ЖИТТЯ

“Їхні подвиги навчили нові покоління”: у Переяславі вшанували Героїв битви під Крутами

У Переяславі вшанували Героїв Крут. Як це було?

У другому корпусі Переяславського центру культури і мистецтв 27 січня провели захід до Дня пам’яті Героїв Крут, який офіційно відзначатимуть 29 січня. Інформатор нагадує, що бій, який увійшов в історію української бортьби за незалежність, відбувся 29-30 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, за 130 кілометрів від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків “Вільного козацтва”, що загалом нараховували кілька сотень.

Шану героям, які полягли у запеклому бою під Крутами, на урочистому заході в Переяславі віддали хвилиною мовчання. Виступила заступниця міського голови Оксана Степаненко: “Ми пишаємось тими молодими хлопцями. Сьогодні ми вшановуємо їхню пам’ять і найбільше, що можемо зробити, – це боротися з негараздами, які всередині нас та між нами. Пам’ятайте, що кожен день, який ви можете провести мирно, це завдяки нашим ЗСУ, і героям Крут, бо на їхніх подвигах навчились нові покоління, які зараз на передовій”.

Історик Станіслав Дембіцький нагадав історію битви під Крутами: якою нерівносильною, але в той же час героїчною вона була. Зауважив, що в цих боях брали участь двоє переяславців. “Зараз в Україні війна, найбільша в Європі після закінчення Другої світової. Але сьогодні ми вшановуємо пам’ять наших попередників, молодих хлопців, які в січні 1918 року пішли у безсмертя”, – сказав він.

Урочисту частину закінчила Юлія Ковалівська піснею “Все буде Україна”. Після цього гостям показали український фільм “Крути 1918”.

Ведуча заходу Людмила Леляк

Гості заходу

Заступниця міського голови Оксана Степаненко

Історик Станіслав Дембіцький

Юлія Ковалівська виконала пісню

Перегляд фільму “Крути 1918”

Нагадаємо, що у Переяславі на творчому вечорі поета Олександра Матвієнка зібрали майже 3 тисячі гривень для ЗСУ. Деталі читайте тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору