ЖИТТЯ

У Переяславі влаштували День донора: збирали кров для військових

У Переяславі влаштували День донора. Як це було?

19 грудня з 9:00 до 13:00 у Переяславському академічному ліцеї імені Івана Мазепи провели день донора. Близько 140 освітян майже з усіх шкіл Переяславської громади прийшли здати кров для військових. Збирали кров всіх чотирьох груп та двох резусів по 450 грам з людини. Подібну акцію планують проводити в ліцеї один раз на місяць. Інформатор розповість про це детальніше.

Волонтерка та організаторка Анастасія Дудка розповіла, як все починалось:

– До нас приїхала посилена бригада Центру донорства крові з Білої Церкви. Все почалось з лютого-березня, коли я стала займатись нашивками групи крові. За власні кошти купила клейкі стрічки, тканину та їздила на блокпости роздавати нашивки хлопцям. Зробили день донора сьогодні, тому що в цьому зараз є потреба військовим на Схід. Групи крові у людей різні, але основа – це плазма, яка є у кожного. Коли військовий втрачає кров, то найперше він втрачає цю плазму. Наприклад, перша група крові підходить всім, головне, щоб резуси були однакові. Друга група підходить другій, третій та четвертій. Найбільша проблема може бути з першою групою крові або з негативним резусом. Тому плазму потрібно заготовляти заздалегідь.

Анастасія Дудка зазначила, що спершу планувала організувати такий захід в університеті, але там готувались до приїзду президента України. Тож вона звернулась до відділу освіти Переяславської міськради, щоб провести це серед шкільних вчителів громади. Охочі здати кров перед цим проходять експрес-тест на гемоглобін. Потім бесідують з терапевтом. Адже є перелік хвороб, після яких здавати кров не можна, бо вона може бути небезпечною для іншої людини.

– Всім, хто здавав кров, видаватимуть мінімальні кошти – 40 гривень. Охочі можуть вкинути їх в скриньку для збору на бінокль для ЗСУ. Після здачі крові люди можуть випити чаю, поласувати цукерками та печивом. Також видадуть довідки про те, що вони були донорами, а ця довідка надає право на один вихідний день на роботі, – зазначила Дудка.

Головна терапевтка, заступниця директора Київського обласного центру служби крові Людмила Поліщук пояснила, що кров передають в госпіталь чи лікарню, де є нагальна потреба:

– Два рази в місяць кров передаємо на Схід, також можемо застосовувати в госпіталі Білої Церкви, куди привозять військових. В гемаконах (мішечок для крові) для перевезення крові є консервант, яким покриті стінки. Всередині гемакону є вагопомішувач для того, щоб кров рівномірно переміщувалась з консервантом та щоб не утворювались згустки. Також застосовуємо контейнер, який діє як переносний холодильник. Через це ми можемо заготовляти кров по всій області.

Начальник відділу освіти Переяславської міськради Петро Ярмоленко додав:

– Найбільша бригада може приїхати на 120 осіб. Долучились в основному працівники закладів освіти, але прийшли і батьки деяких дітей. Дуже дякую ДТЕК, які пішли нам назустріч, і сьогодні цей заклад поза відключеннями світла, а це дуже важливо.

У Переяславі провели день Донора

Анастасія Дудка та Людмила Поліщук

Освітяни охоче здавали кров для того, щоб її передали військовим

140 змогли здати кров

Перед здачею крові люди проходять огляд у лікаря та здають тест на гемоглобін

У Переяслав приїхала найбільша бригада зі збору крові

Охочих здати кров виявилось багато, тому додаткових оголошень про захід не давали

Після збору крові лікарі поїдуть до Білої Церкви обробляти її

Донорів після здачі крові частували чаєм і смаколиками

Кров поміщають в гемакони і перевозять в холодному контейнері

Частування чаєм

Печиво і цукерки для донорів

Нагадаємо, що дію комендантської години на Київщині продовжили. Які умови, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору