ЖИТТЯ

“Ми готові писати пісні навіть для кількох слухачів”: Андрій Корж – про тягу до Переяслава, “Євробачення” та війну

Фронтмен переяславського гурту “Драбадан” Андрій Корж розповів про творчий шлях, поділився історіями із життя та планами. Що надихає на нові пісні та роботу?

Андрій Корж – музикант, активіст, фронтмен переяславського фольк-рок-гурту “Драбадан”. Про цікаві історії з власного життя та колективу, “зіркову хворобу”, через яку мало не розпався гурт, волонтерство, успіхи, творчий шлях, невдачу з “Євробаченням” та теперішні труднощі команди розповів журналістці Інформатора.

БІОГРАФІЯ

Андрій Корж народився в Переяславі у творчій сім’ї. У шкільні роки вирізнявся активністю: був креативним, старанним, відповідально ставився до навчання, тому і закінчив ЗОШ №1 із золотою медаллю. Ще й був президентом навчального закладу. Потім вступив на “бюджет” до Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. Хлопець зізнається, що важко було переїздити в інше місто:

– У Переяславі ти все знаєш і тебе всі знають. Ти активний, всюди задіяний, а в Києві, новому місті, довелось починати все спочатку. Коли вступив до університету на програміста, мене відразу попустили в знаннях досвідченіші хлопці, хоча я і думав, що розбираюсь непогано. Ще мене завжди тягнуло додому, бо тут і друзі, і батьки, всі знайомі, відчував, що тут мені комфортно. Через пів року почались проблеми з навчанням, ледь не вилетів з університету через один предмет, але у всьому розібрались, тож я закінчив всі шість років навчання за спеціальністю “Систематизація хіміко-технологічних виробництв”. Зараз працюю за фахом на підприємстві KOSTAL у Переяславі.

ТВОРЧІСТЬ

Любов до музики в Андрія Коржа з’явилась ще в дитинстві. У юності він успішно закінчив музичну школу, а серйозніше почав займатись зі студентських років.

–  Я їздив кожні вихідні з Києва до Переяслава на репетиції. Через це пропускав багато класних студентських вечірок. Але з іншого боку бачився із сім’єю, – говорить музикант. – Було важко все поєднувати: я хотів вивчитись та отримати знання, але й мав маленьку мрію – це своя група. Спочатку ми грали вдвох із другом на гітарах, виступали на різних ярмарках та фестах. Але вирішили робити щось серйозніше, урізноманітнити колектив іншими цікавими талановитими людьми. Так у 2016 році заснувався наш повноцінний гурт “Драбадан”.

Спочатку ми ходили на “Вільні мікрофони”, потім нас запрошували на різні виступи. За існування гурту кожного року щось змінювалось: одні приходили, інші йшли. Дуже складно було, коли у когось починалась “зіркова хвороба”, через це був такий період, коли гурт ледве не розвалився. Ми всі різні, з різними смаками та уподобаннями, але у кожного з нас є той “Драбадан”, який нас об’єднує. Зараз ми наскільки споріднились, що важко уявити без когось наш колектив. Ми один за всіх і всі за одного.

Наразі до колективу, окрім Андрія Коржа, входять гітарист Сергій Муха, баяніст Володимир Петреченко, барабанщик Володимир Бурлак та солістка Інна Корж (мама Андрія). Всі вони у гурті із 2016 року. А у 2021-му до нього приєдався звукорежисер, мультиінструменталіст Марк Мельник.

НОВИЙ АЛЬБОМ

– У нас нещодавно вийшов третій студійний альбом під назвою “В душі війна”. Він складається із шести пісень. Він про те, що зараз відбувається на нашій землі, тобто про війну. Думаю, зрозуміло, чому така назва, хотілось передати те, що всередині. Хоча спочатку планували назвати “В душі весна”, але тоді все зовсім було не так…

У перші дні війни було дуже важко вирішити, що робити далі: грати чи не грати. Чесно кажучи, не хотілось брати гітару до рук, писати пісні. Нашого барабанщика мобілізували, зараз він на Сході захищає нас. Ще один наш учасник вступив до лав тероборони. Я у перші дні ходив до військкомату, але там були постійні черги. Сказали, що мій час ще прийде, моя черга ще настане. Я не міг сидіти без діла, тому намагався волонтерити, возив на блокпости все необхідне, все, що міг, поки був бензин. Взагалі кожен з гурту чим міг, тим і допомагав.

Перша пісня альбому “24.02.2022” зародилася ще в лютому, у перші дні війни. Вона нам здалась актуальною, а людям сподобалось.

Потім, коли на фронті почали з’являтись перші успіхи, всі чули історії типу як банками з огірками дрони збивали, як орки крали будки і чайники без підставок. Тож ми вирішили написати щось веселе, так і народилася пісня “Коломийки”. Взагалі альбом писався в домашніх умовах, ми зібрали обладнання (у кого яке було), організували вдома міністудію і почали працювати. Вийшли пісні і щоб поплакати, і щоб посміятись.

УСПІХИ

–  Раніше наші пісні часто потрапляли в топи “Рок Радіо Україна”, але воно з Херсона. Надіємось, що скоро це радіо відновить свою роботу, ми підтримуємо його і донатами, і на Patreon. Зараз також продовжуємо надсилати пісні на різні радіостанції. Найчастіше потрапляємо у програму “Крок у рок” Радіо Місто над Бугом, “Твоє Радіо”, навіть потрапляли на радіо в Чикаго. А презентація нашого альбому була на нідерландському радіо “Viva”. Там ми спілкувались в прямому ефірі з модераторами, вони за нас дуже хвилювались, кожного разу запитували, чи не летять на нас снаряди та чи в безпеці ми. Дуже приємні люди, вони нам потім навіть надсилали фотографії з українським прапором. Також нещодавно були в ефірі Андрія Куликова, який веде програму на “Суспільному”, – він прокрутив всі наші пісні з альбому.

Андрій Корж розповів, що гурт подавав заявку на “Євробачення”. Обрали пісню “Не так”, зареєструвались, але через неуважність не дотримались кількох вимог. З ними потім зв’язався організатор, і говорив, що пісня дуже сподобалась. Музикант не засмучується, говорить, що обов’язково спробують ще.

РОБОТА І ТВОРЧІСТЬ ЗАРАЗ

Андрій зізнається, що зараз важко поєднувати і роботу, і гурт, і особисте життя. Баяніст гурт задіяний ще у двох народних аматорських ансамблях, тому й із ними їздить на репетиції. Наразі головною проблемою для гурту є відключення світла та пошук локації для репетицій. Раніше у колективу було стабільно по дві-три репетиції на тиждень, зараз намагаються збиратись хоча б раз на тиждень. Але всі до цього ставляться з розумінням. Фронтмен ділиться, що іноді доводиться писати пісні в темноті та адаптовуватися до обставин, бо тільки разом, підтримуючи один одного, згуртувавшись, можна отримати перемогу.

ПЛАНИ

– У нас ще є багато невипущених пісень, ще навіть не зіграні повністю. Зараз наш репертуар з тими піснями, які в процесі, нараховує близько 50-60 композицій. Тому хочемо випустити якнайбільше записів та альбомів. У Марка Мельника з нашого гурту є мрія зробити свою мережу студій звукозапису, думаю, це дуже доречна ідея. Якщо є хоча б одна-дві людини, які хочуть слухати наші пісні, ми готові працювати. Ми пишемо про актуальні теми, тому хочеться показатись максимально всюди та продовжувати розкручувати пісні на радіостанціях.  У “Драбадана” скоро буде ще один мініальбом про війну. Також в наших планах організувати тур Україною.

Пісні гурту “Драбадан” можна послухати на всіх цифрових платформах: Spotify, Deezer, YouTube Music, SoundCloud.

Андрій Корж розповідає про студентські роки

Поділився історією про “Євробачення”

А також – про новий альбом “В душі весна”

Нагадаємо, що нещодавно ми розповідали, як працює компанія “XataNet” в Переяславі під час вимкнення електроенергії. Детальніше читайте за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору