ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: не дивіться серіал “Відьмак”, краще почитайте книги

Чому серіал “Відьмак” не варто дивитися нікому? Пояснив журналіст Інформатора.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Настав час для критичної рецензії. Нещодавно вийшов третій сезон серіалу “Відьмак”, знятий компанією Netflix за мотивами книг польского письменника Анджея Сапковського відомих як “Сага про Відьмака та Відьмачку”.

Про книги я, можливо, розповім трохи згодом, а ось про серіал мені є що сказати зараз. На період виходу серіалу я вже пройшов всі три частини ігор про відьмака і прочитав чотири з восьми книг. А познайомився із цією серією ще в дитинстві, коли побачив польську екранізацію, і до речі, в деяких моментах вона краща за творіння Netflix, наприклад, кастом. Актори майже ідеально підходили під свої ролі, мабуть, тільки Міхал Ян Жебровський не надто схожий на Геральта. Хоча й цей телесеріал трохи змінює історію, але лише на початку і не так критично, як зробили сценаристи Netflix.

Перший сезон побачив світ у 2019 році, випустили відразу всі 8 серій. У перші ж хвилини я почав його дивитись, не відриваючись. І це був просто жах.

Актори були підібрані аби як, не кажучи вже про “масовку”. Коли в книгах події проходили в світі, який нагадував щось на кшталт середньовічної Польщі, то в серіалі таке відчуття, що герої потрапили в американське гетто. Я не расист і не проти темношкірих акторів, але тільки там, де це має сенс. Такі нюанси важливі, вони допомагають краще зануритись в атмосферу всесвіту.

Каст головних акторів теж не співпадає із книжковими персонажами. Мабуть, тільки Джої Бетей найбільш схожий на свого персонажа Любиста. Генрі Кавілл – непоганий Геральт, але в нього забагато м’язів. Він, мабуть, єдиний, хто має повагу до цієї серії: розповідав у інтерв’ю, що є фанатом, прочитав усі книги і грав у ігри про Відьмака. Сам просився на роль Геральта і навіть зменшив свій гонорар, щоб його взяли. Зрештою, коли він побачив, що шоуранерка серіалу Лорен Шмідт-Гіссріх, зробила зі всесвітом Відьмака, то вирішив більше не зніматись у цій безглуздій пародії на нормальний фентезі-серіал.

Неможливо передати словами всі ті емоції, які були у фанатів після перегляду. На роль Цірілли, якій у книгах на цей період років 10-13, взяли Фрею Аллан, якій на момент зйомок було 18. Про сюжет багато не розповідатиму, тільки скажу, що оригінальну історію просто згвалтували. Це неначе половину картини писав митець, а іншу – першокласник. Серіал у рівній мірі розповідає про Геральта, Цірі та Йеннефер. Кожна з цих історій проходила в різні проміжки часу, але сценаристи вирішили, що глядачам не важливо знати про це. Лише ті, хто читав книги, розуміли це. При цьому проміжок часу між Йеннефер з першої і останньої серії близько 100 років. І це ще пів біди – коли в книгах були чудово прописані історії, то в серіалі логіку вчинків викинули, натомість додали абсурду, який не вкладається в голові.

Другий сезон, певно, найгірший. З хорошого – старих костюмерів вигнали і на їхнє місце взяли компетентніших людей. Варто було б і сценаристів замінили, планка впала нижче, хоча, здавалось би, нижче вже падати нікуди. Перша серія була непоганою, навіть фанам зайшла, але під кінець ширма впала і почався маразм. Якщо перший сезон не сильно змінював оригінальну історію, то тут розгулялись на повну: із того, що було в книгах, залишились тільки початок першої серії і деякі персонажі, яких показували кілька хвилин через те, що “ну вони ж були в книгах”. Загалом нічого сказати – все те ж, що і про перший сезон, але гірше вдвічі, а то й втричі.

Третій сезон, можливо, найкращий серед гірших. Сюжет вже сильніше дотримується оригіналу, костюми і декорації стали ще кращими, автентичнішими. Коли в першому сезоні люди підняли на сміх лати солдатів Нільфгарда, шоуранерка, звісно, трохи впиралась, але зрештою це виправили. А от що неможливо виправити, це расове різноманіття персонажів. Що розлютило фанатів, так це Любисток, а саме його сексуальна орієнтація. Я не проти ЛГБТК+, але коли це не стосується прописано автором книги персонажа, якого сценаристи Netflix з якогось дива просто змінили. З нього зробили бісексуала, коли в оригіналі він жодної спідниці не пропускав.

На початку нам показали, як Геральт, Йеннефер та Цірі подорожують, приховуючись від переслідування, бо всім у цьому світі з різних причин потрібна Цірі. Навіть так, попри нелогічні вчинки Йеннефер в другому сезоні, нам хочуть сказати, що вони стали сім’єю. Та в це не віриться – все, що коїться на екрані, має якийсь несправжній вигляд. А от вже у п’ятій серії можна побачити дивний режисерський хід: пів серії нам показують бал, на якому герої хочуть виявити, хто з присутніх може становити загрозу для Цірі, потім показують те ж саме, але з більшою кількістю деталей, які начебто мають пояснити, що ж там відбувається. Я навіть подумав, чи не увімкнув випадково серію спочатку. Доволі безглузда задумка – зробити щось схоже на детектив з того, що таким не є. Тут навіть не потрібно говорити, що в книзі було куди цікавіше. Але ж їм потрібно якось викручуватися з тієї нісенітниці, яку придумали в попередніх сезонах. Мені здається, це банальна економія коштів. А що гірше, серіал розкриває деякі повороти сюжету доволі рано, коли в книгах це було аж під кінець всієї історії. До них можна було дійти й самому, якщо уважно читати і обдумувати прочитане.

Загалом мої враження коливалися від “ну здається, непогано” до “що за маячня?”. Доводилось пересилювати себе, щоб додивитися, хоч ця історія в книгах доволі цікава, а от в серіалі нагадувала якусь виставу. Я чекатиму наступний сезон, оскільки мені цікаво що ж Netflix зробить далі. У четвертому сезоні має початися моя улюблена частина історії, коли Геральт і його команда будуть шукати Цірі.

Читав відгуки тих, хто дивився цей серіал. Майже всі говорять про те, що він мав би взагалі не виходити, але були й позитивні коментарі, як не дивно, від тих, хто до цього не був знайомий із всесвітом відьмака. Таких відгуків було мало, але, мені здається, що їх не повинно бути взагалі, навіть від тих, хто не читав книжок. Має бути зрозуміло, що сюжет ні про що, він чимось починається і якось закінчується, але, якщо задуматись над тим, що подивився, не знайдеться жодних думок.

Нещодавно продюсер проєкту Томаш Багінський пояснив, чому сюжет серіалу “Відьмак” спростили. Це зробили навмисно для масової аудиторії: “Коли серіал робиться для величезної маси глядачів із різних куточків світу, і більша частина з них – американці, ці спрощення не просто мають сенс, вони необхідні”.

Люди, які займалися серіалом, мабуть, хотіли зробити свою “Гру престолів”. Та перед тим, як народити це на світ, забули зняти штани і наклали прямо в них. Нікому не раджу дивитись цей “шедевр”, краще прочитайте книги, вони набагато цікавіші.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “Барбі” . Читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору