ЖИТТЯ

Деокупаційні кроки для Криму та допомога від Німеччини: що позитивного було цього тижня

Партнери продовжують допомагати Україні. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЗАЯВИВ, ЩО УКРАЇНА ГОТУЄ ДЕОКУПАЦІЙНІ КРОКИ ДЛЯ КРИМУ

Україна готує комплекс безпекових, економічних і соціальних кроків щодо деокупації та реінтеграції Криму. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення 26 липня. За його словами, Україна готова швидко реінтегрувати Крим у “державну тканину”.

Глава держави наголосив, що Крим, як і вся Україна, буде вільним від “усього російського зла”. “Уже зараз окупантам варто подумати там, у Криму, що, поки Кримський міст ще хоч так-сяк працює, треба їм повертатися додому, у росію”, – зазначив Зеленський.

НІМЕЧЧИНА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

Німецький уряд оновив список переданої військової допомоги для Збройних сил України. До України прибули шість зенітних установок Gepard, понад 30 дронів, боєприпаси та додаткове обладнання. Про це йдеться на урядовому порталі Німеччини.

Згідно з оновленими даними, до України надіслали:

  • 10 шведських гусеничних всюдиходів підвищеної прохідности Bandvagn 206;
  • 6 самохідних зенітних установок Gepard та понад 15 тисяч боєприпасів до них;
  • 20 данських розвідувальних безпілотників RQ-35 Heidrun;
  • 5 захищених автомобілів для захисту кордонів;
  • 13 німецьких розвідувальних безпілотників Vector;
  • 2688 димових артилерійських боєприпасів калібру 155 мм;
  • 8 машин швидкої допомоги;
  • 8 стоматологічних стерилізаторів.

Крім того, уряд Німеччини заявив, що передасть ще понад 4,2 тисячі димових артилерійських боєприпасів, п’ять санітарних машин та два стоматологічні стерилізатори.

НІМЕЧЧИНА ВИДІЛИТЬ УКРАЇНІ 900 ТИСЯЧ ЄВРО НА ПІДТРИМКУ КНИЖКОВОЇ СФЕРИ

У Німеччині розпочався урядовий проєкт, у межах якого українська книжкова сфера отримає 900 тисяч євро. Він покликаний підтримати книговидання в Україні та сприяти обміну інформацією та досвідом між українською та німецькою культурними сферами. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Міністерка з питань культури Німеччини Клаудія Рот наголосила, що повномасштабне вторгнення рф є водночас “системною війною проти української культури й суспільної ідентичності”. Вона додала, що за таких обставин украй важкою стала робота видавництв, а також надзвичайно ускладнився доступ населення до літератури.

Українське міністерство зауважило, що в межах низки окремих проєктів заплановане надання підтримки українським авторам, видавцям та людям, які працюють у медійній сфері.

Зокрема, урядова програма націлена на створення колекції німецької літератури в українських бібліотеках, запрошення українських авторів до німецьких книгарень та інших літературних інституцій, а також представлення України на Франкфуртському книжковому ярмарку.

Програма триватиме до червня 2024 року. Її реалізує Біржовий союз німецької книжкової торгівлі у співпраці з Франкфуртським книжковим ярмарком, Українським інститутом книги, Національним культурно-мистецьким та музейним комплексом “Мистецький арсенал”, медіа про читання і книговидання “Читомо” й Goethe-Institut Україна.

НОРВЕЗЬКИЙ МЕР ПРОЇХАВСЯ ВЕЛОСИПЕДом ДО УКРАЇНИ ТА ЗІБРАВ ГРОШІ ДЛЯ ЗСУ

Три тижні тому мер норвезького муніципалітету Сокндал Йонас Андерсен Сайєд вирішив проїхати на велосипеді до селища Залізці, що на Тернопільщині. Уже 26 липня, через 11 днів після старту, він досягнув фінішу. Про це пише норвезьке видання Stavanger Aftenblad.

Муніципалітет Сокндал та Залізці стали побратимами з квітня. Сайєд та селищний голова Залізців Андрій Нога домовилися, що зібрані кошти під час поїздки норвезького мера мають піти на передову бійцям із цього селища. Загалом Сайєд зібрав 150 тисяч 400 норвезьких крон (понад 540 тисяч гривень).

Андрій Нога розповів, що після зустрічі з норвежцем вони вирушили на схід України на авто, яке передали громада Сокндала та їхній фонд “Автомобілі для України”. Вони разом закупили необхідне обладнання, два дрони Mavic, комп’ютерне обладнання для артилерії, планшети, тепловізор та генератор. Уже на позиціях усе передали українським захисникам разом із цією ж автівкою.

“Хлопці були задоволені такими подарунками, а ми з Йонасом – щасливі, що змогли їм допомогти й підтримати у такий складний період!” – написав Андрій Нога.

ЗА ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ В УКРАЇНІ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ПОНАД 40 ТИСЯЧ НОВИХ КОМПАНІЙ

Протягом 15 місяців з початку повномасштабного вторгнення росії на території України з’явилися близько 41 тисячі нових компаній і понад 300 тисяч фізичних осіб-підприємців (ФОПів). Про це повідомляє Forbes.

У виданні порахували кількість компаній в Україні. Додали до даних Державної служби статистики України інформацію з досліджень і компанії YouControl, що спеціалізується на бізнес-аналітиці. Надалі журналісти порівняли результати з даними до 24 лютого, і виявили, що з початку повномасштабної війни кількість ФОПів виросла на 318 тисяч одиниць. Водночас компаній в Україні стало більше на приблизно 41 тисячу.

До повномасштабного вторгнення в Україні було приблизно 18 тисяч середніх компаній і понад 350 тисяч малих, з яких понад 86% – мікробізнес. Разом вони надавали роботу понад п’яти мільйонам українців. Також тоді в Україні було майже 2 млн ФОПів. За даними компанії Deloitte, лише 60% від зареєстрованих на той час компаній справді працювали, решта ж була створена для оптимізації оподаткування. Крім того, дослідження Saturday Team показує, що за чотири місяці 2023 року компанії заплатили в бюджет на 15% більше, ніж аналогічний період 2021 року.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору