ЖИТТЯ

Мінус шість “Кинджалів”: що відомо про нічну “виняткову за щільністю” російську повітряну атаку

Російські війська завдали чергової атаки з повітря. Всі ворожі об’єкти, серед яких 6 “Кинджалів”, збили сили ППО.

Вночі 16 травня російські війська вчергове атакували територію України ракетами та безпілотниками. На Київщині, зокрема, повітряну тривогу оголошували двічі за ніч. Всі ворожі об’єкти знищили сили ППО. Про це повідомили у Командуванні повітряних сил ЗСУ, передає Інформатор.

“Близько 3:30 російські окупанти атакували Україну з північного, південного та східного напрямку 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування. Із шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал”, 9 крилатих ракет “Калібр” – з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, “Іскандер-М”). Усі ракети знищено силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України”, – йдеться у повідомленні.

Цієї ж ночі противник атакував ударними дронами типу Shahed-136/131, а також проводив повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня – “Орлан-10”, Supercam. Їх також збили.

У Київській міській військовій адміністрації нічну атаку назвали “винятковою за щільністю”, бо зафіксували максимальну кількість атакуючих ракет за найкоротший проміжок часу. Падіння уламків були в Соломʼянському, Шевченківському, Святошинському, Оболонському та Дарницькому районах столиці. “Найбільші пошкодження в Солом’янському районі – там було загоряння нежитлового приміщення та кількох одиниць автомобільної техніки. Пожежа ліквідована. В решті районів пошкодження не суттєві – у більшості виявлено падіння уламків на припарковані автомобілі, прибудинкову територію чи лісопаркову зону. Наразі інформації щодо потерпілих немає”, – зазначили в КМВА.

Голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко наголосив, що у регіоні вдало відпрацювала ППО: “Фактів влучань не зафіксовано. Постраждалих немає. В одній із громад внаслідок падіння уламків пошкоджено дах приватного будинку. Ще в одній – виявлені незначні пошкодження паркану біля будинку”.

Що відомо про ракети “Кинджал”?

Ракети “Кинджал” є небезпечнішими за інші російські, тому що здатні летіти з гіперзвуковою швидкістю, яка у 10 разів вища за швидкість звуку, і можуть маневрувати в польоті. Вони значно швидші, ніж “Калібри” та “Іскандери”. Дальність польоту ракети сягає 2000 км, а у випадку запуску з літака – 3000. У Кремлі заявляли, що ракети “Кинджал” можуть нести навіть ядерні боєголовки.

Такі ракети здатні вражати рухомі й нерухомі об’єкти. Бойова частина “Кинджала” рівна 500 кг тротилу. Системам ППО складно збити “Кинджал”, бо ракета після запуску підіймається вгору на 20 км, а потім падає на ціль.

Нагадаємо, що на Київщині вночі 9 травня збили півтора десятка ворожих ракет. Які наслідки від уламків, дізнавайтесь тут.

Фото ілюстративне

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору