ЖИТТЯ

Волонтери розробляють дешеву бойову ракету, а зірки футболу провели благодійний матч: що позитивного було цього тижня

Допомога від Німеччини, повернення депортованих дітей та розробка бойової ракети “Трембіта”. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

У КЕРЧЕНСЬКІЙ ПРОТОЦІ МОРСЬКІ БЕЗПІЛОТНИКИ АТАКУВАЛИ РОСІЙСЬКИЙ ТАНКЕР-ХІМОВОЗ

У ніч проти 5 серпня співробітники Служби безпеки України підірвали великий нафтовий танкер рф SIG, який транспортував паливо для російсько-окупаційних військ. Як повідомило джерело hromadske в СБУ, спецоперація проходила вже за класичним сценарієм: надводний дрон, 450 кг тротилу, вибух.

Як результат – один із найбільш потужних нафтових танкерів рф (збудований у 2014 році, майже 5 тисяч тонн) розпочав “негативне плавання” біля Кримського мосту. Танкер був добре навантажений паливом, тож “феєрверк” було видно здалеку, – зазначив співрозмовник.

Джерело СБУ стверджує, що чергову успішну спецоперацію Служба проводила спільно з Військово-морськими силами в територіальних водах України. Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов у етері телемарафону прокоментував атаку на російський танкер-хімовоз так: “Тривають заходи, які є прямими наслідками вторгнення й окупації росіян до України“.

НІМЕЧЧИНА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ НОВУ ПАРТІЮ ДОПОМОГИ З МАШИНАМИ ДЛЯ РОЗМІНУВАННЯ

Уряд Німеччини 4 серпня оновив перелік військової допомоги, яку надає Україні. За останній час Україна отримала від Німеччини машини для розмінування Wisent 1, розвідувальні системи SurveilSPIRE та дрони Vector. Про це свідчить оновлений перелік на сайті німецького уряду.

Остання партія допомоги містить:

  • 2 самохідні гаубиці Zuzana 2 (проєкт фінансується спільно з Данією та Норвегією);
  • 6 танків розмінування WISENT 1;
  • 11 мінних тралів для танків Т-72;
  • 5 мобільних розвідувальних систем SurveilSPIRE;
  • 177 прикордонних машин;
  • 84 розвідувальні безпілотники VECTOR;
  • 47 мобільних антенно-щоглових систем.

Також планується передати або передається в цей час (з міркувань безпеки ця інформація не розголошується):

  • 60 бойових машин піхоти Marder;
  • 6 броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2;
  • 7 мобільних, дистанційно керованих і захищених систем розмінування;
  • 10 мобільних систем розвідки SurveilSPIRE.

В УКРАЇНІ ВОЛОНТЕРИ РОЗРОБЛЯЮТЬ БОЙОВУ РАКЕТУ “ТРЕМБІТА”

Інженери-волонтери розробляють українську бойову ракету “Трембіта”. Її пропонують використовувати для ураження цілей та як приманку для російських засобів ППО. Про це йдеться в репортажі французького телеканалу France 24.

Розробкою ракети займаються інженери волонтерського конструкторського бюро PARS спільно з волонтерами громадської організації “Відсіч”. Розробники зазначають, що “Трембіта” буде в сотні разів дешевшою за західні аналоги. Зі слів інженерів, ракету можна використовувати як приманку для військ ППО росії, а через низьку ціну її збиття “буде невигідним” з економічної точки зору.

“Як ударна ракета, вона вже буде нести бойову частину, буде використовуватися дорога електроніка, яка дозволяє наводитися і попадати точно”, – сказав інженер бюро PARS Сергій Бірюков.

Волонтери пояснюють, що низька ціна пов’язана зокрема з двигуном ракети, який не має жодної рухомої деталі та працює на бензині. Це робить його простим у виготовленні та застосуванні. Бірюков додає, що головна ідея гучної ракети полягає в тому, щоб її “добре бачили на радарах” російські сили ППО й були змушені реагувати на неї.

“Нам надзвичайно вигідно “обмінювати” копійчану ракету на дорогущі постріли російських ППО. Рій із тридцяти “Трембіт” усе одно долатиме зенітну загорожу та доноситиме термобаричні “подаруночки”, – зазначив Сергій.

В УКРАЇНУ ПОВЕРНУЛИ ЩЕ 10 ДЕПОРТОВАНИХ ДІТЕЙ

2 серпня, ще 10 українських дітей, які були депортовані до російської федерації, повернулися додому. Про це повідомив засновник фонду Save Ukraine, колишній уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.

“Ми щасливі, що, попри всі складнощі та перешкоди, нашій команді вдалося зробити це можливим”, – написав він.

Кулеба розповів, що загалом в межах девʼяти рятувальних місій організація Save Ukraine вже повернула в Україну 141 дитину.

У ЛОНДОНІ ЗІРКИ ФУТБОЛУ ЗІГРАЛИ БЛАГОДІЙНИЙ МАТЧ ДЛЯ ВІДБУДОВИ ЛІЦЕЮ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

У Лондоні на стадіоні “Стемфорд Бридж” відбувся благодійний матч Game4Ukraine за участю світових зірок футболу. Товариський поєдинок завершився з рахунком 2:2. Зібрані під час матчу кошти підуть на відбудову зруйнованого російською ракетою ліцею на Чернігівщині. Про це повідомляє United24.

Матч організували колишній тренер збірної України Андрій Шевченко та півзахисник національної команди Олександр Зінченко. За “синю” команду Шевченка зіграли Самюель Ето’о,  Джанфранко Дзола, Клод Макелеле, Кларенс Зеєдорф, Джо Коул та інші. А в “жовтій” команді Зінченка були Марк Нобл, Якубу Аєгбені, Давід Сільва, Робер Пірес, Єнс Леманн та інші.

Перед суддівським свистком футболісти вшанували пам’ять жертв війни хвилиною мовчання. Президент Володимир Зеленський також звернувся до глядачів з понад 200 країн і подякував їм за підтримку.

“Дякую, що приєдналися до цієї чудової події. Сьогодні ви побачите українців, почуєте українців і зможете допомогти українцям. Футбол має силу, що єднає людей. І сьогодні ми побачимо світ об’єднаним. Об’єднаним командою Шевченка та командою Зінченка”, – наголосив Зеленський, цитує його United24.

Гімн України виконала співачка Джамала. Під час гри та після неї виступали українські та іноземні виконавці – “Бумбокс”, Том Греннан, Святослав Вакарчук. На 24 хвилині матч Game4Ukraine зупинили, щоб вшанувати оплесками мужність українців.

Зібрані під час матчу кошти підуть на відбудову Михайло-Коцюбинського ліцею, зруйнованого російською ракетою. Скільки грошей вдалося зібрали, ще не оголошували.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору