі служби працюють. Ситуація під контролем! Силові структури — в посиленому режимі, тому обов’язково майте при собі документи. На місцях ударів працюють рятувальні служби, по області працює ППО. Нагадую вам про тривожні валізи, де зібрані речі першої необхідності. Наразі все під контролем, проте будьте готовими до перебоїв із електро та водопостачанням, можливих тимчасових проблем зі зв’язком”.

Школи Переяславської громади перейдуть на дистанційне навчання до кінця тижня.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, 13:00:”У деяких областях відсутні водо та електропостачання. Переяславська громада не стала виключенням. Наразі усі необхідні служби працюють, щоб якнайшвидше виправити ці проблеми та дати нашим громадянам необхідні комунікації. Вчергове закликаю переяславців та гостей громади – не нехтуйте сигналами повітряної тривоги. Переходьте до найближчого укриття, підвалу або скористайтесь правилом “двох стін”.

Віталій Кличко, 13:27: “Внаслідок обстрілів російськими варварами об’єктів критичної інфраструктури столиці та області, застосовуються графіки аварійного відключення електропостачання споживачам у Києві та Київській області. Частково обмежене електропостачання промисловим клієнтам та частині побутових клієнтів Києва та всієї області. Енергетики разом з рятувальними службами роблять все необхідне, щоб максимально швидко відновити нормальну роботу енергосистеми. Київводоканал працює в центрі столиці над ліквідацією пошкодженої водопровідної мережі. Але тиск у мережі вже нормалізували і споживачам забезпечене водопостачання”.

Повідомлення диспетчерського центру Переяслава, 13:35: “Наразі у кількох мікрорайонах громади відсутні електропостачання та водопостачання. Аварійні служби працюють в посиленому режимі”.

Університет Григорія Сковороди в Переяславі прийняв рішення щодо переходу на дистанційний формат навчання щонайменше до кінця цього робочого тижня.

Віталій Кличко, 14:30: “За даними на цей час: від ракетних ударів у Києві загинули 5 людей. 51 постраждалий. Із них -42 госпіталізовані до медзакладів міста. Загроза нових ударів триває. Тому прошу всіх не нехтувати безпекою і сигналами повітряної тривоги. Під час тривоги перебувайте в укриттях”.

Внаслідок масованої атаки в регіоні пошкоджено два об’єкти критичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, одна адміністративна будівля та склад приватного підприємства. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. Внаслідок обстрілу в Київській області постраждали 10 людей, ще одна загинула. “На Київщині будуть планові вимкнення електропостачання. Про що будемо попереджати заздалегідь. Наразі готується графік вимкнень. На місцях працюють усі екстрені служби. У разі повітряної тривоги, негайно прямуйте в укриття”, – зазначив Кулеба.

О 15:15 на Київщині вдруге за добу оголосили повітряну тривогу.

Повітряні Сили України за другу половину дня 10 жовтня збили 13 дронів-мопедів, які прилетіли з Курської області та Білорусі та намагалися атакувати Київ та області на півночі та сході України.

О 17:11 повітряну тривогу скасували.

Очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов: “Сьогодні окупанти здійснили 23 ракетних удари по території Київщини. 9 ракет влучило в об’єкти критичної інфраструктури, 33 будинки пошкоджено, 8 осіб травмовано, один чоловік загинув. Втім, більшість ракет були збиті ППО, за що безмежна вдячність нашим Збройним Силам України”.

Віталій Кличко о 18:49 повідомив про пошкодження будівель у Києві:

  • Житлові будинки – 45
  • Об’єкти критичної інфраструктури та ЖКГ – 5
  • Заклади освіти – 6 (3 школи, 1 дитячий садочок, 2 будівлі позашкільного виховання)
  • Заклади соціальної сфери – 2
  • Заклади культури – 6
  • Заклади охорони здоров’я – 5
  • Адмінбудівлі – 2

У Київській ОВА закликали від 17:00 до 22:00 зменшити споживання електроенергії. “За можливості не вмикайте найбільш енерговитратні прилади – електрообігрівачі, бойлери, електроплити, мікрохвильовки, пральні машини, електрочайники, кавоварки та праски. Це зменшить навантаження на нашу енергосистему та дозволить максимально швидко відновити інфраструктуру”, – йдеться у повідомленні.

На сайті міськради Переяслава оприлюднили графік аварійного відключення споживачів, Інформатор публікує його у максимально спрощеному варіанті задля вашої зручності. Дивіться тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору