ВЛАДА

Крадіжок на Переяславщині стало менше: начальник відділу поліції Максим Дьомін прозвітував на сесії

Яка ситуація з боротьбою зі злочинністю на Переяславщині? Розповів начальник відділу поліції Максим Дьомін.

16 лютого на засіданні сесії міської ради Переяслава депутати заслухали інформацію начальника відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП Максима Дьоміна. Він розповів про стан законності, боротьби зі злочинністю у громаді протягом 2022 року. Також відповів на запитання присутніх. Інформатор переповідає деталі.

Як повідомив Максим Дьомін, у 2022 році зареєстрували 7470 звернень (у 2021-му було 8258 заяв і повідомлень), їхня кількість зменшилась на 9,5%, порівняно з попереднім роком. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 460 кримінальних правопорушень. Протягом минулого року оголосили про підозру 154 особам, з них 51 – щодо тяжких злочинів, 4 – щодо особливо тяжких.

  • Зокрема, розкрили та повідомили про підозру в умисному вбивстві двом особам, у тяжких тілесних ушкодженнях – двом особам.
  • Про підозру у вчиненні крадіжок повідомили 32 зловмисникам, а ще двом – за вчинення грабежу.
  • Щодо незаконного поводження зі зброєю повідомили підозру 10 особам, незаконного заволодіння автотранспортним засобом – двом, зберігання наркотичних засобів – 58 (зафіксували загалом 104 факти, за іншими відкрили адміністративні матеріали).
  • Окрім того, задокументували 9 незаконних вирубок лісу та скерували до суду 6 обвинувальних актів щодо насильства у сім’ї.

– Значно зменшилась кількість крадіжок, – зазначив Дьомін. – Це пов’язано із кількома факторами: по-перше, у зв’язку із введенням у дію воєнного стану цей злочин став вважатися тяжким, по-друге, неабияк допомагають розкривати такі злочини камери, нещодавно встановлені у Переяславській громаді, а також представники ДФТГ, які у вечірній час патрулюють місто Є проблема щодо крадіжок кабелів, лише за минулий рік затримали дві групи.

Максим Дьомін додав, за рік зареєстрували 2972 адміністративні правопорушення.

До начальника місцевого відділу звернувся житель міста, який був присутній на сесії: “Джерело повідомляє, що у центрі Переяслава під час комендантської години працюють гральні автомати. Основна маса відвідувачів – люди зовсім молодого віку”.

Дьомін: “Якщо ваше джерело достовірне, ми готові прийняти від нього заяву. Незаконна діяльність гральних закладів передбачає кримінальну відповідальність за статтею 203-2. Після сесії я можу особисто вам надати детальнішу інформацію щодо цього”.

Депутат Михайло Шамрай: “Минулого року ми надавали місцевому відділу поліції фінансову допомогу. Як були реалізовані ці кошти?”.

Дьомін: “Передусім ви виділяли кошти на встановлення відеокамер. Вони встановлені – загалом 38 штук. Користуються ними міська рада, поліція та Служба безпеки України. Нам вони допомагають у розкритті майнових злочинів, виявленні автомобілів, які зникають із місць ДТП. Також виділялись кошти на придбання автомобіля для поліцейського офіцера громади. На початку січня ми його отримали, він стоїть у підрозділі поліції й чекає на офіцера. Людина, яка подала заяву на призначення поліцейським офіцером громади, має пройти певні етапи: складання тестів, психологічна, фізична перевірки, поліграф, співбесіда. З тих, хто зареєструвався, ніхто не пройшов усі етапи. Тож у кінці лютого буде повторно оголошено конкурс, ми вже підібрали кількох кандидатів, які візьмуть у ньому участь”.

Жителька Переяслава: “Як ви караєте своїх співробітників, які під час комендантської години їздять містом у стані алкогольного сп’яніння?”

Дьомін: “Не володію такими фактами. У разі виявлення працівника поліції у стані алкогольного сп’яніння складається протокол, проводиться службове розслідування, приймається рішення щодо результатів”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко: “Старости сіл Вовчків та Велика Каратуль скаржаться на безжалісне вирубування лісів. Поліція зафіксувала факт вирізання близько 38 дубів у Вовчкові. Які вчинені дії щодо цього?”

Дьомін: “Щодо Великої Каратулі зареєстроване кримінальне провадження, встановлені особи, вилучено транспортний засіб, призначена постанова про проведення судово-екологічної еспертизи, за результатами якої винуватцям буде повідомлено про підозру. Щодо Вовчкова ситуація дещо інша: є кримінальне провадження на підставі звернення на спецлінію “102”, але наразі ми не встановили, хто вчинив вказане правопорушення. Зараз проводимо досудове розслідування”.

Нагадаємо, що на цій же сесії депутати виділили 950 тисяч гривень із міського бюджету на придбання автомобіля для відділу поліції. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору