ЖИТТЯ

Успіхи на фронті, бронемашини від Канади та атаки на Кримський міст: що позитивного було цього тижня

До України прибули нові канадські бронемашини, а Італія допоможе відновити Одеський собор. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ЗСУ ДОСЯГЛИ ТАКТИЧНО ВАЖЛИВИХ УСПІХІВ НА ЗАХОДІ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ — ISW

11 серпня українські військовослужбовці здійснили значне тактичне просування на заході Запорізької області в межах контрнаступальних дій. Це відбулося щонайменше на трьох ділянках фронту. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Там зазначили, що опубліковані 11 серпня геолокаційні кадри підтверджують, що українські війська досягли північних околиць села Роботине (10 кілометрів на південь від Оріхова) на заході області. “Українські війська тижнями здійснювали регулярні наземні атаки на росіян у Роботиному в межах своїх операцій, спрямованих на деградацію оборони рф”, – вказують аналітики.

У зведенні ISW ідеться, що здатність українських сил просунутися до околиць Роботиного, на захист якого російські війська кинули серйозні сили, є вагомою, навіть якщо українські досягнення там наразі обмежені. На кадрах також видно, що українські війська просунулися до Урожайного (9 кілометрів на південь від Великої Новосілки) вздовж кордону Донецької та Запорізької областей.

ВОРОГ ДВІЧІ ЗАЯВИВ ПРО РАКЕТНУ АТАКУ НА КРИМСЬКИЙ МІСТ

Росіяни протягом 12 серпня двічі заявляли про нібито збиття ракет у районі Кримського моста. Про це писало Міноборони країни-окупанта. У цьому російському відомстві стверджували, що близько 13:00 нібито була здійснена спроба вдарити по Кримському мосту, мовляв, зенітною керованою ракетою С-200, переробленою в ударний варіант.

Міноборони рф додало, що протиповітряна оборона окупантів у Криму “своєчасно виявила та перехопила в повітрі” нібито українську ракету. Росія вже традиційно звинувачує в цій атаці Київ, однак ні українська влада, ні військове командування не коментувало цей інцидент.

Зазначимо, що російське Міноборони каже про одну ракету, а за словами ставленика росіян у окупованому Криму Сергія Аксьонова, їх було дві. Кримський міст “не був пошкоджений”, додав він.

Згодом Міноборони рф повідомило, що близько 15:00 була “нова спроба” вдарити по Кримському мосту ракетою С-200. Відомство стверджує, що нібито українську ракету збили в повітрі, руйнувань і постраждалих немає.

Перед цим Міністерство оборони російської федерації заявило, що в ніч проти 12 серпня в тимчасово окупованому Криму сталася атака 20 безпілотниками. Окупанти стверджували, що збили всі. У російському відомстві казали, що внаслідок атаки безпілотниками начебто немає постраждалих і руйнувань.

ДО УКРАЇНИ ПРИБУЛИ НОВІ КАНАДСЬКІ БРОНЕМАШИНИ

Міністр оборони України Олексій Резніков показав нові бронемашини Senator Rochel, які Збройні сили України отримали від Канади. Відео міністр опублікував на своїй сторінці у Twitter.

“Ласкаво просимо в Україну, Senators Rochel!” – написав Резніков.

Міністр оборони подякував канадському колезі Біллу Блеру, колишній очільниці канадського Міноборони Аніті Ананд та народу Канади за передані броньовані машини. “Ці бронемашини допоможуть захистити наших військових під час бойових завдань і врятують тисячі життів. Адже це люди перемагають у війні”, – зазначив Резніков.

У січні 2023 року тогочасна міністерка оборони Канади Аніта Ананд повідомила, що її держава передасть Україні 200 бронемашин Senator у межах нового пакета військової допомоги.

Senator – легкі та маневрові канадські бронеавтомобілі виробництва компанії Roshel. У Міноборони Канади називають їх “найкращими у своєму класі”. Такі броньовані автомобілі дають змогу перевозити людей, різне обладнання, проводити медичну евакуацію. Вони набагато дешевші, ніж спеціальні військові автомобілі.

АЗЕРБАЙДЖАН ПРОВОДИТИМЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ САПЕРІВ

Азербайджан вирішив розширити допомогу для України. Зокрема, країна проводитиме тренінги для українських спеціалістів у сфері розмінування. Про це 10 серпня повідомило Міністерство внутрішніх справ за підсумками зустрічі заступника очільника МВС Богдана Драп’ятого з азербайджанською делегацією на чолі з послом Азербайджану в Україні Сеймуром Мардалієвим.

Загалом ідеться про чотири напрямки співпраці двох країн:

  • медико-психологічну реабілітацію для українських дітей, які постраждали внаслідок вторгнення рф;
  • реабілітацію військовослужбовців;
  • надання допомоги в енергетичному секторі;
  • післявоєнну відбудову.

Азербайджан сприятиме й гуманітарному розмінуванню України. “Наш досвід дуже цікавий для вас. Ми говоримо не лише про національні можливості, але й про міжнародні місії, до яких був залучений Азербайджан”, – зауважив Мардалієв.

Він анонсував новий пакет допомоги, в який увійде машина для механізованого розмінування. Також посол розповів, що Азербайджан займатиметься відбудовою архітектурного центру і спортивного комплексу, розбудує новий мистецький центр для дітей, а також надасть медичне устаткування для госпіталю в Ірпені Київської області.

УРЯД ІТАЛІЇ ДОПОМОЖЕ ВІДНОВИТИ СОБОР В ОДЕСІ

Уряд Італії допоможе реконструювати Спасо-Преображенський собор, який росіяни зруйнували під час обстрілу Одеси 23 липня. Про це йдеться в заяві.

Там зазначено, що італійський уряд залучив дві найавторитетніші культурні інституції своєї країни, Міланський трієнале та музей MAXXI у Римі, щоб зібрати найкращі економічні, технічні та культурні ресурси, здатні сприяти реставрації Спасо-Преображенського собору.

“Італійські реставраційні школи, тобто університетські факультети, професійні інститути, студії та лабораторії, сьогодні роблять свій досвід доступним для проєкту відновлення та вдосконалення стін і фресок, які постраждали від російських бомб, тим самим відзначаючи давню дружбу між двома народами”, – вказано в заяві.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору