ЖИТТЯ

Пакети допомоги від партнерів та повернення “скіфського золота”: що позитивного було цього тижня

США передадуть Україні військову допомогу на понад 2 мільярда доларів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

“РОСІЯНАМ НЕДОВГО ЗАЛИШИЛОСЬ. ЗАЛУЖНИЙ НАСТРОЄНИЙ ПОЗИТИВНО. ТАК ПУТІНУ Й ПЕРЕДАЙТЕ”, – ЗЕЛЕНСЬКИЙ

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо заявив, що в Україні зараз проходять контрнаступальні й оборонні дії. Їхні результати незабаром відчують всі.

“Цікаво, що путін сказав про наш контрнаступ. Важливо, що росія відчуває це завжди, що їм недовго залишилось, на мою думку. Контрнаступальні й оборонні дії відбуваються в Україні. На якій стадії – я не буду говорити детально. І вважаю, що ми будемо це відчувати… Я щодня на зв’язку з нашими командувачами різних напрямків – Сирським, Тарнавським, Москальовим, Наєвим, Залужним. Усі зараз налаштовані позитивно. Так путіну й передайте”, – заявив очільник держави.

Зеленський також додав, що “не довіряв би Telegram-каналам й путіну” щодо інформації про український контрнаступ. За його словами, довіряти треба українським військовим.

У п’ятницю, 9 червня, під час спілкування з журналістами в Сочі російський президент володимир путін заявив, що український контрнаступ вже розпочався. Але, за словами диктатора, Збройні сили України не досягли поставлених завдань на жодній ділянці фронту. Путін додав, що під час наступу ЗСУ росія нібито спостерігає великі втрати українських військових. Проте “приголомшливі цифри” називати не став. Також він запевняє, що військове керівництво рф реально оцінює ситуацію на фронті.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що українські військові перейшли до наступальних дій на чотирьох ділянках фронту. Йдеться, зокрема, про контрнаступ у Бахмуті Донецької області, наступальні дії на заході Донецької області, успішні операції у Запорізькій області, атаки на межі Донецької та Запорізької областей.

Крім того, речник Сил оборони України Східного напрямку полковник Сергій Череватий в ефірі телемарафону 10 червня заявив, що українським військовим вдалося просунутися на різних ділянках Бахмутського напрямку на 1400 метрів. Такого результату досягли протягом доби. За його словами, наші захисники скористалися ротацією окупаційних військ.

ППО HAWK, РАКЕТИ ДО PATRIOT І НЕ ТІЛЬКИ: США ПЕРЕДАДУТЬ УКРАЇНІ новий пакет ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ НА СУМУ 2,1 Мільярда доларів

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму 2,1 мільярда доларів. Як повідомили у Пентагоні, туди увійде обладнання у сфері повітряної оборони та амуніція.

У списку є системи ППО Hawk, безпілотні системи Puma, боєприпаси для ракетних систем із лазерним наведенням та снаряди. Сполучені Штати продовжать взаємодіяти з союзниками та партнерами для надання Україні можливостей для забезпечення як її термінових потреб на полі бою, так і в довгостроковій перспективі, – йдеться у заяві відомства.

Керівник ОП Андрій Єрмак навів більш розширений перелік того, що передають США Україні. Це, зокрема, таке озброєння:

  • зенітні ракетні комплекси MIM-23 Hawk і боєкомплект до них;
  • ракети до ЗРК Patriot;
  • боєприпаси калібру 105 і 203 мм;
  • розвідувальні безпілотники RQ-20 Puma;
  • ракети з лазерним наведенням.

За офіційними даними Міноборони США, загальний обсяг військової допомоги, наданої Україні з моменту початку повномасштабного вторгнення росії, перевищує 39,7 мільярда доларів.

НАТО ж надасть Україні потужний пакет підтримки на саміті у Вільнюсі у липні 2023 року. Його анонсував держсекретар США Ентоні Блінкен на пресконференції за підсумками зустрічі глав МЗС країн альянсу. “У фокусі нашої пильної уваги заходи, які дозволять нам ще більше зміцнювати відносини між Україною та НАТО та продовжити приводити Україну до стандартів Північноатлантичного альянсу та до сумісності з ним”, – наголосив він.

РАКЕТИ ДЛЯ ППО ТА 10 ТИСЯЧ СНАРЯДІВ: КАНАДА ОГОЛОСИЛА ПРО НОВИЙ ПАКЕТ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомив, що уряд країни вирішив надати Україні новий пакет допомоги. Його вартість складе 500 млн канадських доларів (близько 400 млн доларів США). Таку заяву канадський лідер зробив 10 червня під час візиту до Києва.

“З минулого року ми надали Україні понад 8 мільярдів доларів, ще понад мільярд доларів військової допомоги. Крім того, наш бюджет розширений до двох мільярдів кредиту уряду України з метою підтримки, відбудови та реконструкції. Ми надамо 500 мільйонів (канадських – ред.) доларів нового фінансування для військової допомоги”, – сказав очільник канадського уряду.

Відомо, що у новий пакет оборонної допомоги увійшли 288 ракет АІМ-7 для засобів ППО та десять тисяч снарядів калібром 105 мм. Ще найближчим часом завершать передачу 122 одиниць броньованих машин Roshel, про що було заявлено раніше. Трюдо додав, що на цей час в Україну прибуло 88 таких автомобілів.

“Оттава також долучиться до навчання українських пілотів на винищувачах F-16 та допомагатиме в обслуговуванні цих літаків. А у межах міжнародної “танкової коаліції” Канада допоможе організувати роботу центру технічного обслуговування танків Leopard 2 у Польщі”, – зазначив канадський прем’єр-міністр.

БЕЛЬГІЯ ПЕРЕДАСТЬ УКРАЇНІ ПАКЕТ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ПІДРИВУ КАХОВСЬКОЇ ГЕС

Бельгія надасть Україні пакет гуманітарної допомоги для ліквідації наслідків підриву Росією Каховської ГЕС. Про це повідомляє пресслужба МЗС Бельгії. Заявлено, що Бельгія надасть допомогу Україні через урядовий механізм B-FAST, який використовується для підтримки іноземних держав у кризових ситуаціях. B-FAST передасть до регіону обладнання для укриття (намети, матраци, спальні мішки, каністри, гігієнічні набори) загальною вартістю 350 тисяч євро.

Також Бельгія виділить медичне обладнання на суму 1,6 млн євро – ліки, медичні вироби, резервуари для зберігання питної води, а також забезпечить сухі пайки для евакуйованих. Крім того, B-FAST закупить генератори вартістю 1,5 млн євро і направить їх до районів, які постраждали від повені.

ВЕРХОВНИЙ СУД НІДЕРЛАНДІВ УХВАЛИВ ПОВЕРНУТИ УКРАЇНІ “СКІФСЬКЕ ЗОЛОТО”

У п’ятницю, 9 червня, Верховний суд Нідерландів ухвалив, що Музей Алларда Пірсона має передати колекцію скіфського золота Україні. Вердикт означає завершення багаторічної судової тяганини про приналежність цієї колекції. Цю інформацію підтвердив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у Telegram, зазначивши, що росіянам не вдалося вкрасти в України її культурну спадщину.

“Судові баталії тривали майже 9 років. росія хотіла позбавити Україну культурного надбання. Зараз суд повністю відмовив у касаційній скарзі “кримських музеїв” і залишив в силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України. Тріумф справедливості буде й в інших справах, які стосуються злочинів росії. Ми повернемо все, що належить нашій нації”, – додав він.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору