ЖИТТЯ

“Для Переяслава це велика подія”: у мистецькій галереї відкрили виставку Романа Кірпи

Художник Роман Кірпа відкрив виставку у Переяславі. Що можна побачити в експозиції?

24 грудня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку графічних робіт “IMPUL.се” Романа Кірпи, який зараз є викладачем місцевої художньої школи. Експонуватиметься вона до 31 січня наступного року. Гості церемонії відкриття змогли не тільки побачити роботи художника, а й насолодитись його музикою та фотографіями. Інформатор розповідає, як це було.

Роман Кірпа – талановитий художник-ілюстратор, дизайнер, викладач. Захоплюється мистецтвом фотографії та грає на власноруч реконструйованих давніх музичних інструментах. Народився у місті Бориспіль. Навчався у Львівській національній академії мистецтв. У 2022 році став викладачем Переяславської художньої школи ім. Петра Холодного.

На виставці представили роботи, виконані у різних техніках: ціанотипія, “суха голка”, ліногравюра, монотипія, анотипія, роботи із серії “INTIO”. Більшість створена у Львівській академії мистецтв під час навчання. Тематика – початок, зародження світу, міфологічне уявлення людей про начало існування, давні духи, шаманізм. Створюючи роботи, художник опирався на народну прикладну творчість.

Митець розповів, що виставка має назву “IMPUL.се”, тому що зараз ми проживаємо історичний період, під час якого без “імпульсу” просто неможливо бути. А перша виставка у Борисполі мала назву “Пульс”, тому що життя “пульсує”. Життя – безкінечний потік усього, і він, як художник, це бачить та відчуває.

Роман Кірпа зізнався, що радий відкриттю виставки саме у Переяславі, адже це місто музеїв та історичної спадщини: “Зараз я працюю у Переяславській художній школі, чому дуже радий. Дякую за чудові моменти, колектив і за те, що ця виставка відбулася”.

З вітальним словом виступила директорка Переяславської художньої школи Ірина Кузьмицька: “Для Переяслава це велика подія, такої виставки сучасної графіки ще не було. Графіка має свою мову, яку потрібно розуміти. У цій виставці все опоетизовано, символічно та стримано, прослідковується сам автор, це його світ, який набагато ширший”.

Своїми враженнями поділився і переяславський художник Роман Мотузок: “Відчувається, що тут є школа, композиція. Виставка живих робіт – це велика праця художника, який виносить на розсуд свої думки. У деяких роботах мені подобається рішення, підхід, символіка. З точки зору візуальності – гарні роботи, є культура графіки виконання. Є потенціал та пошук, тут потрібно зрозуміти, що автор хотів сказати”.

Наприкінці заходу Кірпа заграв проникливу мелодію на баяні та на інструментах, які виготовив власноруч, – сопілці, бузиновій дудці та дримбі. Також анонсував, що у майбутньому проводитиме майстер-класи. Всі охочі зможуть взяти участь та спробувати техніку друку, створити листівку та попрацювати з фарбами. Чекайте на анонси.

Роботи Романа Кірпи

Роман Кірпа

Техніка монотипія

Директорка Переяславської художньої школи Ірина Кузьмицька

Гості під час відкриття

Художник Роман Мотузок поділився враженнями

Митець заграв на баяні

Художника відзначили подякою за творчі успіхи

Виставка робіт у різних техніках

Нагадаємо, що у Переяславі провели підсумковий концерт “Ми Незламні” творчих колективів Центру культури і мистецтв. Як це було, дивіться тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору