ЖИТТЯ

Вантажні авто для ЗСУ та виключення рф з міжнародної організації: що позитивного було цього тижня

Зеленський анонсував санкції проти пропагандистів росії, а український фільм про російське вторгнення отримав нагороду на кінофестивалі у Каннах. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Євросоюз передав ЗСУ партію вантажних автомобілів

Європейський союз передав Збройним силам України 16 вантажних автомобілів. Загалом для ЗСУ мають прибути 90 таких автомобілів. Про це повідомили на сторінці представництва ЄС в Україні. Зокрема, зазначається, автомобілі надані для підтримки медичних, інженерних та матеріально-технічних підрозділів ЗСУ.

“Посилюємо мобільність та можливості кіберзахисту Збройних сил України в межах Європейського фонду миру”, – йдеться у повідомленні.

Таким чином було підтверджено, що до України прибули 16 додаткових вантажівок підвищеної прохідності. Бортові вантажні автомобілі Renault Trucks 4×4 D220 надані для підтримки медичних, інженерних та матеріально-технічних підрозділів ЗСУ.

Євросоюз розпочав постачання Україні понад 90 вантажівок підвищеної прохідності в межах Європейського фонду миру у червні поточного року. Тоді зазначалося, що це частина більшого пакета допомоги на суму 31 млн євро, який був ухвалений 2 грудня 2021 року.

рф виключили зі ще однієї міжнародної організації

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) наклала додаткові обмеження на повноваження росії. Зокрема, заборонила брати участь у поточних і майбутніх проєктах FATF. Про це йдеться в заяві групи, яка опублікована за підсумками чергового пленарного засідання.

“Дії росії продовжують порушувати основні принципи FATF, які спрямовані на укріплення безпеки, захищеності та цілісності фінансової системи. У результаті дій рф, які тривають, FATF ухвалила рішення застосувати додаткові обмеження на повноваження країни, які в неї ще залишилися, зокрема, заборонивши їй брати участь у поточних і майбутніх проєктах FATF”, – йдеться в заяві.

рф також заборонили брати участь у засіданнях регіональних органів за типом FATF у статусі члена групи. У Міжнародній групі з протидії відмиванню брудних грошей зазначили, що будуть слідкувати за розвитком подій і на кожному засіданні розглядати питання, чи є підстави для зняття або зміни обмежень.

Чим займається FATF. Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей — міжурядовий орган, метою роботи якого є розвиток і впровадження на міжнародному рівні заходів і стандартів з боротьби щодо відмивання грошей. Група вивчає способи й техніку відмивання грошей, розробляє превентивні та запобіжні заходи, сприяє загальносвітовій імплементації стандартів боротьби з відмиванням грошей. Виконуючи зазначені функції, ФАТФ співпрацює з багатьма міжнародними організаціями, чия діяльність також спрямована на протидію відмиванню “брудних” грошей.

Отримають повний пакет: Зеленський анонсував санкції проти пропагандистів росії

Україна працює над запровадженням міжнародних санкцій проти російських пропагандистів, лідерів думок та представників шоу-бізнесу, які підтримують терор. Про це йдеться у зверненні Президента Володимира Зеленського. Він зазначив, що санкції зачеплять усіх, хто підтримує російський терор.

“Готуємо ґрунт, щоб розширити світову санкційну політику на всіх російських пропагандистів, так званих лідерів думок та представників шоу-бізнесу, які підтримують терор. Міжнародна робоча група із санкцій проти росії, яку очолюють Майкл Макфолл та Андрій Єрмак, підготувала дорожню карту зазначив він.

За його словами, вже є список тих, хто причетний до поширення наративів, без яких російський терор неможливий. І весь світ має чітко оцінювати інформаційно-емоційну складову терору.

Український фільм про російське вторгнення отримав нагороду на кінофестивалі у Каннах

Художній короткометражний фільм “Битва за Україну” про російське вторгнення отримав приз глядацьких симпатій на міжнародному кінофестивалі Cannes International Independent Film Festival. Кінофестиваль проходив з 13 по 16 жовтня. Стрічку знімали у Кам’янці-Подільському.

Про отримання нагороди повідомив режисер, організатор Кам’янець-Подільського міжнародного кінофестивалю “Бруківка” Андрій Заєць. Зазначається, що журі кінофестивалю у Каннах очолювали французький актор театру та кіно Арсен Жироян, президент і засновник асоціації каннських кіноманів «Ciné Croisette» Сергій Базилевський, сценарист Антуан Лассейн, режисер та композитор Філіп Донон, актор Філ Дюссоль.

Про що фільм. Фільм “Битва за Україну” присвячений подіям у перші місяці повномасштабного російського вторгнення. Оповідь ведеться від імені добровольця з Кам’янця-Подільського та волонтерки, яка опинилась в окупованому Маріуполі. Фільм знімали упродовж 9 днів без бюджету. Для знімання обрали територію зруйнованої лікарні в Кам’янці-Подільському, яка виглядає так, наче туди потрапила ракета. У фільмі поєднали реальні кадри, на яких зафіксовано воєнні злочини росіян та відзняті сцени за участі акторів. Цей фільм німий, і вся історія розповідається вирізками новин із телебачення та радіо.

Артистка повітряного цирку в США створила унікальний номер на підтримку України

Одна з провідних виконавиць повітряного цирку міста Денвер у Колорадо створила свій власний номер на підтримку України. Він виконується під пісню “Вставай” Олександра Ярмака. Прапор України є невід’ємною частиною цього виступу, який виконує уродженка Харкова Анастасія Тіміна.

Про ще один спосіб донести до світу український біль розповіли в Голосі Америки Українською. Як розповіли сама авторка виступу, кожен артист висловлюється у свій спосіб. Для неї – це повітряні танці. Анастасія Тіміна окремо додала, що прослухала чимало пісень, але саме “Вставай” знайшла відгук у її серці, тож вона обрала її для свого виступу.

Своїм танцем уроженка Харкова намагається передати свій біль за батьківщину. Колеги дівчини кажуть, що навіть не знаючи мови, аби зрозуміти слова пісні, її виступ викликає сильні почуття. Анастасія потім розповіла їм, про що саме пісня.

Нагадаємо, що 19 жовтня Київщина відбила повітряну атаку ворога. Немає руйнувань та постраждалих. Деталі, дізнавайтесь тут. 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору