ЖИТТЯ

Які проблеми є у селах Переяславської громади: розповіли старости на сесії міськради

Старости озвучили проблеми, які турбують жителів сіл Переяславської громади. Які саме?

16 березня на сесії міськради Переяслава за ініціативи депутатів старости сіл громади змогли розповісти про проблеми, що турбують їхні населені пункти. Звернулись, зокрема, очільники Гайшинського старостинського округу Олександр Якуба, Гланишівського старостинського округу Світлана Кондратенко та Вовчківського старостинського округу Тетяна Постолюк. Інформатор переповідає деталі.

Олександр Якуба розповів, що турбує жителів старостинського округу, який він очолює:

– Перше – це внесення до програми благоустрою Переяславської громади на 2022-2024 роки вулиці Миру в селі Гребля. Село Гайшин на 95% заасфальтоване, але найбільша проблема у тому, що його асфальтували за принципом “допомога другу, брату”, тобто з ким товаришуєш, до того підводилась дорога. Але залишилось багато шматків 250-300 метрів, де немає асфальтного покриття. А є вулиця Набережна, де на відрізку 300 метрів люди потопають в багнюці. Я б хотів все-таки, щоб на цій вулиці цьогоріч зробили висипку щебенево-піщаною сумішшю.

Велика проблема тягнеться ще з каденції попереднього голови сільської ради – це будівля, в якій розміщується старостинський округ. Депутати могли пересвідчитись в тому, що це один-єдиний великий комплекс, але, на жаль, він певною мірою розділений. Те приміщення, де старостинський округ, належить власникам товариства “Гайшинська птахофабрика”, а решта будівлі – у фонді державного майна. Тому маємо прохання, щоб, можливо, відділ комунального майна ще раз направив звернення, щоб нам передали це приміщення. Бо воно в аварійному стані, і ми не можемо приступити до будь-яких дій щодо його поліпшення.

Одним з найболючіших питань у селі Гребля, за словами Якуби, є транспортне сполучення: “Можна сказати, люди “викинуті” зі складу старостинського округу. Надходять звернення щодо автобусного сполученням жителів села Гребля як із містом Переяслав, так і з адміністративною будівлею в селі Гайшин. Людей обурює те, що їм для того, щоб дійти до зупинки біля заміського дому “Венеція”, потрібно виходити із центру села і йти проїжджою частиною. У них немає ні тротуару, ні будь-якої можливості, щоб автобус туди заїжджав”.

Староста Гайшина розповів і про стихійне сміттєзвалище: “У нас є центральне сміттєзвалище, яке розрослося до неймовірних масштабів. Туди звозять відходи із міських мікрорайонів Підварки та Солонці. Наскільки мені відомо, то Гайшинською сільрадою та земельна ділянка була передана приватній особі для будівництва заправки”.

Олександр Якуба

Світлана Кондратенко зазначила, що у всіх старостинських округах потреби схожі:

– Найбільша проблема – це дороги. У Гланишеві дороги висипані шлаком, тому там, де пошкодження, їх дуже важко грейдерувати. До відділу містобудування та архітектури я подала звернення про ґрунтові дороги, які можна прогрейдерувати. Поки сухо, там, звичайно, нормально, а ось коли дощі, – особливо, коли проїжджають великі машини, – то там неможливо пройти чи проїхати.

Наступна велика проблема – це собаки, їх звозять дуже багато. Вулицями ходять мами з дітками, люди тримають домашнє господарство… До мене за тиждень звернулись тричі щодо роздертих курей та іншої живності. Також нам необхідні сміттєві баки. Люди не уклали договори вивезення сміття і принципово не платять. Ще одне питання – огорожа кладовища: з боку від дороги воно огороджене, а з іншого – ні. Звернулась мама покійного Андрія Омельченка, сказала, що віддасть частину грошей, які отримала за сина, на огорожу кладовища. Вважаю, що це неправильно. Ми самі маємо це зробити.

Тетяна Постолюк розповіла, що прямо зараз постає питання вирізки аварійних дерев:

– Нам потрібна допомога в цьому. Також ви знаєте, що на території Вовчкова є ліс, його розкрадають, тож хотілось би, щоб там був лісівник. Проблема з кладовищем – жителі Києва доглядають бабусь і дідусів за їхні квартири, а потім покійників везуть в село. Ми б цього не хотіли, тому що в нас кладовище переначисене. Обслуговування щодо вивозу сміття гарне, але платить тільки частина людей. За ці два роки з’явилось стільки сміттєзвалищ, оскільки не змусили всіх укласти угоди.

Щодо того, на що необхідне фінансування, то це поточний ремонт доріг. У нас не всі вулиці заасфальтовані, деякі висипані щебенем, але після зими утворюються ями. Нам треба просте грейдерування у деяких місцях і підсипка. Дуже болюче питання – це бомбосховище. У нас же є також школа: 60 діток, 45 зі школи, 15 – із садочка. Сьогодні 1-4 класи підвозять у Гайшин. Батьки кажуть, що є мобільні сховища саме для таких невеликих закладів, можливо, вивчіть це питання.

Тетяна Постолюк, фото Переяслав.City

Нагадаємо, що на цій же сесії міськради виділили гроші для потреб захисників України. Деталі дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Основне фото (Світлана Кондратенко): сайт міськради

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору