ЖИТТЯ

Повернення полонених, допомога побратимам та найвидатніші українці: що позитивного було цього тижня

Ілон Маск продовжить фінансування Starlink в Україні, а захисник “Азовсталі” віддасть 23 мільйони на лікування побратимів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Все, що чекає росію поразка й безнадійність – Зеленський

Чи є в росії шанси виграти війну проти України? Немає. Так вважає президент Володимир Зеленський. Він заявив, що країна-агресор може продовжувати лише тероризувати цивільних та шантажувати світ. Однак питання поразки – це лише питання часу.

Зеленський переконаний, що росія безнадійна, ворог занепокоєний, а путін розгублений.

“Так, у них ще є люди, яких вони кидають в атаки. У них є зброя, ракети і “шахеди”, які вони застосовують проти України. У них поки що є можливість тероризувати наші міста і усіх європейців, шантажувати світ. Але у них немає шансів. І не буде. Бо Україна рухається вперед”, – наголосив Зеленський.

УКРАЇНА ПОВЕРНУЛА З ПОЛОНУ ЩЕ 20 БІЙЦІВ

Україні вдалося звільнити ще 20 полонених-військових. Серед них — 14 воїнів ЗСУ, 4 бійців тероборони, 1 нацгвардієць та військовослужбовець ВМС. Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. За його словами, серед звільнених є люди, яких росіяни утримували в Оленівці, на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

“Спілкуючись з родинами полонених, я помітив, що діти часто переживають все у собі, лиш виражають емоції в малюнках. Ти можеш одразу не помітити переживання, дивлячись на дитину. Але воно є, і хочеться зробити все, щоб якомога скоріше повернути їй батька чи маму, хочеться викладатися на максимум заради того, щоб наші українські родини знову возз’єднувались”, – написав Єрмак.

ЗАХИСНИК “АЗОВСТАЛІ” ВІДДАСТЬ ПОНАД 23 МІЛЬЙОНИ, ЗІБРАНІ ДЛЯ НЬОГО, НА ЛІКУВАННЯ ВОЇНІВ ЗСУ

Захисник Маріуполя Михайло Діанов, якого у вересні звільнили з полону, усі кошти, які зібрали йому, вирішив віддати на лікування своїх побратимів. Сума становить 23 мільйони 430 тисяч гривень. Про своє рішення він повідомив на сторінці Facebook. Діанов додав, що розповість про кожного, кому буде надана допомога, і що йому пощастило більше, ніж багатьом хлопцям.

“Друзі, усі ваші донати передаю на лікування побратимам. Ваші донати були не лише турботою – це ще й велика відповідальність. Вони мають знайти правильне і чесне застосування. Від перших днів звільнення я отримав надзвичайну турботу моїх співвітчизників, а також колосальну суму допомоги. Загалом 23 мільйони 430 тисяч гривень. Нема достатніх слів вдячності всім вам. Я планував їх витратити на лікування. Однак, як я вже казав раніше, Рінат Ахметов і футбольний клуб “Шахтар” вирішили допомогти мені з пошуком найкращих лікарів за кордоном, з підготовкою документів”, – зазначив Діанов.

Захисник сподівається, що лікарі повністю відновлять йому праву руку.

“Мене впізнають, допомогти мені відгукнулось так багато людей. І тепер я маю шанс повернути собі здорову руку. Я мрію про те, що так само я зможу допомогти й іншим хлопцям. Моя головна мета, щоб ампутацій було менше, а ветеранів зі здоровими кінцівками – більше. Тому я вирішив спрямувати всі зібрані кошти своїм побратимам. Невдовзі я розповім про кожного, кому буде надана допомога, і готуватиму повний звіт використання ваших грошей. Ви прагнули допомогти мені одному, а, сподіваюсь, допоможете багатьом захисникам України”, – додав Діанов.

ІЛОН МАСК ПРОДОВЖИТЬ ФІНАНСУВАТИ STARLINK ДЛЯ УКРАЇНИ

Керівник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що компанія продовжить безкоштовно забезпечувати супутниковий зв’язок Starlink в Україні. Про це повідомив у Twitter. Раніше, 14 жовтня, він заявляв, що більше не може оплачувати Starlink для України.

“Чорт із ним… Навіть якщо Starlink все ще втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів платників податків, ми продовжуватимемо безкоштовно фінансувати український уряд”, – написав Ілон Маск.

Раніше компанія SpaceX звернулася до Міністерства оборони США із запитом на виділення додаткових коштів, оскільки більше не має можливості оплачувати роботу системи супутникового зв’язку Starlink в Україні.

НАЗВАли НАЙВИДАТНІШих УКРАЇНЦІв уСІХ ЧАСІВ

Соціологи запропонували назвати найвидатніших українців усіх часів. За допомогою відкритого запитання респонденти, не отримуючи жодних списків чи підказок, називали імена відомих особистостей, котрих вони вважають гідними цього рейтингу. Всього вони вказали 148 імен. Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 8-9 жовтня. Лідером рейтингу “Народний ТОП” став Тарас Шевченко (63,9%).

До першої п’ятірки найвидатніших українців також увійшли Володимир Зеленський (29,8%), Леся Українка (19,6%), Богдан Хмельницький (17,3%) та Степан Бандера (12,8%). Також в десятці “Народного ТОПу” Михайло Грушевський (11,6%), Iван Франко (10,1%), Iван Мазепа (8,8%), В’ячеслав Чорновіл (8,7%) та Валерій Залужний (7,7%).

До другої десятки увійшли Григорій Сковорода (6,7%), Василь Стус (3,4%), Володимир Великий (2,6%), Ярослав Мудрий (2,5%), Леонід Кравчук (2,5%), Іван Сірко (2,4%), Віталій Кличко (2,2%), Олександр Усик (2,2%), Андрій Шевченко (1,8%) та Петро Сагайдачний (1,8%).

В третій десятці: Роман Шухевич (1,7%), Леонід Кучма (1,5%), Тарас Бульба (1,5%), Іван Котляревський (1,4%), Ліна Костенко (1,3%), Ігор Сікорський (1,2%), Петро Порошенко (1,2%), Михайло Коцюбинський (1,1%), Микола Амосов (0,9%) та Павло Скоропадський (0,9%).

Нагадаємо, що після ракетного удару по Київщині були можливі аварійні відключення світла. Чому цього не сталось, дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору