ЖИТТЯ

У Переяславі джури Куреня імені Станіслава Зінчика зачитали поезії Шевченка: відео

У Переяславі джури зачитали поезії Шевченка та підбили підсумки року. Як це було?

27 грудня у Переяславському центрі культури та мистецтв джури Куреня імені Станіслава Зінчика гімназії №2 підбили підсумки року Шевченковим словом. Діти зачитали поезії поета зі збірки “Три літа”, яку перевидала літературна та громадська діячка Римма Товкайло. Також до заходу долучився директор Міжнародної благодійної установи “Центр національного відродження” Тарас Рондзістий. Про це повідомляє Інформатор.

Римма Товкайло розповіла, що поезія “Три літа” найтрагічніша композиція зі збірки:

– Вона ніби підбиває підсумок тієї дороги пошуків, якою пройшов Шевченко у Переяславі. Поезія розповідає, які в нього були тут відкриття, досягнення, що давались поету дуже важко. Вони пов’язані з великим преображенням душі, зміною в людині і її свідомості. Багато прикрого та жорстокого побачив Шевченко. Коли він був у будинку лікаря Козачковського (зараз музей “Заповіту” Тараса Шевченка) він тяжко захворів від побаченого в Україні, яку об’їздив всю, перш ніж опинитись в Переяславі. Тут він пройшов дорогою прозріння та прожив ці три літа. Збіркою “Три літа” Тарас Шевченко виводить свій народ із прірви, безпам’ятства і забуття.

Далі пролунала поезія “Минають дні, минають ночі”, а після цього зачитали поезію “Маленькій Мар’яні”. Також лунали вірші “Розрита могила”, “Блажений муж на лукаву”, “І мертвим, і живим, і ненародженим…”. Тарас Рондзістий продекламував вірш “Мені однаково”.

– Мені приємно, що саме на такий захід я потрапив, хоча це й не дивно для Переяслава. Приємно було чути ці поезії, адже я їх знаю. Це і допомагало мені у вашому віці ставати українцем. Ці вірші мають проходити через наше серце. Я б побажав учням наступного разу сказати не багато, але декламувати з пам’яті. Я вчив творчість Шевченка, коли від друкувався і дозволявся. Це, напевно, був єдиний автор, у якого було дуже багато коментарів і правок, – звернувся до джур Тарас Рондзістий.

Поезії зачитали джури Валерія Лисенко, Ярослава Василенко, Поліна Бурчик, Катерина Легенька, Андрій Захарченко, Назар Черняк, Назар Здоровець, Максим Латишов та Кіра Радіоненко та викладачі Наталія Литвин і Анастасія Бурчик. Наприкінці заходу джури з презентацією підсумували рік і показали, чим займались.

Джури Куреня імені Станіслава Зінчика гімназії №2 підбили підсумки року Шевченковим словом

Викладачі Анастасія Бурчик та Наталія Литвин

Тарас Рондзістий продекламував вірш “Мені однаково”

Пролунали поезії “Минають дні, минають ночі”, “Маленькій Мар’яні”, “Розрита могила”, “Блажений муж на лукаву”, “І мертвим, і живим, і ненародженим…”

Римма Товкайло

Нагадаємо, що 24 грудня художник Роман Кірпа відкрив виставку у Переяславі. Що можна побачити в експозиції, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору