ВЛАДА

Чому сесії міської ради Переяслава не можна подивитись онлайн

Лише 13 хвилин трансляції лютневої сесії міськради Переяслава можна побачити у вільному доступі. Чому так і чи законно це?

15 березня під час передсесійного засідання депутат міськради Переяслава Євгеній Глазунов поцікавився у керівництва ради, чому зараз немає трансляцій сесій. Зазначив, що у нього про це запитували виборці. Мовляв, лютневої сесії показали кілька хвилин і припинили. Інформатор пересвідчився, що трансляція сесії, яка була 16 лютого, тривала 13 хвилин 39 секунд. За цей час встигли провести лише хвилину мовчання за загиблими на війні героями. Після цього глядачі могли бачити лише темний екран.

Міський голова Вячеслав Саулко відповів депутату так: “Є відповідні обмеження, коли розглядаються ті чи інші питання. Зараз триває війна, воєнний стан. Ми розглядаємо територіальні, фінансові, оборонні питання і таке інше. Я не можу ці питання показувати на загал. Увімкнено трансляцію було випадково. За це людина могла отримати догану”.

Депутати апелювали, що деякі попередні сесії транслювали у повному обсязі, хоча там і йшлося про оборону. Голова депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики, контролю за виконанням рішень Аліна Римар зазначила, що необхідність трансляції входить до регламенту ради: “Немає питань – якщо у всій Україні таких обмежень немає, а в Переяславській громаді є, то давайте вносити зміни до регламенту”.

То можна транслювати чи ні?

Доступ до сесії можна обмежити тільки в тій частині, що містить інформацію, яка підлягає захисту. Про це в коментарі “Детектору медіа” 24 серпня минулого року сказав юрист Центру демократії та верховенства права Андрій Матат.

“Запровадження військового стану в Україні не означає, що органи місцевого самоврядування на власний розсуд здійснюють свої повноваження, а навпаки – їхня діяльність в цей період врегульовується окремими законодавчими вимогами. Так, наприклад, за Законом про правовий режим воєнного стану голова територіальної громади, де не ведуться бойові дії та не утворено військової адміністрації населеного пункту, може приймати окремі рішення (щодо земельних ділянок комунальної власності від незаконних споруд; пошкоджених обстрілами будівель; передачі коштів місцевого бюджету на потреби ЗСУ; створення установ з надання безоплатної первинної правової допомоги; боротьби зі стихійними лихами; поводження з небезпечними відходами). Разом з тим, про такі рішення має бути поінформовано населення. Як бачимо, про заборону здійснювати трансляцію пленарних засідань ради під час роботи сесії не йдеться. Загалом, закриті режими засідань, як правило, стосуються діяльності тимчасових контрольних комісій рад, а сесії рад проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них”, – пояснив медіаюрист.

Нагадаємо, міська рада Переяслава витратить майже пів мільйона гривень на висвітлення своєї діяльності у ЗМІ. Хто цим займатиметься, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору