ЖИТТЯ

В Україні проведуть тест з медіаграмотності: як взяти участь

В Україні проведуть національне тестування для перевірки рівня критичного мислення. Як долучитись? 

В Україні проведуть національне тестування для перевірки рівня критичного мислення. Воно відбудеться під час Глобального тижня медіаграмотності (24-30 жовтня). Після складання тесту всі учасники отримають сертифікат, а найуспішніші ще й подарунки. Про це повідомив Національний проєкт з медіаграмотності “Фільтр”,передає Інформатор.

Взяти участь запрошують всіх українців. Кожен учасник зможе перевірити, наскільки добре вміє боротися з фейками та відрізняти ворожу пропаганду. Тест можна буде пройти онлайн лише один день, 27 жовтня (четвер). Платформу для проходження тесту будуть відкривати тричі на день протягом 30 хвилин. Початок тесту — об 11:00, 15:00, 19:00. Пройти тест можна за посиланням, яке буде опубліковано на сайті «Фільтр» 27 жовтня.

Кожен учасник гарантовано отримає сертифікат. А 30 учасників, які дадуть найбільшу кількість правильних відповідей за найшвидший час, отримають подарунки — планшети, павербанки, колонки, рюкзаки, худі та інші.

“Однією з головних цілей цього тесту є об’єднання українців навколо теми медіаграмотності. Нині, в час повномасштабної війни, кожен з нас так чи інакше веде інформаційну війну. І аби вести її ефективно, і водночас бути стійкими до інформаційних атак ворога, варто розвивати критичне мислення. Впевнені, що такий тест стимулює інтерес українців до теми медіаграмотності”, — розповів Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України.

Що таке медіаграмотність? Медіаграмотність або медійна грамотність — це вміння свідомо сприймати та критично тлумачити інформацію, відділяти реальність від фейків та міфів. Медіаграмотність допоможе уникнути неточних новин і отримати перевірену інформацію про поточні події.

В Україні медіаграмотність почали активно впроваджувати відносно нещодавно. Її як окрему ланку почали просувати на законодавчому рівні лише у 2018 році. Хоч останнім часом в Україні намагаються приділяти все більше уваги сфері медіа, але майже кожен законопроєкт, спрямований на медійну сферу, не передбачає на законодавчому рівні розвиток медіаграмотності серед населення. А сьогодні, через російську пропаганду, ми, як ніколи, потребуємо розвитку знань у цій сфері.

Нагадаємо, що український фільм про російське вторгнення, отримав нагороду на кінофестивалі у Каннах. Деталі, дізнавайтесь тут. 

Нагору