ЖИТТЯ

Як зміниться мультипредметний тест для абітурієнтів у 2023 році

Національний мультипредметний тест замінив ЗНО в Україні у 2022 році через війну. Цього року абітурієнти знову його складатимуть.

Абітурієнти у 2023 році знову складатимуть національний мультипредметний тест замість ЗНО для того, аби вступити у вищий навчальний заклад. НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Це – два обов’язкові (українська мова і математика) і один на вибір вступника: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія. Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, передає Інформатор.

Учасники зможуть самостійно обрати третій предмет НМТ. Він буде універсальним, тобто абітурієнт зможе вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він вибрав. Утім, для вступу на різні спеціальності до результатів НМТ буде застосовано різні коефіцієнти. Якщо абітурієнт вступатиме на правничий напрям підготовки, більшу вагу матиме результат з історії України, аніж з біології, а на медичний – навпаки.

Організація. Тест усі випускники складатимуть в один день. Для складання тесту буде відведено 180 хвилин, які вступник зможе розподілити на свій розсуд. Планується проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Основна проходитиме у червні, додаткова – у червні-липні. У додатковій сесії зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії.

У тестуванні з історії України у 2023 році учасники працюватимуть із завданнями, що стосуватимуться подій другої половини XVI–початку XXI століття, уточнюють у Українському центрі оцінювання якості освіти. У тестуванні з іноземних мов не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання. Як і минулого року, під час роботи з тестами з математики вступники зможуть користуватися довідковими матеріалами.

НМТ за кордоном. Випускники, які тимчасово перебувають за кордоном і бажають здобувати вищу освіту в Україні, матимуть можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у інших країнах світу, додав Міністр освіти і науки.

Раніше ми повідомляли, що в Переяславі не можуть навчатись очно всі школярі. Це питання підняли на сесії міськради. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору