ЖИТТЯ

У Переяславі презентували альбом “Заквітчана Україна” та книгу Роберта Бернза

У Переяславі провели презентації альбому “Заквітчана Україна” та книги Роберта Бернза “Людина є людина”. Як це було?

27 лютого у Переяславській публічній бібліотеці відбувся поетично-мистецький захід “Домінанта”. Директорка художньої школи Ірина Кузьмицька та директорка бібліотеки університету Ольга Шкира презентували мистецький альбом “Заквітчана Україна”, в якому представлені 25 картин із поетичним супроводом. Він вийшов друком у 2021 році. Також презентували книгу Роберта Бернза “Людина є людина”. Детальніше про захід розповість Інформатор.

Ольга Шкира сказала, що їй дуже приємно бути у бібліотеці, тому що вона 40 років тому прийшла сюди працювати бібліографом. Розповіла про Роберта Бернза та його книгу:

– Потрібно звернути увагу на обкладинку, а саме на українські мотиви, поєднані з шотландськими. При розгортанні книги ми бачимо перекладені вірші Бернза українською мовою. Роберт Бернз – це такий самий Кобзар, як у нас Шевченко. Обидві особистості були поетами, людьми свободи. Вони давали ту емоцію, домінанту, яку пам’ятають люди багатьох поколінь. Ірину Кузьмицьку запросили бути співучасницею цієї книги”.

Ірина Кузьмицька розповіла, чим саме дотична до книги Бернза “Людина є людина”:

– Мені зателефонувала упорядник книги, літературознавець та головний редактор зібрань Бернза Ганна Дика. Запитала, чи не могла б я намалювати ілюстрації до поезії Роберта Бернза. Тоді ще я знала Бернза на рівні шкільної програми, тому відразу відмовилась. Через місяць отримала ще один дзвінок із проханням розписати тарелі за поезіями Роберта Бернза та поєднати їх з українськими мотивами. Ця пропозиція мене трішки зацікавила, адже свого часу займалась розписом порцеляни. Потім намалювала невеличкий ескіз і відправила. Через деякий час мене знову попросили ілюструвати поезії Бернза, тоді я вже зацікавилась творчістю поета. Провела паралель і згадала, що в нас є Петриківський розпис, який є символом країни, красою нашої землі та душею народу. Можливо, саме цей момент мене привернув я почала працювати в такому напрямку.

Місце, звідки все почалося і увійшло в альбом, – це дачний кооператив “Козинські горби”. Там Ірина Кузьмицька почала малювати. Ольга Шкира згадала момент, коли в університеті готувались до Сікорських читань: “Я запросила Ірину Кузьмицьку продемонструвати свої картини. Коли ми показували виставку в читальній залі бібліотеки, то я приходила кожного дня та вдивлялась в ці картини. Роботи мене настільки вабили і надихали, що я написала до них поезії”.

Таким чином виникла ідея створити альбом “Заквітчана Україна”. Ірина Кузьмицька розповіла, що кожна із картин у альбомі має свою історію:

– Одного дня зранку зі своїм песиком ми вийшли на прогулянку в поле та натрапили на маленьку пташечку. Я думала, що вона полетить і злякається, а ця пташечка не зрушила з місця і дивилась на нас гордовито. Так з’явилась робота під назвою “Польова царівна”.

Картина “Сполох” намальована під іншими враженнями. Я сапала квітничок і раптом щось вилетіло звідти дуже стрімко, а поміж барвистих квітів. Ще одну роботу я назвала “Осінь прилетіла”. Це моя улюблена пора року, в якої є певний смуток. Це саме той період, який спонукає до творчості. Щодо картини “Золоті передзвони”, то на ній зображена українська дівчина, яка наділена чимось особливим. Вона нагадує квітку серед природи, а всі елементи українського одягу на виду.

Ольга Шкира зачитала свої поезії, які увійшли до альбому: “Найбільше мене вразила картина під назвою “Яблука”. Зверніть увагу, яка на ній зображена дівчина, яка тримає в руках яблука, а це символ родоводу і дітей. Потім дуже довго мене дивувала птаха павич, яку зобразили на полотні. Дівчина готова до заміжжя, у неї все є, але їй не вистачає отакого павича:

Вишукана діва, Яблуко тримає

Птаха – охоронця ніжно споглядає

 У її очах дівочих промениться доля,

Віддзеркалюється в серці виплекана воля.

– Найбільше роботи в мене було із картинами саме купальської ночі, тому що мені це все було надто далеке. Я не могла зрозуміти звідки ця вся таємничість. Але картина під назвою “Цвіт папороті” дуже приваблива, в якій багато синього кольору, який в мене асоціюється з магічністю:

Бентежна квітка випромінює світіння

Цвіт папороті – магія краси,

Замріяна дівочість у цвітінні,

У пошуках вечірньої роси.

На презентації альбому та книги побували також міський голова Переяслава Вячеслав Саулко та начальник відділу культури і туризму Валентин Шуткевич. Всі малюнки з альбому та супровідні поезії ви можете побачити тут.

27 лютого у Переяславі провели презентації альбому “Заквітчана Україна” та книги Роберта Бернза “Людина є людина”.

Директорка бібліотеки університету Ольга Шкира

Книга Роберта Бернза “Людина є людина”

До презентацій альбому та книги долучились міський голова Вячеслав Саулко та начальник відділу культури і туризму Валентин Шуткевич

Картина “Весна”

Картина “Цвіт Папороті”

Картина “Мавка”

Картина “Польова царівна”

Картина “Надвечір’я”

Альбом “Заквітчана Україна” справив враження на всіх присутніх

Альбом можна переглянути в електронному форматі

Нагадаємо, що 22 лютого у Переяславі відкрили виставку творчих робіт Андрія та Карини Кузьменко. Триватиме вона до 10 квітня. Детальніше про виставку дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору