ЖИТТЯ

Чому в одних мікрорайонах Переяслава світло є майже постійно, а в інших – переважно немає

На сесії міської ради говорили про електропостачання у Переяславі. Що розповів Вячеслав Саулко?

На сесії міської ради Переяслава 19 січня депутати попросили голову детальніше пояснити, за яким принципом розподіляється електропостачання у Переяславській громаді. Адже жителі скаржаться, що в одних мікрорайонах (скажімо, Спаська Левада) світло останніми днями є практично постійно, а в інших (зокрема, Андруші або Борисівка) його вмикають по кілька годин на добу. Що сказав Вячеслав Саулко, переповідає Інформатор.

– В Україні тривають масові відключення електроенергії, люди по кілька діб сидять без світла. На Переяславщині із цим трохи спокійніше, – розпочав Саулко. – Міська рада, я чи депутати ніяким чином не можемо повпливати на графіки, які запроваджує ДТЕК. Існує просто виконання ліміту електропостачання, який надається на нашу громаду. Моє завдання, як міського голови, передусім полягало у тому, щоб цей ліміт використовували на найважливіше – об’єкти критичної інфраструктури. Ми маємо 8 котелень, 3 з яких є потужними, у нас є ціла система водопостачання (15 свердловин, 55 кілометрів водопровідних мереж, очисні споруди), яка повинна працювати безперебійно. Також до цих об’єктів належать наші хлібозавод та молокозавод. Завдяки ДТЕК та обласній адміністрації Переяславська громада отримала найбільше електропостачання. Нам увімнули всі ці об’єкти в режимі цілодобового безперебійного постачання. Я керувався тим, що люди певний час можуть обійтись без світла, але не можуть без води та тепла.

Проте сама система електропостачання побудована таким чином, що не можна включити, наприклад, котельню на Леваді, а при цьому вимкнути всі будинки у мікрорайоні. І так сталось, що завдяки котельні, яка там є, отримував світло весь величезний мікрорайон Левада.

За графіком ДТЕК, мало подаватись дозоване електропостачання – 6 годин є, 2 години немає. Але вийшло, що мікрорайони Андруші, Борисівка почали вимикатись не за графіками. Я отримував безліч скарг. Ще раз доводиться наголосити, що не я виробляю електроенергію і не я її подаю. Тож не в моїх силах забезпечити всіх у рівній мірі. Мені лише хочеться кричати з розпачу: поїдьте у Яготин чи Бориспіль, де люди по добі-півтори без світла. Тому при всіх зауваженнях ми перебуваємо ще й у привілейованому стані. Але це не означає, що ми тепер сидимо, склавши руки. Постійно контактуємо із ДТЕК, просимо, щоб зробили обмеження нехай не 6/2, а принаймні 4/4. Втім, чи краще, якщо буде так, але за рахунок наших критичних об’єктів? Не можна вимикати котельні, бо вони надто потужні, це небезпечно. А тепло до осель тоді взагалі не встигатиме надходити.

Який буде результат, я не знаю. Зараз відповідь є лише одна: погляньте, що коїться в державі! Мені заступник голови КОВА прямо говорив: “Вячеслав Володимирович, не буде краще, готуйтесь до гіршого”. Я розумію кожну людину, як їм складно. Звертайтесь до міської ради, ми допоможемо, чим зможемо, скажімо, дровами чи генератором. Але прошу не спекулювати на цій темі.

Нагадаємо, що проблеми з електропостачання в Україні виникли після ударів росіян ракетами та дронами по наших об’єктах критичної інфраструктури. Із 3 січня на Київщині почали діяти нові графіки стабілізаційних відключень.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору