ЖИТТЯ

У Переяславі показали авторський фільм про Григорія Сковороду: режисерка зіграла у чотирьох ролях

У Переяславі презентували фільм про Григорія Сковороду. Що розповіла режисерка?

7 квітня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі у рамках творчого проєкту “Університетські зустрічі” відбулася презентація фільму “Світ ловив мене, але не спіймав”. Він присвячений філософу Григорію Сковороді. У заході взяли участь режисерка фільму Юлія Сак та авторка сценарію Ольга Тичина-Яновська. Долучитись до перегляду також можна було онлайн. Інформатор розповідає деталі.

Юлія Сак (справжнє ім’я Юлія Тичина, зараз Юлія Шевченко) – заслужена артистка естрадного мистецтва України, актриса, кінорежисерка, режисерка монтажу, поетеса, художниця, танцівниця, авторка-ведуча програм “Божий дар” та “Вундеркінд клуб”, засновниця онлайн-телебачення “Зірка фенікса TV”. За останні роки видала дві збірки віршів та науково-дослідницьке видання “Як розпізнати генія”. У доробці жінки 8 короткометражних і повнометражних фільмів. У 2022 році за фільм “Світ ловив мене, але не спіймав” рішенням журі Українського фонду культури Юлію Сак нагородили міжнародною літературно-мистецькою премією імені Григорія Сковороди в номінації “Авторське кіно”. Її мати Ольга Тичина-Яновська – теж творча особистість: сценаристка, художниця, письменниця, педагог, режисерка вистав, у яких грає Юлія, саме вона була авторкою сценарію та співрежисеркою фільму.

Юлія Сак зачитала кілька власних віршів та розповіла про історію створення стрічки. У 2019 році студія “Золотий Фенікс” відзняла авторський художній музичний фільм за три місяці. Прем’єра “Світ ловив мене, але не спіймав” відбулася у 2020 році у музеї Максима Рильського в Києві. Його витримали у жанрі поетичної фантасмагорії, а автори намагалися продовжити традицію української кінематографічної класики. Це – безбюджетний проєкт. Авторські фільми Юлія знімає з 2015 року.

– Протягом двох років після випуску ми його рідко показували, адже був локдаун. Завдяки співпраці з різними режисерами ми зрозуміли, що можемо знімати самі, без бюджету, адже для цього є доступні умови. За роки роботи я навчилася робити монтаж, знімати як оператор, працювати зі звуком, що є найскладнішим. У цій стрічці грали професійні актори, головну роль виконав актор-режисер Олександр Мельник, – зазначила Юлія Сак. – Відзняти цей фільм запропонував Дмитро Приступов, пісні якого можна почути у фільмі. Під час однієї із зустрічей він сказав, що хоче бачити тільки нас режисерами художнього фільму про Григорія Сковороду. Мені ця ідея сподобалась, ще зі школи люблю Сковороду, мені він близький, як людина, філософ та геній. Дмитро відразу сказав, що хоче щоб я, як актриса зіграла чотири ролі, всіх жінок, які будуть у фільмі (мати, кохана, імператриця, Софія-мудрість). Це теж була хороша задумка, адже я практикую таке у своїх виставах, коли у мене 8 чи 10 образів, і кожні три хвилини перевтілююсь у різних жінок. Ми почали більше та глибше вивчати біографію філософа, аби зробити якнайкраще. Головне для нас було показати душу Григорія Сковороди та деякі біографічні моменти.

Сюжет фільму коротко розповідає історію життя Григорія Сковороди. Дитинство, коли батько виганяє малого хлопця з дому, молоді роки – його думки про кохання, свободу, віру та науку. Спогади про матір, зустріч з імператрицею та його вільне життя. У зрілому віці, здавалося, Григорій зрозумів весь сенс буття, і до нього явилася Софія-мудрість, яка веде розмову з філософом, і стверджує, що чоловік обрав правильний життєвий шлях.

Юлія розповіла кілька цікавих фактів про локації зйомок фільму. Наприклад, сцену з імператрицею відзняли у звичайному під’їзді київської багатоповерхівки, який зроблений у красивому версальському стилі, тому чудово вписався в кадр. Також деякі сцени знімали в музеї Пирогово, там знайшли справжнього лірника Олександра Гончаренка, який в одному з кадрів зіграв на бандурі. Більшість сцен була відзнята у київському парку “Муромець”. А фінальна – біля унікального у всій країні дуба в Києві, який має форму хреста.

Ольга Тичина-Яновська та Юлія Сак

Віталій Коцур виступив з вітальним словом

Кадри з фільму “Світ ловив мене, але не спіймав”

Слухачі та глядачі фільму

Збірка віршів Юлії Сак

Нагадаємо, що у Переяславі артисти зі “Світоча” показали виставу “Безталанна”. Як це було, дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору