ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: “Дикунка” та “Найщасливіша дівчина на світі” тримають в напрузі по-різному

Цього разу в рубриці “Інформатор вихідного дня” аж два фільми. Чому варто подивитись “Дикунку” та “Найщасливішу дівчину на світі”?

Коли підходила моя черга писати матеріал для цієї рубрики, планував розповісти про дещо інше. Однак посеред тижня у мене з’явилась нагода взяти два вихідні, кожен вечір із яких я присвятив новенькому фільму. Тож про обидва і йтиметься у черговій публікації традиційного “Інформатора вихідного дня”.

Раптом хтось забув, кінець жовтня та початок листопада – це у світі період Хелловіну. Звичайно, в Україні зараз аж ніяк не до цього свята. Втім, для інших країн, зокрема, США життя триває, відтак з’являються нові фільми жахів. Один із них – “Варвар” або “Дикунка” (я так розумію, використовують обидва варіанти, проте в оригіналі “Barbarian”).

Я не фанат жахастиків. Але, переглянувши трейлер, вирішив, що обов’язково подивлюсь весь фільм. Сподобалась його атмосфера і те, що одну з ролей зіграв Білл Скашгорд, певно, відомий вам як клоун Пеннівайз із “Воно” за романом Стівена Кінга. Лише цей факт уже став неабиякою родзинкою фільму. Погодьтесь, коли головна героїня Тесс (її зіграла Джорджина Кемпбелл) приїздить до орендованого будинку посеред ночі, а двері їй відчиняє чувак, якого ми всі знаємо, як головного бабая сучасності, – це суперкруто.

“Варвар” наче розділений на дві серії. Обидві рівноцінно напружені. Скажімо, протягом всієї першої частини ми розуміємо, що зло десь поруч, а можливо, і вже перед нами. Втім, губимось у здогадках буквально до її останньої секунди. І все одно, попри те, що ми вже з годину підозрювали всіх і вся, правда виявилась шокуючою. Друга частина додає в сюжет нового героя – актора Ейджея (Джастін Лонг), який, власне, і є власником цього будинку, який орендували наші герої. Разом з ним ми починаємо розплутувати сюжетний клубок, а також закриваємо інтриги, відкриті у першій “серії”.

Хотілось би сказати більше, але фільм створений, щоб постійно тримати в напрузі. Коли знаєш всі сюжетні ходи, дивитись його немає сенсу. Тобто це точно кіно на один раз, але цей єдиний раз стане дуже захопливим.

Кілька зауважень. Фінал мене дещо розчарував – надто банальний та очевидний. Історія виникнення самого зла не розкрита повністю. Все-таки мені хотілось побачити більше так званого бекстейджу до головної історії. Відповідно я не до кінця зрозумів мотивації “зла”. Очевидно, що “воно” могло вчиняти так, щоб нікому не шкодити. Але те, що жахастик створений без містики, так, наче це можливо у реальному житті, – безумовний плюс.

І ще кілька фактів. Це перша самостійна режисерська робота Зака Креггера. Вона несподівано стала хітом. За даними Вікіпедії, у прокаті вона зібрала понад 43 мільйони доларів. Витратили ж на її створення 4,5 мільйона.

***

Другий фільм – “Найщасливіша дівчина на світі” від Netflix. Нехай назва не вводить вас у оману, це не плаксива мелодрама про любов. Це – фільм, знятий за сценарієм Джесіки Нолл на основі її роману 2015 року. Йдеться у ньому про успішну журналістку Ані Фанеллі, яка працює у популярному жіночому журналі, має нареченого із впливової родини й активно готується до весілля, при цьому не забуваючи про кар’єру. Однак у її минулому трапилось щось страшне, щось таке, що досі не дає їй спокійно жити, щось таке, до чого вона повинна повернутись.

Ні-ні-ні, це зовсім не фільм жахів. Містики тут немає зовсім. А страшно стає хіба що від того, що історія цієї жінки, а колись юної наївної дівчини, до болі реальна. Знову ж таки не буду навіть натякати, що ж то за історія. Адже поважаю те, як вміло вибудували сюжет цього фільму: протягом його перегляду отримуєш лише невеличкі дози того, що так хочеш дізнатись, а потім ближче до кінця на тебе виливають всю правду, наче відро крижаної води.

Окрім того, що фільм реально цікавий, він повчальний. Основні тези, які лежать на поверхі:

  • будь собою;
  • говори правду;
  • не бійся;
  • не втікай від своїх проблем;
  • погані вчинки матимуть відповідні наслідки.

Зараз малесенький спойлер, але на ваше загальне сприйняття фільму він ніяк не вплине. Мені сподобалось, що він завершився хеппі-ендом, проте не банальним. Виявилось, що історія жінки не обов’язково повинна закінчитись весіллям та купою дітей. Інколи кіно можна завершити розривом стосунків та ще й не давати натяків на початок нових. І це круто, що жінка-кар’єристка у США не сприймається як щось неправильне, егоїстичне в поганому сенсі, а при цьому ще й нас, українців, вчить адекватно це сприймати.

І якщо я досі не переконав вас подивитись фільм “Найкраща дівчина на світі”, даю останній аргумент. Міла Куніс. Вона дуже крута і природня в ролі Ані Фанеллі.

Попередній матеріал цієї рубрики шукайте за посиланням. Там наша журналістка розповіла про фільм “Школа добра і зла”.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору