ЖИТТЯ

Піснею авторства Олександра Потапенка із Переяслава Генштаб ЗСУ привітав мам військовослужбовців

Генштаб ЗСУ привітав мам військовослужбовців піснею авторства переяславця Олександра Потапенка. Що про це відомо?

Цьогоріч 14 травня відзначали День матері. З цієї нагоди Генеральний штаб Збройних сил України привітав мам військовослужбовців особливим подарунком – піснею “Дві матері”. Слова до неї написав професор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Олександр Потапенко, а музику – переяславський композитор Віктор Тузик. Про це повідомили на Facebook-сторінці університету, передає Інформатор.

У повідомленні також йдеться, що композицію виконав оркестр Військово-музичного центру Сухопутних військ, заспівав артист-вокаліст ансамблю Ігор Петренко.

Про Олександра Потапенка

Олександр Потапенко народився 5 вересня 1953 року у селі Вища Дубечна Вишгородського району Київської області. У 1975 р. з відзнакою закінчив філологічний факультет Київського державного педагогічного інституту ім. О.М. Горького. 1982-1986 – старший викладач, завідувач кафедри Криворізького державного педагогічного інституту. 1986-1987 – старший викладач кафедри української мови Переяслав-Хмельницького філіалу КДПІ ім. О.М. Горького. 1987-1998 – декан філологічного факультету, доцент кафедри української мови і літератури Переяслав-Хмельницького ДПІ ім. Г. Сковороди. У 1993 р. отримав звання професора за сукупністю наукових робіт. 1998-2010 – завідувач факультету довузівської підготовки, професор кафедри методики викладання української мови та літератури Переяслав-Хмельницького педуніверситету. З 2010-го – завідувач кафедри української лінгвістики і методики навчання.

Він автор понад тридцяти книг: підручники для студентів “Українська лінгвокультурологія”, “Методика викладання української мови у ВНЗ. Кредитно-модульний курс” (у співавторстві), наукова робота “Лінгвокультурологія. Таємниці гармонії цілісного Всесвіту”, поетична збірка “Дві матері”. Декодував слов’янську абетку. Виявив, що в ній закодовано молитву, звернення до нащадків.

“Першу мою поезію опублікували у вишгородській газеті “Світло Ілліча”, коли навчався у восьмому класі. Називався вірш “Достатку, ковалі” – про хліборобів. Оскільки я виріс у селі, у нас було своє господарство, городи, мені хотілося писати про таке. Був невимовно щасливий, коли його опублікували.

У Переяславі у співпраці із композитором Віктором Тузиком, Заслуженим діячем культури України, почав активно писати пісні. Один із солістів хору Верьовки – Дмитро Цимбал – наш студент. Також наші пісні співає Алла Кудлай та донедавна виконував Віктор Шпортько, світла йому пам’ять. Із ним записали цілий диск романсів. Ще є один диск із піснями у виконанні студентів”, – розповідав Олександр Потапенко.

Нагадаємо, що у Переяславі розростається лебедина сім’я. Милі фото та відео – за посиланням.

Нагору