ЖИТТЯ

“Ніщо не зупинить у звільненні Криму”, Павла Лебідя взяли під варту: що позитивного було цього тижня

Німеччина передала Україні військову допомогу, а тенісистка Людмила Кіченок стала чемпіонкою Вімблдона у змішаному турнірі. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ВАЛЕРІЙ ЗАЛУЖНИЙ ЗАЯВИВ, ЩО ЙОГО НІХТО НЕ ЗУПИНИТЬ У НАМІРІ ЗВІЛЬНИТИ КРИМ

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що хоче звільнити Крим, щойно в нього з’являться потрібні засоби. Про це він розповів в інтерв’ю The Washington Post.

“Щойно в мене з’являться засоби, я щось зроблю. Мені начхати – ніхто мене не зупинить”, – наголосив Залужний. Генерал пояснив, що Україна наразі сильно залежить від постачання боєприпасів від партнерів, які не встигають задовольняти потреби українських військ.

Залужний також розповів, що війська України використовують зброю українського виробництва “для частих ударів через кордон, які Київ офіційно ніколи не визнає своїми”.

“Це наша проблема, і нам вирішувати, як вбити цього ворога, якого на війні можна і треба вбивати на його території. Якщо наші партнери бояться використовувати свою зброю, ми вбиватимемо своєю. Але лише стільки, скільки необхідно”, – сказав головнокомандувач.

НІМЕЧЧИНА ПЕРЕДАЛА ДО УКРАЇНИ ЧЕРГОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВИЙ ДОПОМОГИ

Німецький уряд оновив список переданої військової допомоги для Збройних сил України. До України прибули шість зенітних установок Gepard, боєприпаси та додаткове обладнання. Про це йдеться на урядовому порталі Німеччини.

Згідно з оновленими даними, Україна отримала, зокрема:

  • 3230 снарядів для артилерії калібру 155 мм
  • 1184 димових артилерійських боєприпасів калібру 155 мм
  • броньований мостоукладач Biber та міст для нього
  • 5 захищених автомобілів для захисту кордонів
  • 10 лазерних цілевказівників та 10 станцій керування вогнем для зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SLM
  • великогабаритну вантажівку 8×8 HX81 та 4 причепи до нього
  • 24 192 боєприпаси калібру 40 мм для гранатометів
  • 2 комплекти запчастин для дронів Vector.

МИТРОПОЛИТА УПЦ МП Павла Лебідя ВЗЯЛИ ПІД ВАРТУ

Соломʼянський районний суд Києва змінив запобіжний захід митрополиту Української православної церкви (московського патріархату) Павлу Лебідю з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня з можливістю внести заставу у розмірі понад 33 мільйони гривень. Про це повідомило “Суспільне”.

Підставою зміни запобіжного заходу стало порушення одного з обов’язків, які накладав суддя. Прокурор Євген Завістовський стверджує, що митрополит спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі, хоча знав про заборону, адже ознайомився з протоколами. Сам Лебідь заявив, ще не знайомий зі свідком, а ще –  що “ніколи в житті не був на стороні агресора” та “ніколи не підтримував путіна”.

Зрештою, суд змінив митрополиту запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 33 мільйони гривень. Лебідь заявив, що подаватиме апеляцію.

13 липня правоохоронці оголосили намісникові Києво-Печерської лаври УПЦ МП про нову підозру за ще двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та ч. 3 ст. 436-2 (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників). Санкції статей передбачають до 5 років ув’язнення.

ОКСАНУ ЗАБУЖКО ТА ОЛЕГА СЕНЦОВА НАГОРОДИЛИ ОРДЕНОМ ПОЧЕСНОГО ЛЕГІОНУ

Українську письменницю Оксану Забужко та режисера й військовослужбовця Олега Сенцова нагородили Орденом Почесного легіону – це найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги. Нагороди вручили у саду Софійського собору 14 липня, коли у Франції відзначають Національне свято – День взяття Бастилії. Про це повідомило посольство Франції в Україні.

“Їх імена добре відомі у Франції та в Європі, вони нині двоє борються за волю та незалежність України: пані Оксана Забужко – на літературному фронті, а пан Олег Сенцов – на полі бою”, – зазначив посол Етьєн де Понсен. Також додав, що мав честь вручити нагороди двом видатним особистостям України часів війни.

Оксану Забужко посол назвав відомою в усьому світі письменницею, яка бореться за захист української мови та культури. А Олег Сенцов був політв’язнем кремля упродовж 5 років, якого звільнили у вересні 2019 року, й зараз він воює на фронті. “Олег Сенцов став символом українського безкомпромісного спротиву. Він отримав контузію у бою цими вихідними, але, на щастя, сьогодні може бути з нами у Києві”, – сказав Етьєн де Понсен.

УКРАЇНСЬКА ТЕНІСИСТКА ЛЮДМИЛА КІЧЕНОК ВИГРАЛА ЗМІШАНИЙ ТУРНІР ВІМБЛДОНА

Вперше в історії українська тенісистка Людмила Кіченок стала чемпіонкою Вімблдона у змішаному турнірі. У фіналі тенісистка разом з хорватом Мате Павичем завдала поразки бельгійсько-китайському тандему Йорану Флігену та Їфан Сюй. Про це повідомила “Суспільне Спорт”.

Кіченок стала останньою українською тенісисткою, що виступила на Вімблдоні. Перед цим за вихід до фіналу в жіночій сітці боролася Еліна Світоліна, яка зазнала поразки від чешки Маркети Вондроушової. Кіченок із Павичем здолали чотирьох суперників й потрапити до фіналу. У півфіналі представники України та Хорватії вибили британський тандем Джонні О’Мари та Олівії Ніколлз.

Ця перемога української тенісистки – перша на турнірі WTA у змішаному турнірі. Також Кіченок принесла першу перемогу представника України на Вімблдоні.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору