ЖИТТЯ

Несподіваний союзник ЗСУ і танки від Британії: що позитивного було цього тижня

Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та інших депутатів ОПЗЖ. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та інших депутатів ОПЗЖ

У п’ятницю, 13 січня, Верховна Pада достроково припинила повноваження народних депутатів від партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Тараса Козака та Рената Кузьміна. Зробили це відповідно до законодавства, тому рішення не можна оскаржити. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

За припинення повноваження Віктора Медведчука проголосували 320 депутатів, Тараса Козака – 317 за Андрія Деркача – 314 за Ріната Кузьміна – 319. Також депутати задовольнили заяву ще одного нардепа – Андрія Аксьонова – про добровільну відмову від мандату (294 голосів “за”).

Несподіваний союзник ЗСУ: як бобри можуть допомогти відбити наступ рф з півночі

Життєдіяльність бобрів та погодні умови на кордоні України та Білорусі не сприяють можливому новому наступу росіян з білоруського напрямку. У матеріалі видання Sky News зазначається, що наразі на кордоні з Білоруссю багато річок, які вийшли з берегів, густий мул та суцільні болота.

Керівник оборонної консалтингової компанії Rochan Consulting Конрад Музика заявив, що це жахливе місце для проведення наступальної операції. Там багато водотоків, дуже мало доріг. Це дозволяє українським силам легко направляти рух російських військ у певні райони, де вони будуть обстріляні артилерією.

Представник підрозділу Сергій Хоминський заявив журналістам, що також на боці України у цьому місці стали бобри: “Коли бобри будують дамби, зазвичай люди їх руйнують, але цього року цього не сталося через війну, тому зараз вода скрізь”.

Британія надасть Україні танки Challenger 2

Велика Британія офіційно підтвердила, що надасть Україні танки Challenger 2, а також додаткові артилерійські системи. Про відповідне рішення британський прем’єр-міністр Ріші Сунак повідомив президенту України Володимиру Зеленському під час телефонної розмови 14 січня.

“Прем’єр-міністр наголосив на прагненні Великобританії посилити нашу підтримку України, у тому числі шляхом надання танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем”, – йдеться у повідомленні уряду.

Також Сунак та Зеленський обговорили рішення інших партнерів щодо військової допомоги, зокрема пропозицію Польщі передати роту танків Leopard.

“Прем’єр-міністр підкреслив, що він і весь уряд Великобританії інтенсивно працюватимуть з міжнародними партнерами, щоб швидко надати підтримку, яка дозволить Україні використати свою перевагу, виграти цю війну та забезпечити міцний мир”, – додали в уряді.

Україна отримає системи “розумного сповіщення” про дрони та ракети від Ізраїлю

Ізраїль планує передати Україні технології, пов’язані з розумним оповіщенням щодо ракет та дронів. Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. На його думку, до активнішої допомоги Україні Ізраїль має підштовхнути те, що Іран передає дрони росії.

“Йде робота з передачі ізраїльських технологій, пов’язаних із розумним оповіщенням щодо ракет і дронів. Ця технологія офіційно передається ізраїльською стороною, і думаю, за певний час ми отримаємо її повністю. Для того, щоб саме по іранських дронах була конкретика, нам потрібно ще декілька тижнів. Уряд тільки приступив. Їм потрібно приймати рішення зважуючи на позицію США, як основного стратегічного партнера, на інтереси суспільства”, – сказав посол на пресконференції в медіацентрі “Україна”.

Kalush Orchestra випустили новий кліп за участю Арнольда Шварценеггера

Кліп на пісню гурту Kalush Orchestra “Щедрий вечір” знімався ще під час тогорічного туру колективу США. Тоді музиканти познайомилися з Арнольдом Шварценеггером. І навіть навчили його трохи говорити українською. Це актор і продемонстрував у кліпі.

На початку кліпу звучить голос Арнольда Шварценеггера, який звертається до українців із невеликою промовою: “Це послання для всього українського народу. Особливо зараз, дуже і дуже важкі часи. Що кожен з нас може мати мрію і кожен може втілити цю мрію в реальність”.

Наприкінці кліпу Арнольд Шварценеггер каже українською: “Щедрий вечір”.

Нагадаємо, що минулого тижня в цій рубриці ми розповідали, що Київ визнали найкращим містом світу, а різдвяну службу ПЦУ провели у Лаврі. Детальніше про ці новини дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору