ЖИТТЯ

Українські війська просуваються і закріпляються, а в Офісі президента дають обнадійливі прогнози: що було позитивного цього тижня

Україна повертає свої території. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

НОВІ ПАКЕТИ ДОПОМОГИ ТА НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ВОЇНІВ НА ЗАХОДІ – ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПОДЯКУВАВ ПАРТНЕРАМ

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що цього тижня Україна отримала потужну підтримку від західних партнерів. Відбулось чергове засідання у форматі “Рамштайн” – ми матимемо більше зброї для оборони й наступу. Про це глава держави сказав у вечірньому зверненні в суботу, 17 червня.

“Хочеться сьогодні подякувати. Подякувати всім нашим партнерам, які реально допомагають і які за цей тиждень зробили нові кроки у підтримці нашої держави, наших людей. Дякую – Сполученим Штатам, Нідерландам, Німеччині, Італії, Данії, Норвегії, Швеції, Великій Британії, Канаді, Польщі, Люксембургу. Дякую всім країнам-учасницям “Рамштайну” – чергове засідання відбулось цього тижня. Дякую за незмінну конструктивність!” – сказав він.

Зеленський окремо відзначив США, які нададуть великий пакет військової допомоги, а також Нідерланди, Норвегію та Данію. Країни Скандинавії відгукнулись на потреби України дуже швидко, а зараз ми цінуємо кожну мить. Також Зеленський висловив подяку Люксембургу, який визнав Голодомор геноцидом українського народу. Такі політичні кроки для України також вкрай важливі.

“І, звичайно, велика подяка всім тим, хто тренує наших воїнів, хто навчає наших героїв своєму досвіду і хто сам навчається в українців. Навчається українській стійкості, сміливості, незламному бажанню вибороти життя для своєї країни й українських дітей. Обов’язково це буде – виборемо! Переможемо”, – сказав Зеленський.

Наприкінці промови Володимир Зеленський подякував за героїзм українським воїнам, які тримають фронт і витискають ворога з української землі. Він зазначив, що у нас є успіхи на півдні.

ПРОСУНУЛИСЬ І ЗАКРІПЛЯЮТЬСЯ – МАЛЯР РОЗПОВІЛА ДЕТАЛІ КОНТРНАСТУПУ ЗСУ

У Міноборони розповіли деякі деталі щодо контрнаступу збройних сил України. ЗСУ наступають на кількох напрямках. На деяких ділянках ми просунулись на 2 кілометри та закріплюємось на нових позиціях. На тих напрямках, де ми в обороні, жодної позиції не втрачено і ворог не зміг пройти далі. Про це у п’ятницю, 16 червня, повідомила Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

“Сили оборони України продовжують проводити як наступальні, так і оборонні дії та мають частковий успіх. Наші війська діють в умовах авіаційної та артилерійської переваги ворога. На напрямках, де ми в обороні, жодної позиції не втрачено і ворог не зміг просунутись”, – написала вона у Telegram.

За словами Маляр, на сході Сили оборони України ведуть як оборонні, так і контрнаступальні дії. Тут ворог намагається витіснити наші війська із займаних позицій, веде штурмові дії одразу на кількох напрямках, зокрема на Лиманському. На Бахмутському загальна інтенсивність бойових дій дещо знизилася. Наші війська проводять наступальні дії на окремих ділянках, займаючи панівні висоти, лісосмуги задля поступового витіснення ворога з підступів до Бахмута. Ворог докладає усіх зусиль, аби зупинити наступальні дії наших сил оборони.

На сході противник зараз тримає значну кількість сил, які продовжує нарощувати, переміщаючи на Бахмутський напрямок додаткові підрозділи з інших напрямків. На півдні наші війська ведуть активні наступальні дії на кількох напрямках одразу.

“Практично на усіх ділянках і напрямках, де наші підрозділи наступають на півдні, вони мають тактичний успіх. Поступово просуваються вперед. Станом на зараз до двох кілометрів на кожному напрямку. На деяких звільнених позиціях та населених пунктах триває процес закріплення наших військ”, – зазначила заступниця Резнікова.

Маляр також повідомила, що на Бердянському і Маріупольському напрямках ворог стягує війська з інших напрямків та збільшує вогневий вплив. Крім того, наші війська стикаються з суцільним замінуванням полів.

Цього ж дня генерал Олександр Сирський проінформував, що ЗСУ на Бахмутському напрямку займають панівні висоти та лісосмуги. При цьому він зазначив, що ситуація у смузі відповідальності Східного угруповання військ залишається напруженою.

В ОФІСІ ПРЕЗИДЕНТА ОЗВУЧИЛИ ОБНАДІЙЛИВИЙ ПРОГНОЗ, КОЛИ ЗАКІНЧИТЬСЯ ВІЙНА

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк зробив прогноз щодо того, коли закінчиться війна. На його думку, це станеться вже у цьому році. Про це він заявив в ефірі телемарафону. Він наголосив, що варто дочекатися результатів на полі бою.

“Війна закінчиться, скоріше за все, раніше 2024 року. Давайте дочекаємося результатів наших Збройних Сил, які дадуть нам ці результати, а тоді займемося плануванням. Це перше. Друге: путін може очікувати все, що завгодно, але дочекається конкретних юридичних проблем, які будуть реалізовані набагато раніше, ніж виборчі перегони у США”, – підкреслив Подоляк.

Радник глави ОП зазначив, що у демократичних країнах жоден президент вже не зможе підтримувати російського диктатора та його “геноцидний режим”. Він додав, що в росії путін ще може “щось вирішувати”, але у глобальній політиці його “не існує як суб’єкта”.

ШВЕЦІЯ ПРОВОДИТИМЕ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІЛОТІВ НА ВИНИЩУВАЧАХ JAS-39 Gripen

Шведський уряд в межах нового пакета військової допомоги для України анонсував навчання українських льотчиків на вітчизняних винищувачах JAS-39 Gripen. Зазначається, що шведська армія вже отримала відповідне завдання щодо підготовки українських льотчиків та обслуговуючого персоналу.

Така інформація з’явилася на офіційному порталі уряду Швеції. Зазначається, що ще під час засідання у форматі “Рамштайн” Швеція ухвалила рішення про виділення 230 мільйонів крон на військову допомогу. Відомо, що 140 мільйонів шведських крон підуть у британський міжнародної допомоги України для придбання зброї. При цьому в межах допомоги Швеція анонсувала навчання українських пілотів на літаках JAS-39 Gripen.

Відомо, що шведська армія вже отримала завдання підготувати українських пілотів, а також обслуговуючий персонал для експлуатації цього літака. Підкреслюється, що ці винищувачі можуть допомогти зміцнити українську протиповітряну оборону.

МІНІСТР ФЕДОРОВ ОГОЛОСИВ НОВИЙ ЕТАП ПРОєКТУ “АРМІЯ ДРОНІВ”

Мінстр цифрової трансформації Михайло Федоров оголосив про початок другого етапу реалізації проєкту “Армія дронів”, у рамках якого планується підготувати 10 тисяч операторів БПЛА для потреб Сил оборони.

Федоров розповів, що станом на зараз випущено 2,2 тис. операторів БПЛА, а в рамках проєкту “Армія дронів” підготовлено 716 курсантів, або 7,1% від кінцевої мети. Також за кошти фонду UNITED24 у сумі 4,3 млрд було придбано 3 864 БПЛА. Федоров наголосив, що проєкт “Армія дронів” не витрачає бюджетні кошти, а натомість залучає гроші від донорів.

Міністр додав, що за період роботи ініціативи в Кабінеті міністрів був створений Координаційний штаб щодо дронів, зібрана потреба у БПЛА від Сил безпеки та оборони та долучені більше 80 українських виробників безпілотників. Також була сформована дорожня карта розвитку українських БПЛА та вирішені питання, що блокували виробництво на території країни. Окрім цього, ініціатива “Армія дронів” змінила доктрину ведення бою за допомогою безпілотників та запустила перші ударні роти БПЛА, додав Федоров.

Бюджет другого етапу проєкту становить 20 мільйонів 530 тисяч гривень. Планується долучити 26 шкіл-партнерів для навчання 10 тисяч майбутніх операторів.

“Ми сподіваємось досягнути цієї мети у найближчі пів року. Під час минулого етапу ми здебільшого навчали пілотів розвідувальних коптерів і сплачували (школам) кілька тисяч за кожного пілота. Тепер збільшуємо вдвічі сплату за цей тип навчання кожній школі. Найважливіше, відкриватимемо нові напрямки – оператор FPV-дронів та оператор коптерів літакового типу. Це і розвідувальні пристрої, і бомбардувальники”, – зазначив голова Мінцифри.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми розповідали про допомогу Україні від партнерів та повернення “скіфського золота”. Більше про це – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору