Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

“У росії немає шансів перемогти Україну”: що позитивного було цього тижня

Шольц заявив, що у росії більше немає шансів перемогти Україну. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Ще одна країна підтримала Україну щодо вступу до ЄС та НАТО

У суботу, 26 листопада, до Києва приїхав прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо. Урядовець зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським й опісля підписав декларацію щодо підтримки членства України в ЄС і НАТО. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква.

Бельгія стала другою після Чехії країною, яка задекларувала готовність підтримати Україну на шляху впровадження стандартів ЄС та НАТО. Як зазначив Жовква, голос бельгійців відіграє одну з провідних ролей у європейській спільноті.

“​​Це є дуже важливим міжнародним політичним сигналом у контексті досягнення прогресу України на євроінтеграційному напрямі, адже наша країна успішно просувається в імплементації семи рекомендацій Європейської Комісії, необхідних для вступу до ЄС”, – наголосив Жовква.

Спільною декларацією Бельгія також підтримала подальше виділення Європейським Союзом військової допомоги Україні й просування довгострокових програм підтримки України у безпековій сфері. На думку заступника глави ОП, підпис декларації може стати одним з важливих поштовхів для інших країн НАТО. Не виключено, що це спонукатиме й інших підписати аналогічні документи на підтримку нашої держави.

“До кінця року плануємо підписання ще декількох аналогічних декларацій з лідерами держав НАТО”, – сказав Жовква.

Шольц заявив, що у росії більше немає шансів перемогти Україну

Перемога росії у війні проти України наразі малоймовірна. рф не повинна досягти своїх цілей на полі бою. Про це йдеться у  заяві канцлера Німеччини Олафа Шольца, яку приводить Spiegel. Він переконаний, що рф програє цю війну проти України.

“З огляду на підтримку Німеччиною, яка зазнала нападу України, стає все більш очевидним, що росія не тільки не повинна виграти цю війну, а й не виграє її”, – заявив канцлер. Він підтвердив свою обіцянку підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Шольц додав, що Німеччина робить це фінансово, гуманітарно та постачає зброю для ЗСУ. Саме тому у рф більше не буде шансів перемогти Україну.

Україна повернула з полону ще пів сотні захисників

У четвер, 24 листопада, відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та росією. Додому повернули 50 українських воїнів. Серед звільнених – офіцери, сержанти та рядові. Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Це 20 нацгвардійців, 12 хлопців з Військово-морських сил України, 10 бійців Збройних сил України, 6 – Державної прикордонної служби України, 2 з територіальної оборони.

“Важливо, що нам вдалося повернути 19 оборонців Маріуполя, 12 з яких були евакуйовані з “Азовсталі”, а також 15 полонених з ЧАЕС та 7 з острова Зміїний. Продовжуємо працювати над звільненням з полону всіх наших людей”, – сказав Єрмак.

Як зазначили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, за військовими спеціальностями це сапери, водії, медики, зв’язківці, стрільці та інші. Щонайменше дев’ять з визволених мають поранення. Найстаршому зі звільнених захисників виповнилося 44 роки, наймолодшому – 19.

В Європарламенті “кривавим путіним” позначили депутатів, які не визнали росію країною-терористом

У Європарламенті оригінально “привітали” депутатів, які були проти визнання росії державою-терористом. Невідомі позначили двері кабінетів політиків “кривавим путіним”. Такий подарунок євродепутати отримали 24 листопада.

Обраний від Латвії євродепутат Іварс Іябс опублікував у Twitter фотографію, на якій біля кабінету Тетяни Жданок приклеїли плакат із закривавленим президентом росії путіним. На “вітальній листівці” також був напис “Своїм голосом я підтримую терориста”. Сталося це 24 листопада, наступного дня після ухвалення Європарламентом резолюції.

“У Європарламенті теж є дятли. Такий сьогодні ранок для всіх 44, хто не підтримав визнання росії терористичною державою”, – написав Іябс.

Ймовірно, депутат мав на увазі саме голоси “проти” визнання росії державою-спонсором тероризму – їх було 58. Тих, хто утримався, було 44. А Тетяна Жданок була єдиною з депутатів Європарламенту від Латвії, яка проголосувала проти резолюції.

Схопився за стілець і смикав ногами. Нова публічна поява путіна підігріла чутки про його тяжкий стан здоров’я

На нещодавній зустрічі з президентом Куби російський диктатор володимир путін міцно тримався за підлокітник крісла та дивно смикав ногами. На кадрах він здається невпевненим та неврівноваженим. Це здійняло нову хвилю обговорень щодо його стану здоров’я.

Видання Daily Mail пише, що чутки про погіршення стану здоров’я путіна ходять кілька місяців. Також зазначається, що під час розмови диктатора з Мігелем Діас-Канелем, “видно, що російський деспот незграбно сидить у кріслі”.

Крім того, видання згадує, що на записаному відео у путіна “одутле обличчя”, “його ліва рука міцно охоплює підлокітник білого стільця, на якому він сидить, ніби намагаючись стабілізувати себе” і “він притупує і човгає ногами по квітковому килиму”.

Нагадаємо, що в цій рубриці тиждень тому ми повідомляли, що Велика Британія передасть Україні більше зброї. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору