ЖИТТЯ

Нацбанк ввів у обіг монету до 300-річчя Григорія Сковороди

Нацбанк України випускає монету, присвячену Григорію Сковороди. Що про це відомо?

22 листопада до 300-річчя від дня народження видатного письменника та філософа Григорія Сковороди Нацбанк ввів у обіг монету “Сад божественних пісень” номіналом 20 гривень. Художники – Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук. Тираж – 2500 штук. Про це повідомили у Національному банку України, передає Інформатор.

На аверсі монети розміщено фонтан, що наповнює водою різні посудини – метафори людини та людської душі. “З одного боку, вони всі різного розміру, отже, нерівні. З іншого, – усі вони наповнені, тому рівні. Кожна посудина має різний об’єм, але отримує достатньо води для свого наповнення (пластичне втілення графічного малюнка Г. Сковороди “Нерівна всім рівність”), – зазначають в НБУ.

На реверсі монети зображено метафоричну художньо-образну композицію: під деревцем вишні – юнак, який грає на сопілці, поряд – розкрита книга, символічний світ Григорія Сковороди; навколо – дзеркальні символічні постаті, що намагаються ухопити філософа, та напис півколом – “світ ловив мене та не спіймав”.

До слова, саме на честь Григорія Сковороди названий університет у Переяславі. До 300-річчя з дня народження філософа у виші планують різноманітні заходи.

Нагадаємо, що Нацбанк раніше презентував пам’ятну медаль, присвячену Херсону. Детальніше читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору