ЖИТТЯ

Аліна Зіневич із Переяслава стала чемпіонкою Європи з бодібілдингу в категорії “Wellness”

Аліна Зіневич із Переяслава стала чемпіонкою Європи з бодібілдингу та фітнесу у категорії “Wellness”. Який шлях пройшла спортсменка до цього титулу?

31-річна переяславка Аліна Зіневич стала чемпіонкою Європи з бодібілдингу та фітнесу у категорії “Wellness” серед зростової категорії до 168 см. Була найкращою серед 11 конкурсанток. Змагання тривали із 3 до 7 травня у Іспанії. Вона заздалегідь готувалась до них. Активно займатися спортом розпочала ще у 2010 році, а професійно – вже протягом семи років. Розповіла про це детальніше журналістці Інформатора.

– Я переїхала до Переяслава, коли мені було 7 років. Навчалась в школі №4 (зараз гімназія №4 – ред.), а потім у сьомій школі (зараз ліцей імені Володимира Мономаха – ред.). Тепер живу в Києві, але мої батьки лишились у Переяславі. Після школи я розпочала навчання в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова, згодом почала працювати в столиці. У 2016 році пройшла чимало курсів і стала тренером у тренажерному залі. Я часто приїжджаю до Переяслава, люблю проводити час із батьками, а також прогулюватись у центрі міста.

– Як прийшли до бодібілдингу?

– Вперше до тренажерної зали я прийшла у 19 років. Коли влаштувалась на роботу, то могла вже займатись з тренером, а тривало це півтора року. За цей час виступила на змаганнях з пауерлфітингу, бо тренер сказав, що бодібілдинг – це не моє. На змаганнях призового місця мені взяти не вдалося. Через деякий час почала займатись в напрямку бодібілдингу більш професійно.

– У скількох змаганнях ви взяли участь?

– Вперше я виступила на змаганнях з бодібілдингу восени 2018 року в Києві. Тоді ще не розуміла, навіщо мені це, яка форма повинна бути та як правильно готуватись. Через рік, у 2019-му, на змаганнях в столиці увійшла до ТОП-10 учасниць із 20 претенденток. У фінал же виходить 6 людей. На тих змаганнях виступала в категорії “Бікіні”. Згодом змінила свою категорію на “Wellness”, в якій виступаю і зараз. Ця категорія передбачає більш розвинену нижню частину тіла, тобто сідниці та ноги.

У 2020 році я не виступала, адже через коронавірус змагань не було. У 2021 році виступила вперше в категорії “Wellness” на кубку Києва з бодібілдингу та посіла третє місце. В цьому ж році на чемпіонаті України в Харкові стала четвертою. У 2022 році повинна була виступати навесні, але почалась війна і я виїхала в Польщу. Коли повернулась у грудні, то вирішила, що потрібно закінчити почате та підготувалась до змагань. На кубку України-2023 у Полтаві посіла друге місце. Стала кандидатом у майстри спорту. Після цього вперше поїхала на чемпіонат Європи, який проводили в іспанському місті Санта-Сусанна, де й виборола перше місце у своїй категорії.

– Що на змаганнях оцінюють судді?

– Передусім оцінюють пропорції, якість м’язів, сухість тіла, образ в цілому, позування, подачу. Важливу роль грає впевненість на сцені, а також уміння тримати статику та гарно дефілювати.

– Як готуєтесь до змагань? Скільки це займає часу?

– Підготовка залежить від метаболізму, самого спортсмена та стажу. У мене, наприклад, вага сходить достатньо повільно. Готуюся з тренером, ми проти радикальних методів підготовки, тому я ініціювала ранню підготовку до змагань – вже 3 січня. Підготовка тривала 4 місяці. Все досить плавно – з раціону ніколи не прибирала вуглеводи, маніпуляції були з кількістю білку, вуглеводів, солі, води, а жирів в раціоні було майже завжди однаково.

– Чи витрачаєте ви гроші на підготовку до змагань?

– Стосовно харчування, то я не витрачаю за час підготовки до змагань більше коштів, ніж на свій звичний раціон кожного дня. Щодо купальника, підборів та страз, то це все індивідуально. У мене на купальнику були стрази і Swarovski, і частково звичайні. Він обійшовся у 400 доларів. Купальник може слугувати як один, так і на кілька сезонів. Раніше купальники замовляла за кордоном, а до чемпіонату Європи звернулась до майстрині з Одеси. Підбори в мене ще з перших змагань, їх використовую й досі. До речі, зазвичай конкурсантки використовують на змаганнях підбори на розмір менший. Це роблять для того, щоб було зручно піднімати ногу при позуванні, щоб взуття щільно прилягало до ніжки.

– Хто і як робить грим для змагань?

– На конкурс з нами їхала ціла команда, в якій були три гримери, візажист, перукар. У команди була квартира, де нам робили макіяж та грим. До місця проведення змагань звідти йти потрібно було лише 5 хвилин пішки. Також за сцену приходив гример, який коригував грим. Макіяж роблять важчий та яскравіший, щоб у поєднанні з костюмом та гримом все мало гармонічний вигляд.

– Чи можна цим видом спорту заробляти гроші?

– Це залежить від людини. Я працюю тренером в залі, а бодібілдингом займаюсь просто для себе. Заробіток в цьому не був моєю основною метою.

– Що порадите тим, хто хотів би спробувати себе в цьому напрямку?

– Я б радила нікуди не поспішати, а ставити собі невеличкі цілі на шляху. Для підготовки до змагань раджу ніколи не прибирати вуглеводи, також в міру повинні бути жири. Потрібно зробити раціон різноманітним, тому що організму потрібні різні нутрієнти для повноцінного функціонування. Обов’язково потрібно додавати в раціон вітаміни B, C, D, якщо вони в дефіциті. Магній та вище вказані вітаміни я п’ю весь рік. Якщо людина перебуває у дефіциті калорій, то він має бути не більше двох місяців.

– Чим займаєтесь, окрім спорту?

– На початку березня хотіла довчити французьку мову, але після чемпіонату України в мене на це не залишилось сил. Зараз хочу повернутись до навчання та довчити цю мелодійну мову.

Нагадаємо, що 13 травня розпочався чемпіонат Переяславщини з футболу. Огляд першого туру читайте тут.

Оксана Симоненко

Фото та відео надала Аліна Зіневич

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору