ЖИТТЯ

Україні передадуть понад три сотні танків, а Залужний пожертвував мільйон доларів на ЗСУ: що позитивного було цього тижня

В Україну прибули “ловці шахедів”, а невдовзі будуть і танки. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ЗАХІДНІ ПАРТНЕРИ ПЕРЕДАДУТЬ УКРАЇНІ 321 ВАЖКИЙ ТАНК

Посол України у Франції Вадим Омельченко стверджує, що західні країни загалом пообіцяли надати Україні 321 важкий танк. “На сьогоднішній день багато країн офіційно підтвердили свою згоду на поставку 321 важкого танка в Україну”, – заявив дипломат Вадим Омельченко в етері французького каналу BFMTV.

Омельченко наголосив на важливості того, щоб українські війська отримали танки якнайшвидше. “Що стосується термінів поставки, то вони варіюються в кожному конкретному випадку. Деяким потрібно провести технічне обслуговування, інші вирішують питання логістики, треті чекають на отримання інших моделей, щоб віддати ті, які вони дають. Нам потрібна ця допомога якнайшвидше. Якщо чекати до серпня чи вересня, то буде занадто пізно”, – пояснив посол.

За словами Омельченка, Україна готується до можливого наступу Росії на кількох фронтах навесні 2023 року. “Ми не боїмося, ми готуємося дуже серйозно”, – зазначив дипломат.

Публічно відомо, що, серед іншого, президент США Джо Байден 25 січня підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону, для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії.

Британія передасть 14 танків Challenger 2, а Німеччина 14 танків Leopard 2 A6. Водночас Франція ще не ухвалила рішення про передачу танків.

ЧИНОВНИКАМ ЗАБОРОНИЛИ ВИЇЖДЖАТИ З УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

У п’ятницю, 27 січня, Кабінет міністрів України схвалив постанову, яка забороняє чиновникам виїжджати за кордон без поважних причин під час війни. Зокрема, це стосується відпочинку в інших країнах. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“На виконання рішення РНБО Уряд схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин”, – написав Шмигаль.

Він зазначив, що народні депутати, чиновники, представники місцевої влади, прокурори, судді та інші посадові особи можуть перетинати державний кордон на підставі службового відрядження. Також чиновникам можна їхати на лікування.

“Виїхати за кордон для переговорів, для лікування, для догляду за неповнолітніми дітьми – можна. Кататися на відпочинок – ні. На жаль, є ті, хто навіть під час війни не зрозумів цих базових речей. Тому було рішення РНБО, був відповідний указ Президента України і тепер є відповідна постанова Кабінету Міністрів”, – підкреслив прем’єр.

“ЛОВЦІ ШАХЕДІВ” ПРИБУЛИ В УКРАЇНУ

В Україну надійшли шість систем протидії ворожим безпілотникам – так звані “Ловці шахедів”. Вони захищатимуть енергетичні об’єкти. Окупанти цілять дронами саме туди. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. За його словами, все завдяки збору коштів.

“Наразі закупили шість систем протидії ворожим безпілотникам. Це найсучасніші оборонні технології, які захищають стратегічні обʼєкти США”, – зазначив Федоров.

Комплекс радарів і засобів глушіння сигналу допомагає виявляти й блокувати ворожі БПЛА та випускає свої дрони. Fortem DroneHunter F700 — це автономний дрон з радіолокаційним управлінням та штучним інтелектом. Летить на швидкості понад 100 км/год., перехоплює та приземляє ворожі безпілотники.

“Забезпечуємо захист енергетичних об’єктів країни завдяки вашій допомозі. Дякую кожному”, – додав Федоров.

ТУРЕЧЧИНА ПОСТАВИТЬ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ, ЩОБ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СВІТЛОМ УКРАЇНУ

Українська національна компанія АТ “Енергетична компанія України” (ЕКУ) підписала з турецьким виробником Karpowership меморандум про постачання плавучих електростанцій для потреб нашої країни. Вони зможуть забезпечити електрикою 1 мільйон домогосподарств. Про це повідомляє видання Anadolu.

Плавучі платформи планується розташувати в портах Румунії та Молдови, а потім транспортувати електрику через мережі згаданих країн. ЕКУ і Karpowership проведуть переговори з Бухарестом і Кишиневом щодо реалізації описаного рішення.

“Плавучі електростанції пропонують швидкі, надійні і гнучкі рішення проблем з електрикою, і ми готові підтримати Україну в цьому якомога швидше”, – заявила представниця Karpowership Зейнеп Харезі.

У підписаному меморандумі передбачено, що плавучі електростанції загальною потужністю 500 мегават почнуть оперативно виробляти електрику для потреб України. За її словами, використання технологій компанії допоможе Україні подолати енергетичну кризу, яку спровокували атаки російських окупантів.

ЗАЛУЖНИЙ ОТРИМАВ У СПАДОК 1 МІЛЬЙОН ДОЛАРІВ І ВСЕ ПЕРЕДАВ НА ЗСУ

Головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний отримав у спадок із США 1 мільйон доларів. Після цього передав усі ці гроші на потреби української армії.

За інформацією The New York Times, Залужний отримав спадок від американця українського походження Григорія Степанця. Про це повідомила родина Степанців. У січні генерал пожертвував всю отриману суму на Збройні сили України. Це підтверджує пресслужба ЗСУ.

Нагадаємо, що медики на Луганщині не хочуть надавати допомогу пораненим окупантам, бо ті хворіють на СНІД та сифіліс. Деталі зі зведення Генштабу ЗСУ читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору