ЖИТТЯ

США, Фінляндія та інші союзники допомагають Україні, а в ОП розповіли про контрнаступ: що було позитивного цього тижня

Перемога тенісистки Еліни Світоліної над росіянкою та допомога Україні на 65 мільярдів доларів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

КОНТРНАСТУП СИЛ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ВЖЕ РОЗПОЧАВСЯ? ПОДОЛЯК ЗРОБИВ ВАЖЛИВУ ЗАЯВУ

Контрнаступ Сил оборони України вже розпочався. Він триває вже кілька днів. Таку заяву зробив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. Про це він сказав у інтерв’ю італійському телеканалу Rai, яке вийшло 25 травня. Подоляк зазначив, що бойові дії розтягнулися на фронті 1,5 тисячі кілометра.

“Контрнаступ триває вже кілька днів, іде інтенсивна війна на 1 500 кілометрах кордону, але дії вже почалися”, – розповів Подоляк.

Він наголосив, що Україна не має наміру використовувати озброєння, надане союзниками, для ударів по росії. Його застосовуватимуть для знищення ворожих позицій на окупованих росією територіях, зокрема на Донбасі та у Криму. Подоляк звернув увагу, що зараз Україна має далекобійні ракети Storm Shadow, танки Leopard, протиракетні системи, які надали Франція та Італія. За його словами, літаки F-16, обіцяні міжнародними партнерами, допоможуть закрити українське небо.

“Парадокс у тому, що, якби вони були у нас рік тому, війна б уже закінчилася”, – додав Подоляк.

В МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ НАЗВАЛИ КІЛЬКІСТЬ ЛІТАКІВ F-16, ЯКА НЕОБХІДНА ДЛЯ ПЕРЕМОГИ НАД РАШИСТАМИ

У Міноборони зробили важливу заяву щодо необхідної кількості винищувачів для України. Українське міністерство оборони назвало кількість літаків, які потрібні нашій державі для повного звільнення території від російських окупантів. Йдеться саме про модель літаків F-16, дискусії щодо постачання яких зараз активно продовжуються на міжнародній арені.

Таке повідомлення з’явилося на офіційній сторінці Міністерства оборони України в соціальній мережі. Зазначається, що для повного звільнення українських територій Збройним Силам України потрібно чотири ескадрильї винищувачів F-16. Тобто, йдеться про 48 одиниць цих літаків.

Літак F-16 чимало експертів називають для України одним з найкращих варіантів. Це пов’язано з тим, що ці моделі легкі та дешеві в обслуговуванні – винищувач має лише один двигун. Водночас F-16 здатен виконувати майже всі завдання – від повітряних боїв до високоточного бомбардування.

Сполучені Штати Америки заявили про готовність передати Україні винищувачі в довгостроковій перспективи. За словами речника Пентагону генерала Патріка Райдера, винищувачі  F-16 під час майбутнього контрнаступу використовуватися не будуть. При цьому у найближчі тижні або місяці в США почнуться навчання українських пілотів.

У Bloomberg з посиланням на свої джерела в парламенті Нідерландів повідомили, що в уряді Нідерландів почали обговорювати можливість керувати в Україну винищувачі F-16. Зазначається, що зробити це хочуть одразу після навчання пілотів.

УКРАЇНА ОТРИМАЄ ДОПОМОГУ ВІД США ТА СОЮЗНИКІВ ЩЕ НА 65 Мільярдів доларів

Сполучені Штати Америки разом із союзниками, які входять до Контактної групи з підтримки України, зобов’язалися виділити нову військову допомогу. Її загальна сума – 65 млрд доларів. Таку заяву зробив голова Міністерства оборони США Ллойд Остін у своєму виступі в рамках онлайн-засідання у форматі “Рамштайн”, повідомляє пресслужба Пентагону.

“Загалом Контактна група пообіцяла надати Україні допомогу в галузі безпеки на $65 млрд”, – зазначив він. Також глава Пентагону додав, що президент росії володимир путін сподівався на те, що рішучіть союзників України зникне.

За його словами, російський диктатор робив ставку, що єдність дасть тріщину. Натомість весь світ бачить, що підтримка України рішуча і значна.

ФІНЛЯНДІЯ НАДАСТЬ УКРАЇНІ ДОДАТКОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ НА 109 МІЛЬЙОНІВ ЄВРО

25 травня стало відомо, що Фінляндія передасть Україні військову допомогу. Йдеться про додаткову допомогу на суму 109 мільйонів євро. Відомо пор зенітні установки та боєприпаси та ще щось – з міркувань безпеки вміст пакету не розкривають. Про це повідомили на офіційному сайті Міністерства оборони Фінляндії.

Міністерство інформує, що з міркувань безпеки детальніший вміст пакета та орієнтовний час прибуття цієї зброї в Україну не розкривають. Його формували з урахуванням запитів України й того, що могла надати Фінляндія зі своїх наявних запасів.

“Фінляндія продовжуватиме підтримувати Україну разом з нашими міжнародними партнерами”, – пишуть на сайті відомства.

ЕЛІНА СВІТОЛІНА ВИГРАЛА ТЕНІСНИЙ ТУРНІР У СТРАСБУРЗІ, РОЗГРОМИВШИ У ФІНАЛІ РОСІЯНКУ

27 травня у Страсбурзі (Франція) відбувся фінал тенісного ґрунтового турніру серії WTA 250. Українська тенісистка Еліна Світоліна зустрічалась з представницею росії Анною Блінковою. Світоліна розібралась з суперницею за півтори години, перемігши у двох сетах. Російським та білоруським тенісистам дозволено брати участь у змаганнях, але без національного прапору.

Еліна Світоліна  — Анна Блінкова – 6:2; 6:3.

Українка Еліна Світоліна (рейтинг WTA 508) нещодавно поновила кар’єру після декретної відпустки. Фінал турніру у Страсбурзі став для Світоліної двадцятим в кар’єрі. Українка виграла сімнадцятий турнір. Попередній титул Світоліна здобула у серпні 2021 року, вигравши турнір у Чикаго. Щодо виступів на ґрунтових кортах, то тут у Світоліної стовідсотковий показник – шість перемог у шести фіналах.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Франція планує передати Україні далекобійні ракети. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору