Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Мазепинське Євангеліє тепер є у Переяславі: його подарував архієрей ПЦУ Олександр Драбинко

Заповідник Переяслава отримав Мазепинське Євангеліє. Воно вийшло друком з нагоди 30-ї річниці відновлення Незалежності України.

16 січня до Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” завітав український церковний діяч, архієрей Православної церкви України, Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко. Він подарував меморіальному музею Григорія Сковороди факсимільне видання видатної пам’ятки української національної історичної спадщини – Мазепинське Євангеліє (київський примірник). Про це повідомили на сайті НІЕЗ “Переяслав”, передає Інформатор.

Євангеліє вийшло друком з нагоди 30-ї річниці відновлення Незалежності України завдяки зусиллям Посла України в Ліванській республіці Ігоря Осташа у співпраці з колективом Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського за фінансової підтримки Олександра Драбинка.

“Книга Чесного Непорочного Євангелія, Світильника, що сяє й освітлює” написана арабською мовою Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом і вперше побачила світ 1708 року у сирійському місті Алеппо коштом Івана Мазепи. Тоді частину пожертвуваної українським гетьманом суми на підтримку Антіохійського Патріархату (3 тисячі злотих) передали до друкарні міста Алеппо на розвиток книгодрукування”, – йдеться у повідомленні НІЕЗ.

До наших днів дійшло лише три примірники цього Євангелія. Факсимільне видання відтворює рукопис на папері, який за відтінком, щільністю та на дотик максимально ідентичний оригіналу. Подароване видання стане вагомим джерелом поповнення колекції книг і буде корисним для науковців.

Нагадаємо, що 19 січня у Переяславі, попри воєнний стан, відзначили Водохреще. Людей біля “Любокраю” зібралось чимало. Відеосюжет дивіться тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору