ЖИТТЯ

Із листопада на Київщині заборонять вилов риби у зимувальних ямах

На водоймах Київщини заборонять рибалку у зимувальних ямах. Що це означає?

Із 1 листопада на водоймах Київщини встановлять заборону на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Вона триватиме до початку нерестової кампанії 2023 року. На цих ділянках заборонено здійснювати промисловий лов, проводити будівельні, днопоглиблювальні роботи, видобувати пісок і гравій, прокладати кабелі, трубопроводи та інші комунікації. Про це повідомили на Facebook-сторінці Київського рибоохоронного патруля, передає Інформатор.

Перелік зимувальних ям оприлюднили у наказі. До нього належить і ділянка акваторії Канівського водосховища біля Переяслава в межах затоки урочище Куряче горло. Любительська риболовля дозволена на ділянках поза межами зимувальних ям.

За добування риби на зимувальних ямах передбачена адміністративна відповідальність за ч. 3 ст. 85 (Порушення правил використання об’єктів тваринного світу), штраф – до 170 грн. Якщо вилов здійснюється забороненими знаряддями лову – ч. 4 ст. 85 КУпАП, штраф – до 680 грн.

Крім штрафу, нараховуються збитки за кожну виловлену рибину відповідно до такс: сом – 5 117 грн, сазан – 3 706 грн, товстолоб – 3 638 грн, судак – 3 587 грн, білий амур – 3 553 грн, щука – 3 468 грн, окунь – 3 162, лящ – 1 649 грн, карась сріблястий – 1 581 грн, плітка, краснопірка, плоскирка – 1 564 грн, рак – 3 332 грн та інші.

Залежно від заподіяних збитків (а саме нанесення істотної шкоди), може настати кримінальна відповідальність за ст. 249 (Незаконне зайняття рибним промислом). Ця стаття передбачає штраф від 17 тисяч до 85 тисяч грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Для довідки. З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риби різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники, знижується частота серцевих скорочень. В цей час риба дуже вразлива, тому збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Нагадаємо, що 8 жовтня біля Переяслава браконьєр незаконно виловив риби на понад 306 тисяч гривень. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору