ЖИТТЯ

“Херсон – місто героїв”: Нацбанк випустив першу пам’ятну медаль

Нацбанк презентував пам’ятну медаль, присвячену Херсону. Чим вона особлива?

На центральній площі деокупованого Херсона 19 листопада презентували пам’ятну медаль “Херсон – місто героїв”. Дизайн розробила художниця Наталія Фандікова. Він відтворює краєвиди довоєнного міста – красивого, гармонійного, що надихає до життя, – у сплетінні історичних подій весни 2022 року, коли містяни сміливо та самовіддано протестували проти окупантів. Про це йдеться у повідомленні Національного банку України, передає Інформатор.

Пам’ятна медаль “Херсон – місто героїв ” виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 тисяч шт. (зокрема до 50 000 шт. – у 2022 році). Реалізовуватимуть її банки-дистриб’ютори Національного банку: АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”.

На медалі є рядки з історичного роману Ліни Костенко “Берестечко”: “Не допускай такої мислі, що Бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку”.

Цією медаллю Національний банк України започатковує серію пам’ятних медалей, присвячених містам та їхнім мужнім жителям і захисникам. У серії також заплановано випуск медалей, присвячених містам героїв – Харкову, Маріуполю, розстріляній Київщині (Бучі, Гостомелю, Ірпеню) та іншим містам.

  • 21 листопада – пам’ятна медаль “Харків – місто героїв “. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році);
  • 25 листопада – пам’ятна медаль “Маріуполь – місто героїв”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж  – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році);
  • 5 грудня – пам’ятна медаль “Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у  2022 році).

Нагадаємо, що 21 листопада у День Гідності та Свободи в Україні проводять флешмоб “Жовта стрічка”. Як долучитися, дізнавайтесь тут.

Нагору