ЖИТТЯ

У Переяславі чоловік збирав гроші собаці на операцію, але тварина її не потребувала: розслідування

Чоловік у Переяславі збирав гроші на лікування собаки. Куди потрапили зібрані кошти?

26 лютого на Facebook-сторінці “Барахолка місто Переяслав” з’явився пост про збір грошей на лікування собаки. Особа під нікнеймом Andrii Seaman детально описала, що песика побили і він потребує невідкладної допомоги, операції та чималих коштів на лікування. Зазначив, що зібрав 4 тисячі 500 гривень, але потрібно 6-8 тисяч гривень, прикріпив фото собаки. Додав номер картки, на яку всі небайдужі могли перерахувати гроші.

У коментарях відгукувалось багато переяславців. Вони впізнали песика, який жив біля супермаркету “АТБ” в районі автовокзалу. Ми планували написати на Інформаторі про цей збір коштів, але перед цим, звичайно ж, вирішили перевірити правдивість інформації в пості.

26 лютого журналістка зателефонувала у переяславську ветклініку “Мухтар” – у коментарях дізналась, що саме там обстежували пораненого песика. Собаку справді приносили на огляд 25 та 26 лютого. Працівники ветклініки сказали, що мають принести і 27 лютого. Тому ми написали в приватні повідомлення чоловіку, який проводив збір, та запропонували висвітлити це на сайті Інформатора. Той відповів: “Трохи згодом”, а на пропозицію журналістки долучитись до огляду та поспілкуватись нічого не відповів, лише обмежив доступ до сторінки.

Вирішили поспілкувавшись про це із головою ГО “У добрі руки” Тетяною Чеботарь, яка опікується безпритульними тваринами у Переяславі. Вона розповіла, що дізналась про це 25 лютого із групи у Facebook “У добрі руки”: “Туди написав чоловік (із ніком Andrew Andrew – ред.) про те, що терміново потрібна допомога. Тоді не придала цьому значення. Згодом почала шукати цей допис, але автор його вже видалив. Знайшла інші дописи у групі “Барахолка місто Переяслав”, де він писав, що собаку лікують у ветклініці “Мухтар” і заспокоїлась. Трішки пізніше побачила, що збирають кошти, тому зателефонувала в “Мухтар”, щоб дізнатись, яка там проблема з песиком”.

Ветлікар з клініки “Мухтар” Вікторія Пруднікова розповіла Інформатору, що рани у собаки були від укусів, а не від побиття: “Рани вже були загоєні. Справа в тому, що коли кусає тварина та укус проникає крізь шкіру, тоді слиною заносяться інфекції та бактерії. Є бактерії, які живляться за рахунок повітря і починають розмножуватись під шкірою. За рахунок цього вони створюють звук, схожий на лопання бульбашок. Такі рани ми проколюємо, щоб випустити повітря, нормалізуємо стан тварини ліками. Ніяких направлень до бориспільських чи київських ветлікарень від нас не поступало. Чоловік, який приніс собаку сказав, що у нього проблеми з грошима, тому лікування проводили безкоштовно. Поступив він до нас 25 лютого. Приходив і 26 лютого, сказав, що пес вже почав їсти й пити. Мав з’явитись 27 числа на вакцинацію, ми телефонували, а в нього був вимкнений телефон”.

Чоловік почав час від часу обмежувати доступ до своєї сторінки у Faсebook. 28 лютого у коментарях до свого допису написав, що його звинувачують у шахрайстві, а песика він залишив у ветлікарні Києва.

1 березня Тетяна Чеботарь відшукала чоловіка та разом із волонтерами ГО “У добрі руки” й журналісткою Інформатора поїхала до нього додому, щоб забрати песика в пункт перетримки. Чоловік знову ж таки сказав, що тварина у клініці в Києві, і пообіцяв надати контакти чи адресу закладу. Задля цього пішов до будинку й довго не повертався. Довелось заходити на подвір’я, тим часом чоловік викликав поліцію, мовляв, на його територію зайшли посторонні. Згодом у дворі з’явився згаданий вище песик. Коли приїхала поліція то ні Тетяна Чеботарь, ні Андрій Черняков (так звуть чоловіка, який збирав кошти на лікування собаки) заяву писати не стали.

Черняков виправдовувався тим, що у “Мухтарі”, мовляв, затягували з лікуванням, тому він мав наміри поїхати до Києва: “Через особисті обставини не поїхав до Києва 28 лютого. Мав їхати 1 березня, а не відвіз, тому що ще не прокинувся. Я в інтернеті читав, що при таких ранах, потрібне оперативне втручання”.

Тетяна Чеботарь повезла песика в клініку “Мухтар” для подальшого лікування. А всі зібрані кошти (4 700 гривень) Андрій Черняков переслав на рахунок ГО “Лапи в долоні” Яготина. Голова ГО Віта Фещенко розповіла, що їх використають для лікування песика із Яготина, який лежить хворий попід дорогою: “Наразі шукаємо людину, яка підгодовує песика, тому що він проявляє агресію і не підпускає нікого. Лікувати будемо в Переяславі у “Мухтарі”. Оскільки у нас немає притулку чи пункту перетримки, то ми лише стерилізуємо та лікуємо безпритульних тварин. Після цього відпускаємо тваринку на її постійне місце перебування”.

Оновлено 1 березня о 16:26: Власник собачки із Яготина знайшовся. Тепер зібрані кошти підуть на стерилізацію інших яготинських песиків.

Андрій Черняков запевняв, що собака станом на 1 березня перебуває в Києві

Як виявилось, песик був у дворі чоловіка

Собачці вже набагато краще

Патрульна поліція, яку викликав чоловік, прибула миттєво

Собаку забрали в ГО “У добрі руки”

Про песика попіклуються

Собачка із Яготина, яку лікуватимуть за кошти, зібрані чоловіком

Нагадаємо, що 28 лютого у Переяславі працівники ВУКГ випилювали гілки на каштанах та липах. Жителі міста поскаржились на це. Деталі дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишетесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору