ЖИТТЯ

У Переяславі відкрили виставку “Stream”: її планують показати і у Європі

Художники відкрили виставку в Переяславі. Що можна побачити в експозиції?

12 травня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку художніх робіт місцевих художників “Stream”. На відкриття завітало близько тридцяти поціновувачів мистецтва. Інформатор розповідає, як це було.

Ідея такого проєкту виникла ще в 2022 році. Для участі в ньому запрошували багатьох художників, не тільки переяславських. Його мета – показати Європі картини, які були створені під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Виставку створили, аби просувати та популяризувати її надалі в Європі, а саме в Німеччині.

На виставці представили роботи художників Олександра Суся, Романа Мотузка, Романа Кірпи, Миколи Плєхова та Дмитра Савелюка. Картини різноманітні, створені у різних варіаціях та стилях, були як великі полотна, так і маленькі, також – серії, у яких по кілька картин. Більшість з них – про природу, пейзажі, абстракції. Загалом представили 17 експозицій.

Самі ж митці описують виставку як трансляцію (stream), бо все, що існує до чи після неї, є ілюзорним. А “картина” – по суті, є паузою цього моменту, де концентровані всі важливі емоції, думки художника. Ця виставка є провідником передачі інформації від художника до глядача, тобто “трансляція моменту”. А кожен митець транслює свої відчуття під час війни в мистецтві по-різному.  Також художники висловили побажання провести відкриття виставки “без пафосу”, тому захід минув у спокійній та невимушеній атмосфері.

Художник Олександр Сусь сказав, що на виставці представили чотири його картини: “Тут у моїх картин немає стилю, я просто займаюся творчістю, але вони із серії “Цу є фа” – тобто гра на випадковість”.

Валентин Шуткевич, начальник міського відділу культури і туризму, сказав: “Приємно, що на відкриття кожної виставки приходить все більше людей. Це означає, що цей напрямок культурного життя у нашому місці має своїх поціновувачів”.

Серія “Невідомі”

“Все маємо”

Всього було 17 експозицій

Більшість полотен були яскравих кольорів

“Кроляча нора”

На виставку завітало близько 30 людей

Всі картини створені в період повномасштабної війни

Картина Романа Мотузка

Всі із захопленням роздивлялись художні роботи

На виставку завітали дорослі та діти

Нагадаємо, що ми розповідали, як провести вихідні на Переяславщині. Афішу подій на 12-15 травня дивіться тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору