ЖИТТЯ

Дрони для України та британська вулиця на честь Зеленського: що позитивного було цього тижня

Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги, а у Литві збирають гроші на п’ятсот дронів-камікадзе для України. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

НІМЕЧЧИНА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ НОВУ ПАРТІЮ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

Німецький уряд оновив список переданої військової допомоги для Сил оборони України. У пакеті – десять танків Leopard 1А5, 20 армійських вантажівок Zetros та додаткове обладнання. Про це йдеться на урядовому порталі Німеччини.

Згідно з оновленими даними, Україні відправили:

  • 10 танків Leopard 1А5;
  • 20 кулеметів MG3 для танків Leopard 2 і бронемашин Dachs та Marder;
  • 16 армійських вантажівок Zetros;
  • 4 захищені автомобілі для охорони кордону;
  • 12 причепів;
  • 10 радарів;
  • 1 035 артилерійських снарядів калібру 155 мм;
  • 2 064 димові артилерійські боєприпаси калібру 155 мм;
  • 1 мостову систему;
  • 100 тисяч аптечок.

Також уряд Німеччини заявив, що передасть 80 данських розвідувальних дронів RQ-35 Heidrun.

УКРАЇНА, ЙМОВІРНО, ПОЧАЛА ВИКОРИСТОВУВАТИ КАСЕТНІ БОЄПРИПАСИ, ЯКІ НАДАЛИ США

Україна, ймовірно, вже почала використовувати касетні боєприпаси, надані Сполученими Штатами, проти російських сил на південному сході України, намагаючись розбити добре укріплені позиції окупантів. Про це пише Washington Post із посиланням на українських чиновників, обізнаних із ситуацією.

Один із посадовців сказав виданню, що ЗСУ випустили касетні боєприпаси по російських позиціях, щоб розбити траншеї, які уповільнюють українські сили під час контрнаступу.

WP вказує, що українські військовослужбовці також планують використовувати касетні боєприпаси поблизу міста Бахмут Донецької області.

УРЯД СХВАЛИВ ПОСТАНОВУ, ЩО ПОКЛАДЕ СТАРТ МАСОВОМУ ВИРОБНИЦТВУ БОЄПРИПАСІВ ДЛЯ БЕЗПІЛОТНИКІВ

Уряд України ухвалив постанову про виробництво, закупівлю та постачання боєприпасів і бойових частин для безпілотників. Це дасть старт масовому виробництву боєприпасів в Україні. Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

У відомстві розповіли, що раніше процес допуску боєприпасів до експлуатації тривав близько року. Зокрема, через бюрократичні процедури: зібрання документів, отримання ліцензії та проходження перевірок. На тлі цього нові виробники майже не з’являлися на ринку.

Водночас українські військові наразі нерідко використовують саморобні конструкції, щоб обладнати дрони гранатами, мінами та іншими неспеціалізованими боєприпасами, розповідає очільник міністерства Михайло Федоров. Він зауважив, що це “не завжди надійно й ефективно”, але “тепер ця ситуація зміниться”.

Ухвалена постанова спростить виробництво боєприпасів для дронів в Україні, зокрема скасує зазначені бюрократичні процедури. “Українські воїни отримуватимуть якісні та інноваційні рішення. Це великі можливості для розробки й масштабування технологічних продуктів”, – переконаний очільник Мінцифри.

У ЛИТВІ ЗБИРАЮТЬ ГРОШІ НА П’ЯТСОТ ДРОНІВ-КАМІКАДЗЕ ДЛЯ УКРАЇНИ

У Литві стартувала акція “Пісні дронів”. Кампанія спрямована на збір 300 тисяч євро, на які буде закуплено 500 одиниць дронів-камікадзе типу FPV. Про це пише Delfi.

Збір започаткувала організація Maži, bet stiprūs (“Малі, але сильні”). За словами її засновника Раймундаса Алекнавічюса, одним з найбільш впливових факторів війни є використання дронів. І нині все більшого значення набувають дрони-камікадзе типу FPV.

“Росія нещодавно закупила тисячі безпілотників, які завдають величезної шкоди захисникам України. Іноді здається, що в окупантів так багато китайських дронів-камікадзе, що вони використовують їх як кулі”, – сказав Алекнавічюс.

Акція “Пісні дронів”, яка стартувала 19 липня, триватиме до 24 серпня, коли відзначатиметься День Незалежності України. До того часу організація прагне зібрати гроші й закупити дрони TORO, які розробили українські та литовські експерти. Ці безпілотники типу FPV вважаються одним із найкращих дронів-камікадзе у своєму класі.

У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ ВПЕРШЕ НАЗВАЛИ ВУЛИЦЮ НА ЧЕСТЬ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

У місті Гарлоу, що неподалік від Лондона, відкрили першу у Великій Британії вулицю на честь українського президента Володимира Зеленського. Про це пише BBC. Тепер офіційно Пʼята авеню в Гарлоу називатиметься Пʼята авеню – Зеленський авеню. Депутат-консерватор Роберт Галфон пояснив, що Гарлоу збудували для сімей, які були змушені виїхати з Лондона після Другої світової війни.

“Нове місто Гарлоу виникло як фенікс із попелу. Ми хотіли показати українцям, що коли вони переможуть Росію, – є надія, є можливість, що вони матимуть гарні нові міста”, – сказав він. Галфон також похвалив місцевих жителів, які допомогли розмістити та підтримати приблизно 70 українських біженців після вторгнення Росії.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору