ЖИТТЯ

F-16 для України, атака на російський аеродром та нагорода для Харлан: що позитивного було цього тижня

Навчання українських пілотів на F-16 вже розпочалося. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ДАНІЯ ТА НІДЕРЛАНДИ ОФІЦІЙНО ПІДТВЕРДИЛИ ДОЗВІЛ НА ВІДПРАВЛЕННЯ ЛІТАКІВ F-16 ДЛЯ УКРАЇНИ

Міністри закордонних справ Данії та Нідерландів офіційно підтвердили дозвіл Сполучених Штатів Америки на відправлення винищувачів F-16 в Україну. Але коли саме літаки передадуть – ще не вирішено. Про це повідомили міністри закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра та Данії Ларс Люкке Расмуссен.

У коментарі данському телеканалу TV 2 Расмуссен зазначив, що Данія отримала “дружню відповідь” від Вашингтона щодо постачання літаків до України. Водночас міністр зауважив, що рішення про дату відправлення винищувачів F-16 до України наразі не ухвалене. Це питання обговорюють з союзниками.

“Ми започаткували міжнародну коаліцію з навчальними заходами під керівництвом Данії та Нідерландів, і ми успішно до цього (до передачі літаків) йдемо”, – додав він.

Разом із тим міністр закордонних справ Нідерландів привітав рішення Сполучених Штатів Америки “прокласти шлях для відправлення винищувачів F-16 в Україну”. Гукстра подякував держсекретарю США Ентоні Блінкену та повідомив, що попереду – обговорення, зокрема, з Україною. Міністр наголосив, що це важлива віха для України у справі захисту свого народу та своєї країни.

НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІЛОТІВ НА F-16 ВЖЕ РОЗПОЧАЛОСЯ, – Резніков

Українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на винищувачах F-16. У цей процес входить, зокрема, і мовна підготовка, тому що базового рівня англійської мови недостатньо. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю “24 каналу”.

Він зазначив, що інших подробиць про навчання розкривати не буде. За його словами, про завершення цих навчань повідомлять інструктори, коли бачитимуть, як українці сприймають нові навички та взаємодіють між собою.

Резніков наголосив, що навчання триватимуть щонайменше 6 місяців і зауважив, що вони можуть бути тривалішими. Міністр розповів, що терміни стали зрозумілими після того, як два досвідчені українські пілоти пройшли тестування у США.

“Оцей період підготовки у вигляді навчання буде витрачено на те, щоби продовжити проєкт щодо розуміння, коли ми матимемо літаки безпосередньо. А ще головне – скільки”, – наголосив Резніков.

У РОСІЇ ЗАЯВИЛИ ПРО АТАКУ НА ВІЙСЬКОВИЙ АЕРОДРОМ У НОВГОРОДСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Російське Міністерство оборони заявило, що Україна нібито атакувала безпілотником військовий аеродром у Новгородській області – це на північному заході росії. Пошкоджено один літак. Про це йдеться в заяві Міноборони рф.

У російському оборонному відомстві розповіли, що удар стався 19 серпня близько 10:00 за київським часом. Пост зовнішнього спостереження нібито намагався збити безпілотник коптерного типу зі стрілецької зброї.

Військові рф не вказують, чи вдалося їм збити коптер, але зазначають, що на території аеродрому виник спалах на стоянці літаків. Один літак було пошкоджено. У Міноборони стверджують, що постраждалих немає. Пожежу станом на 13:00 нібито ліквідували. Місцеві жителі в Telegram-каналах підтверджують, що приблизно о 10:30 бачили дим поблизу авіабази Сольці, що неподалік однойменного міста.

35 КРАЇН ГОТОВІ БОЙКОТУВАТИ ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ, ЯКЩО НА НИХ БУДУТЬ РФ І БІЛОРУСЬ

Міжнародна коаліція з 35 держав, які виступають за “чесний спорт”, готова бойкотувати Олімпійські Ігри в Парижі у 2024 році, якщо Росія та Білорусь будуть допущені до участі в змаганнях. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Спорт і воєнна агресія несумісні. Держави, які заплямували себе кров’ю українців, не можуть брати участь в Олімпійських іграх”, – наголосив очільник уряду.

Шмигаль зауважив, що за час повномасштабної війни Росія вбила 340 українських спортсменів і тренерів, зруйнувала або пошкодила 343 спортивні об’єкти. Україна очікує, що Міжнародний олімпійський комітет відсторонить Росію від участі в Олімпіаді.

УКРАЇНСЬКА ФЕХТУВАЛЬНИЦЯ РОЗПОВІЛА, ЩО ПРАЦЮЄ В СБУ

Національна академія СБУ вручила українській фехтувальниці Ользі Харлан найвищу нагороду закладу – знак пошани – за її відмову потиснути руку росіянці на змаганнях. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Ректор Національної академії СБУ Андрій Черняк заявив, що Харлан продемонструвала на світовій спортивній арені “головний український меседж”. “Жодних рукостискань із росіянами, лише зброя! І лише перемога! Це гідний і сильний вчинок представниці СБУ! За який вам, пані Ольго, вдячна вся Україна”, – сказав він.

Сама олімпійська чемпіонка подякувала всім українським захисникам та зазначила, що вони надихають її на боротьбу на спортивній арені. Як зазначається, Ольга Харлан уже тривалий час працює в Національній академії СБУ. Під час зустрічі з курсантами академії вона зазначила, що “ми не можемо тиснути руку нашому ворогу, а повинні показувати всьому світу, що війна триває”.

“Ці “нейтральні” спортсмени не повинні бути на міжнародній арені. І ми будемо все робити, щоб їх не було ні на Олімпіаді, ні на жодних світових змаганнях. Я пишаюсь бути співробітницею Служби безпеки України, зокрема Національної академії СБУ. І пишаюсь тим, що росіяни знають, що я працюю в СБУ. Хай бояться”, – сказала Харлан.

Лідерка збірної України з фехтування Ольга Харлан 27 липня здобула перемогу над атлеткою з Росії Анною Смірновою в 1/32 чемпіонату світу з фехтування. Поєдинок завершився з рахунком 15:7 на користь українки. Опісля українська спортсменка відмовилася тиснути руку росіянці. Харлан висунула вперед зброю, запропонувавши “стукнутися” шаблями замість того, щоб тиснути руку Смірновій. Однак росіянка відхилила цей жест і близько 50 хвилин чекала саме на рукостискання. Згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування, відмова фехтувальника “привітати” суперника до або після поєдинку карається чорною карткою (дискваліфікацією). Тож українку зняли з участі на чемпіонаті світу.

Після суспільного розголосу та критики FIE призупинила, але не скасувала дискваліфікацію Харлан. Це означало, що українка може взяти участь у жіночих командних змаганнях на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані. Після цього спортсменку мали відсторонити.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору