ЖИТТЯ

“Катеринка” у Переяславі стала гарним місцем відпочинку завдяки Миколі Козію: трішки історії

У Переяславі біля річки Трубіж є мальовниче місце “Катеринка”. Як та завдяки кому воно стало популярним серед містян?

Минулого тижня у рубриці “Улюблені місця Переяславщини” Анастасія Петрова розповіла про “Катеринку”, мальовничу місцину на Підварках біля Трубежа. Згодом до редакції Інформатора звернулись жителі мікрорайону, зауважили, що такою красивою та затишною “Катеринка” стала завдяки нині покійному переяславцю Козію Миколі Юхимовичу.

Він щодня ходив до цього місця купатись вранці та ввечері, ще коли воно було в зарослях, тому захотів щось змінити. Про це вже нам розповіла його дружина Ганна Козій: “Микола навіть звертався за допомогою у міську раду, щоб трактором вичистити берег річки. Розпочав такі роботи він у 2015 році і постійно щось вдосконалював, навіть привіз туди піску. Зробити “Катеринку” такою, як вона є зараз, Миколі допомогли сусіди із мікрорайону, які зібрали гроші на пісок”.

Також він замовив табличку з назвою “Катеринка”, на ній написав: “Катеринка бажає приємного відпочинку та дякує за прибране сміття”. “Залізні фігури з обох боків таблички виготовив наш син Олександр, який працює у кузні”, – згадує Ганна Андріївна.

Миколу Козія знають у Переяславі. До 2002 року він працював у міліції. Вийшовши на пенсію, став адвокатом (до 2016-го). Помер у 69-річному віці у 2020-му внаслідок коронавірусу.

Колишня співробітниця НІЕЗ “Переяслав” Лариса Годліна розповіла, що є кілька історій стосовно назви місця “Катеринка”: “Одна розповідає, що поблизу жила сім’я, засновницею якої була Катерина. В селах був звичай називати щось іменем засновника роду, тому і прозвали Катеринкою. Краєзнавиця Людмила Набок розповіла мені, що поширеною у соцмережах версією, яка друкувалась і у “Віснику Переяславщини”, була така, що назва пішла через те, що в річці втопилась дівчина Катерина”.

Микола Козій

Микола Козій займався облаштуванням “Катеринки”

Доклав багато зусиль, щоб “Катеринка” стала гарним місцем відпочинку

Зараз влітку до “Катеринки” приходить відпочивати чимало містян

Є кілька версій назви цього місця

Табличку також замовив Микола Козій

Нагадаємо, що рубриці “Улюблені місця Переяславщини” ми також писали про “Алею слави”. Там, за словами переяславця Дмитра Кусая, відчувається простір і легше дихається.

Оксана Симоненко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору