ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2022 році: п’ята п’ятірка

Інформатор підготував перелік із 25 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо п’яту п’ятірку.

Вже вдруге у своїй історії Інформатор визначає найвпливовішу людину Переяслава. Ми зібрали 25 претендентів, розділили їх на п’ять п’ятірок. Переможець кожної вийде до фіналу, де й визначиться найвпливовіший. У четвертому голосуванні перемогу здобула волонтерка Інна Марченко. Із 53% голосів (459 людей) вона випередила міського голову Переяслава Вячеслава Саулка, у якого 20% голосів.

Відбираючи 25 найвпливовіших людей Переяслава у 2022 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2022-му;
  • сприяння захисту України.

Сьогодні презентуємо останню, п’яту, п’ятірку. Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі.

Максим Дьомін, начальник Переяславського відділу поліції

(номінований вдруге)

Поліцію часто критикують, здається, просто за звичкою. У Переяславі правоохоронцям також дістається у соцмережах, інколи навіть за давні гріхи, які вчиняли ще попередники. Однак варто визнати, що поліція зараз відкрита до людей, як ніколи. І навіть якщо поліціянти десь дадуть маху, ситуацію проаналізують і публічно пояснять. Теперішній начальник Переяславського відділу Максим Дьомін з цим впорується достатньо добре. Він готовий як до співпраці із міською радою, так і з простими людьми.

Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, Дьомін був одним із тих небагатьох людей, хто розумів, чого очікувати та як діяти. Він зберігав голову холодною, а його підопічні ретельно реагували на кожне звернення громадян, яких було тоді безліч, адже підозри у лютому-березні викликали всі та все. Він у будь-яку пору доби був на зв’язку із засобами масової інформації: отримував сповіщення від людей та передавав громаді важливі повідомлення. Словом, він показав, що у воєнний час на нього можна покластися.

Але це все патетика. Поліція говорить мовою фактів та цифр. У вересні 2022-го Максим Дьомін прозвітувався про роботу поліції у перші 8 місяців року. За цей період правоохоронці отримали 4956 повідомлень, за 419 з яких розпочалось слідство (роком раніше таких випадків було 598). Відкрили 93 кримінальні провадження, 11 з яких стосувались злочинів, скоєних у 2021-му. За 8 місяців вчинили 2 умисні вбивства, одне згвалтування та в одному випадку нанесли тяжкі тілесні ушкодження. Всі ці злочини поліціянти розкрили, причетним до них повідомили про підозру.

Максим Дьомін

Дмитро Волошин, священник ПЦУ, настоятель Свято-Єфремівської церкви, капелан

(номінований вперше)

Дмитро Волошин – настоятель чи не найменшої православної церкви у Переяславі, але при цьому однієї з найпопулярніших. Службу у ній здійснюють лише у великі свята, а прихожан збирається дуже багато. Адже вони йдуть не у приміщення, а до священника. Щоб похрестити дітей, часто навіть переносять дати, аби зробив це саме отець Дмитро.

Однак потрапив він до переліку найвпливовіших передусім тому, що вже 8 років, із початку російсько-української війни, є військовим капеланом. З 2014 року систематично їздив у розташування наших воїнів на Донбасі. З моменту повномасштабного вторгнення армії РФ він поряд з ними майже постійно: мотивує міцно тримати зброю, опікується їхнім духовним станом. “Я тепер там майже постійно, а у Переяслав відлучаюсь на великі свята відслужити літургію. Для мене це важливо: я вірю, що хлопці там під захистом і мені так спокійніше. Там з Переяславщини дуже багато людей, вони впізнають мене вже не в рясах, а у військовому одязі”, – говорить Дмитро.

І родину Дмитро Волошин побудував не менш відповідальну та патріотичну. Його дружина Мар’яна активно займається волонтерством. А також морально підтримує чоловіка, аби він мав наснагу допомагати нашим захисникам.

Дмитро Волошин, фото із Facebook

Владислав Столяренко, голова федерації футболу Переяславщини

(номінований вперше)

Владислав Столяренко очолив федерацію футболу Переяславщини у 2019 році. За цей час йому випало кілька випробувань: коронавірус та війна. У обох випадках він знаходив можливість проводити футбольний чемпіонат. Вивчав відповідні постанови Кабміну і шукав рішення у ситуаціях, які склались. Навіть цьогорічний чемпіонат зміг розпочати, коли не всі на Київщині наважились, а Українська Прем’єр-ліга у той момент ще оцінювала всі “за” та “проти”. А напередодні календарного змагання Столяренко організував благодійний футбольний турнір, у якому взяли участь 10 команд. На потреби ЗСУ перерахували 20 тисяч гривень. До слова, сам Владислав вступив до Добровольчого формування Переяславської територіальної громади.

Із лютого до жовтня 2021-го очолював відділ фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я виконкому міськради Переяслава. Мав багато планів, зокрема, систематизування спортивних турнірів, заохочення все більшої кількості людей до спорту, мінімальна та реальна реконструкція стадіону. Однак досить швидко зрозумів, що, працюючи у міській раді, втілити цього не зможе. “Наприклад, у федерації футболу це все робиться досить швидко. А ось у міській раді у мене виникає ідея – починаються перебої. То грошей немає, то складно їх знайти, то мені починають пояснювати, чому це нереально зробити, а не як знайти можливість, щоб це зробити. Я звик бути у команді, яка працює на спільний результат. У міській раді далеко не всі готові тобі допомагати досягати певних цілей. Дехто взагалі дивиться на тебе як на дурника, коли намагаєшся проявляти активність, мовляв, скоро видихнешся все одно”, – розповів у резонансоному інтерв’ю Інформатору. Власне, після нього Столяренко набув більшої ваги у політичних та навколополітичних колах. Мало хто наважується після звільнення із міської ради публічно говорити про те, що насправді там відбувається. Владислав взагалі перший, хто зробив це за каденції Саулка.

Владислав Столяренко

Олександр Якуба, староста села Гайшин

(номінований вдруге)

Олександр Якуба під час місцевих виборів у депутати у 2020 році зібрав аж 171 голос – це найкращий показник у партії “Слуга народу” та другий серед усіх депутатів теперішнього скликання (більше лише у Григорія Порала, який також вже двічі потрапляв до переліку найвпливовіших за версією Інформатора). Якуба – єдиний сільський староста із громади, якого цьогоріч ми внесли до переліку впливових. Про щось це та й свідчить. Можливо, інші очільники сіл не настільки харизматичні та активні, а можливо, вони просто віддані виконавці Саулка, які не готові суперечити своєму “роботодавцеві”.

Попри те, що Якуба аж надто яскравий, перехід на роботу в селі, здається, його дещо погасив. Безумовно, його амбіції і можливості значно вищі посади, на якій зараз перебуває. Тож міський голова повинен розуміти, що із ним не варто допускати ситуації, подібної до тієї, що сталась із Фесенком або ж Столяренком.

“Я намагався зробити все можливе і неможливе, щоб покращити життя та дозвілля односельчан, виходячи з моїх нікчемних можливостей, ресурсів та забезпечення. Хотілося б звернути вашу увагу, що без комплексного підходу керівництва громади: стратегії, передбаченні коштів та фінансуванні старостинських округів – розвиток сіл неможливий, що приведе до стагнації, занепаду, місцями навіть до екологічної катастрофи. Мені, як жителю села, видно ці проблеми. Боляче спостерігати за цим, адже люди повірили у краще, але… На жаль, маємо інші реалії сьогодення – проблеми та побажання села нікому не потрібні, постійно не враховуються та відкидаються на задній план”, – написав Якуба у своєму звіті про роботу у 2022 році. Також він зазначив, що левову частку робочого та вільного часу займається оформленням документів всіх релігійних парафій Переяславської громади у рамках переходу до ПЦУ.

Олександр Якуба, фото із Facebook

Тетяна Гич, керуюча справами виконкому міськради Переяслава

(номінована вперше)

Тетяна Гич раніше була начальником відділу підприємництва виконкому міськради. Нову посаду їй запропонував Вячеслав Саулко, коли став головою Переяславської громади. Вона довершила керівний склад міської ради і стала чи не найяскравішою його представницею. Після “звільнення” Анатолія Фесенка вона начебто взяла на себе деякі його обов’язки, принаймні так здається збоку.

Коли ти публічний та ще й на високій посаді, без критики не обходиться. Тетяна Гич піддається їй, можливо, навіть найбільше серед всіх цьогорічних 25 найвпливовіших людей. Але не можна не відзначити, що інколи вона дає для цього підстави. Скажімо, на одній із сесій 2021-го їй виділили земельну ділянку під забудову. Порушенння закону в цьому немає, але з моральної точки зору у багатьох виникли претензії. “До критики ставлюся добре. Хоча років чотири тому важко сприймала, але за цей час я загартувалася у зв’язку з певними професійними та особистими подіями в житті. Необгрунтовану критику взагалі ігнорую,” – розповідала Гич в інтерв’ю Інформатору.

У тій же розмові багато йшлось про молодь та їхню пітримку: “У нас наразі дуже мало креативних просторів, спортивних майданчиків, мало місць, де себе б могла реалізувати молодь. Кажуть, що молодь – це майбутнє, та я не погоджуюся, бо сама ще належу до молоді, й розумію, що це теперішнє. І звичайно, для молоді потрібно робити комфортні умови життя вже зараз, щоб не було бажання виїжджати до Києва”. Чи сприяє конкретно Гич переяславським дітям та підліткам, нехай розкажуть вони самі.

Тетяна Гич

Переможця цього голосування ми оголосимо через два дні. Тоді ж оприлюднимо п’ятірку впливових людей Переяслава, які потрапили до фіналу.

А поки нагадаємо вам, хто потрапив до другої десятки найвпливовіших рік тому. Дивіться перелік за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору