ЖИТТЯ

Депутати міськради Переяслава побували в Гайшині: дізнались проблеми, запропонували рішення

У Гайшин приїхали переяславські депутати. Дізнались про проблеми, сприятимуть вирішенню їх.

1 березня частина депутатів міської ради Переяслава побувала у Гайшині. Обранці поспілкувались із небайдужими жителями села та його старостою Олександром Якубом, дізнались найнагальніші потреби. Це вже друге село громади, яке таким чином спільно відвідують депутати, раніше була Велика Каратуль. Поїздки не планують припиняти, до березневої чергової сесії мають ознайомитись із ситуацією у всіх селах. У цих зустрічах беруть участь і міський голова Вячеслав Саулко та деякі керівники структурних підрозділів міськради. Які теми піднімали в Гайшині, розповідає Інформатор.

Будівля старостинського округу

Олександр Якуба провів невелику екскурсію адміністративною будівлею Гайшинського старостинського округу. Із досить масштабної споруди лише третина використовується під певні потреби: старостат, спортзал, бібліотека. Решта для цього непридатна, скажімо, величезна зала будинку культури у жахливому стані, проводити там концерти наразі неможливо.

– Проблема у тому, що це приміщення належить не нам, не перебуває у комунальній власності, – пояснив Якуба. – Це тягнеться ще з часів сільської ради. Кажуть, що воно у фонді держмайна. Звідти двічі приїздили до нас із комісією, перевіряли, чи використовуємо приміщення за призначенням. Ми просили, щоб вони повернули нам його, бо ми тут нічого не можемо зробити: ні гроші з бюджету передбачити, ні ремонт провести. Вони ніби й не заперечували, сказали, що мають провести засідання відповідної комісії. Але із 2021 року віз і нині там.

Староста поскаржився, що у Гайшині нереально проводити культурно-масові заходи, оскільки немає будинку культури. “Коли відділ культури громади проводить будь-які заходи, ми винаймаємо маршрутку і відвозимо дітей до найближчих населених пунктів. Єдине, що ми влаштовуємо, – це ті заходи, які можливі просто неба: День села, Водохреща тощо”, – сказав Якуба. “Ми хочемо співати для людей. У нас є свій колектив, загалом 12 людей. Для цього зробіть нам тут ремонт”, – долучились дві жінки із села.

Клуб зараз можна використовувати хіба що як склад

Олександр Якуба зазначив, що бачить це приміщення єдиним комплексом, куди за будь-якої потреби могли б звертатись жителі старостинського округу: “У мене взагалі є мрія, щоб сюди перенести ще й фельдшерсько-акушерський пункт, бо підійматись на другий поверх, де він зараз, літнім людям дуже тяжко. А сюди ми впустили працівників “Укрпошти”, щоб люди могли отримувати її послуги. Нам казали, що треба підписувати угоди, аби вони оплачували оренду приміщення, але я вважаю, що впустив не “Укрпошту”, а впустив сюди наших людей. Так само тут приймає платежі за вивезення сміття “Переяслав Буд”. Тобто все робимо для того, аби люди приходили в одне місце й отримували максимальну кількість послуг”.

Останній до децентралізації сільський голова Гайшина Олександр Тур, який також прийшов на зустріч, зауважив, що у клубі за його каденції заходи проводили, приміщення сільської ради ремонтували, хоча воно й не було у власності: “І тоді були труднощі у передбаченні коштів, бо їх ще потрібно було й знайти. Вважаю, що потрібно брати й працювати, а не шукати причини”. Також він звернув увагу на те, що на будівлі старостинського округу немає навіть таблички про це та державного прапора, а також попросив відремонтувати монумент на в’їзді в село “Люби Україну”.

Олександр Якуба у свою чергу наголосив, що приміщення клубу отримав у такому ж аварійному стані, як воно є прямо зараз. Також він показав депутатам кімнату цієї ж будівлі, де розміщується сільська бібліотека. У ній – холодно, майже немає освітлення, книги зберігаються не в належних умовах. Знову ж таки необхідний ремонт.

Депутати готові ініціювати звернення до фонду держмайна, аби будівлю все ж отримати в комунальну власність. Відповідно після цього можна буде передбачати на її ремонт фінансування із міського бюджету.

Затишок у бібліотеці люди облаштовують самі, але тепліше там від цього не стає

Укриття гімназії та ФАП

У Гайшинській гімназії навчається 136 дітей. Ще 32 ходять до дитсадка, який розміщується у будівлі гімназії. Навчальний процес в умовах війни тут можливий, оскільки є найпростіше укриття. Щоправда, воно не в найкращому стані. Депутати навіть помітили на стінах грибок. Однак начальник відділу освіти міськради Переяслава Петро Ярмоленко не погодився: “Вона може бути сирою через конденсат, але грибка там немає”.

– У батьків дуже багато запитань до сховищ, – зазначив Олександр Якуба. – Діти хворіють і без того, а тут немає умов, самі бачите, яка підлога…

Одна із мам поскаржилась на те, що в укритті немає вентиляції: “Я заходжу забирати дітей, дихати немає чим”. Ярмоленко відповів, що зараз там є природна вентиляція, але згодом влаштують примусову. Пояснив, що із одного мільйона гривень, які виділили на лютневій сесії міськради на укриття у навчальних закладах сіл громади, 206 тисяч передбачили саме на Гайшинську гімназію. Окрім вентиляції, зроблять підлогу, підремонтують стіни та облаштують майданчик на вході. Депутати звернули увагу на погані сидіння, однак до цього питання повинні вже повернутись згодом.

Потім делегація пройшлася самою гімназією. А після цього побувала у місцевому ФАПі. Його працівники розповіли, що їм всього вистачає, майже все влаштовує, хоча ремонт у приміщенні частково доводилось робити своїми силами. Однак наголосили, що він розміщується у незручному місці – на другому поверсі. Через це пацієнтам важко до нього дістатись. “Нам доводилось вакцинувати людей від COVID-19 надворі в автомобілях, бо вони не могли сюди піднятись”.

Укриття Гайшинської гімназії

Депутатам не сподобались такі стільчики

Стіни обіцяють підремонтувати

Конфлікти та висновки

Наприкінці зустрічі депутати ще кілька хвилин поспілкувались із Олександром Якубою. Він розповів, що базовим підприємством села є “Стейкагро”. Воно, за словами старости, сплачує найбільші податки, забезпечує роботою, а також винаймає у людей паї: “Із будь-яким найменшим проханням йду до них. Мені вже й соромно, але вони ніколи не відмовляють. Проте вони не можуть витягнути всі проблеми села”.

Також він висловив побажання, аби час від часу у села громади направляли працівників ВУКГ для благоустрою. Попри те, що у кожне виділили по одному працівнику, їм важко впоруватись. “Він фізично не може все охопити. Мене запитують: “Чому староста займається благоустроєм?” Тому що немає кому це робити”. Депутати підтримали цю ініціативу. Міського голови до цього моменту вже не було на зустрічі.

ФАП розміщується на другому поверсі

Поговорили й щодо публічного конфлікту між Якубою та Саулком. Олександр Володимирович сказав таке: “Я неправильно зробив, що довго терпів і мовчав? Так, я прийшов на цю посаду працювати. Була одна умова і велике бажання: якщо я вже йду сюди, то не для того, щоб лише підписувати довідки. Я постійно приходжу до міської ради і чогось прошу для свого округу. Немає такого, що мені щось дають, а я цим не користуюсь. Я подав три звернення із проханням передбачити фінансування на ремонт доріг. А мені дали офіційну відповідь… (рукою показує напрямок руху – ред.). Повірте, що це вже край… І я не бачу нічого поганого в тому, що підняв цю проблему на загал”. Зазначимо, що останнім часом Олександр Якуба почав активно висвітлювати у Facebook свою співпрацю із місцевою владою, точніше її відсутність.

Одним із головних підсумків зустрічі стала пропозиція депутатів, аби всі старости з’являлись на кожне передсесійне засідання і розповідали про потреби своїх округів. “У Якуби буде найбільше прохань”, – усміхнувся староста Гайшинського округу.

Олександр Якуба показав делегації спортзал

Побували і в гімназії

Нагадаємо, що міська рада Переяслава витратить майже пів мільйона гривень на висвітлення своєї діяльності у ЗМІ. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору