ЖИТТЯ

Чим займаються жителі Переяслава, коли немає світла: опитування Інформатора

Коли немає світла, переяславці переважно просто відпочивають. Такі результати нашого дослідження.

Днями на замовлення Суспільного Gradus Research провели опитування, чим займаються українці, коли немає світла. Найбільше – а саме 44% опитаних займаються хатніми справами. З великим відставанням далі йдуть відпочинок та перегляд контенту в інтернеті (по 18%). Продовжують навчатися або працювати 17% респондентів. По 13% обрали такі три варіанти: хобі та дозвілля, спілкування по телефону, поїздки або походи у справах. 3% шукають місця, де є світло.

Інформатор провів таке ж дослідження серед своїх читачів, максимально спростивши його. Ми опублікували опитування із відповідними варіантами відповідей у нашому Telegram-каналі. Обрати можна було кілька варіантів. Менше аніж за добу участь в опитуванні взяли 785 людей.

Із них найбільше – 34% – під час вимкнення електроенергії просто відпочивають. Не значно менше й тих, хто займається домашніми справами, – 31% або 249 опитаних. Закриває трійку найпопулярніших занять перегляд контенту в інтернеті. Це, власне, й не дивно, адже опитування проводилось в інтернеті й саме у той момент, коли у більшій частині Переяслава не було світла. Однак ми бачимо, що найпопулярніші відповіді і в дослідженні Суспільйого, і в дослідженні Інформатора збіглись.

Далі в обох із однаковим показником у 17% йде варіант “Продовжую навчатись або працювати”. 14% опитаних читачів Інформатора займаються своїм хобі. Цікаво, що в нашому опитуванні шукають місце, де є світло, аж 11% респондентів. Натомість, йдуть у справах – 9%, а спілкуються по телефону – 7%, що менше, ніж у Суспільного.

Були й власні відповіді у коментарях до нашого опитування. Скажімо, чимало людей просто чекають, коли з’явиться світло. Хтось навіть нервово клацає вимикачем, сподіваючись, що воно якимось дивом увімкнеться. А от співзасновник інтернет-компанії ХатаNet Олександр Петруня написав, що у такі моменти працює над тим, щоб всі мали доступ до інтернету.

Одна з читачок написала, що наше опитування недоречне, мовляв, можна було б запитати про щось нагальніше. Ми готові це зробити, тому відкриті до ваших пропозицій. З якого приводу далі спробуємо дізнатись суспільну думку? Гайда в коментарі.

Нагадаємо, що раніше ми запитували у переяславців, як вони економлять електроенергію. Відеосюжет – за посиланням. А чи вимикають місцеві підприємці рекламні вивіски у вечірній час, дивіться тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору