ЖИТТЯ

Майстер-класи, частування та фотозони: як святкували Масницю у Переяславі

“Колодій: відродження традицій”. Як в Переяславі у музеї відсвяткували Масницю?

18 лютого у Переяславському Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відсвяткували Масницю. Свято було присвячене переш за все для захисників. Гостям можна було почастуватися смачними стравами, зробити знімки біля тематичних фотозон, та взяти участь у цікавих майстер-класах. Інформатор розповідає як це було.

Масляна, Масниця або Колодій — одне з календарно-побутових свят, яке тісно пов’язане з язичництвом і символізує проводи весни та зустріч зими. Цього року у Переяславі не було масштабних гулянь, але подивитись було на що. Гостям пропонували долучитись до різних майстер-класів: зав’язати колодку або мішечок на удачу, створити ляльку-мотанку, колодія або журавлика. Пофотографуватись біля красивих тематичних фотозон. Частувань також вистачало, людей пригощали варениками, салом, ковбаскою, гарячим чаєм та кавою.

На святі НІЕЗ “Переяслав” спільно з ГО “Серця Переяславщини” проводили благодійний збір коштів для Збройних сил України. А для військових організували короткий концерт та забави. Творчий колектив будинку культури села Пологи-Яненки Циблівської ТГ заспівали патріотичні пісні для захисників. Потім чоловікам запропонували традиційну розвагу Масниці, вилізти на стовпа за подарунками, учасників було багато, всі залишилися з призами та хорошим настроєм. В кінці за традицією свята спалили бабу-опудало.

На прилавках торговці продавали різноманітні вироби: іграшки, прикраси, картини, посуд та сувеніри. Хтось продавав для себе, а хтось частину коштів передасть на ЗСУ. Майстриня Інна Рубан, викладачка декоративно-прикладного мистецтва в університеті Григорія Сковороди в Переяславі сьогодні на святі презентувала свої іграшки: “Я захоплююся в’язанням різних іграшок. Ціновий діапазон на ручну роботу від 50 до 1500 гривень. У роботі багато матеріалу, а він зараз не дешевий, тому так і виходить”.

Тетяна Носаченко викладачка мистецьких дисциплін у переяславському університеті сьогодні і торгувала своїми виробами і проводила майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки: “Хочемо хоч трішки заробити грошей для наших захисників. Тут мої декоративні роботи у техніці малярство на склі”.

А Сергій, тато шестикласниці Поліни Корнієнко продавав картини своєї доньки. Ділиться, що дівчинка таким чином збирає собі на навчання та матеріали. Коштують картини по-різному, у залежності від розміру від 400 до 800 гривень: “Це її хобі, вона дуже полюбляє це заняття. В художній школі їй не сподобалось, хотіла складніше. Зараз займається з викладачем, у нас вже немає місця куди складати картини, вдома як галерея. Тому вона захотіла щоб я продав сьогодні її картини”.

Співали патріотичні пісні

Свято для військових

Традиційне опудало

Продавали різні сувеніри

По традиції дерлись на стовпа за подарунками

На прилавках був і посуд

Частувань було вдосталь

На святі було багато майстер-класів

Картини Поліни Корнієнко

Кожен міг зробити Колодія

Лялька-мотанка

В’язані іграшки Інни Рубан

Нагадаємо, що у художній школі Переяслава можна купити дитячу картину та допомогти ЗСУ. Детальніше читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору