ЖИТТЯ

Загибель Пригожина, перемога Усика та спецоперація у Криму: що позитивного було цього тижня

ГУР провело спецоперацію у Криму, а Усик переміг Дюбуа. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

КЕРІВНИК ПВК “ВАГНЕР” ПРИГОЖИН загинув у авіатрощі

Президент Зеленський прокоментував авіатрощу літака в РФ, серед списку пасажирів якого був керівник ПВК “Вагнер” Пригожин.

“Знаєте, коли Україна зверталась до країн світу щодо літаків, ми не це мали на увазі. Скажу відверто, ми мали інше на увазі, хотіли підтримки, хоча це в якомусь сенсі точно допоможе. Ми не маємо відношення до цієї ситуації, це точно. Я думаю, всі усвідомлюють, хто має відношення”, – сказав президент.

23 серпня у Тверській області росії впав приватний літак. Попередньо, він належав власнику приватної військової компанії “Вагнер” Євгену Пригожину. За даними Міністерства з надзвичайних ситуацій рф, літак Embraer Legacy впав поблизу села Куженкіно, що між Твер’ю та Великим Новгородом. На борту було 10 людей, з них троє — члени екіпажу. Всі, хто перебував на борту, загинули.

Наближений до ПВК “Вагнер” Telegram-канал стверджує, що літак збила російська протиповітряна оборона. Місцеві жителі перед падінням літака нібито чули два вибухи, властиві ППО.

Федеральне агентство повітряного транспорту росії опублікувало імена тих, хто був на повітряному судні. Серед них були зазначені Пригожин та командир ПВК “Вагнер” Дмитро Уткін. 24 серпня наближений до ПВК “Вагнер” Telegram-канал заявив, нібито Уткіна та Пригожина упізнали у морзі. Останнього – за відсутністю пальця.

РОЗВІДКА РОЗКРИЛА ДЕТАЛІ СПЕЦОПЕРАЦІЇ В КРИМУ

Українські розвідники розкрили деталі спецоперації в Криму, під час якої вони висадилися на берег тимчасово окупованого півострова вночі 24 серпня. Про це йдеться в повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України.

Розвідники розповіли, що вночі відбулася операція ГУР МО за підтримки Військово-морських сил. Спецпідрозділи на плавзасобах висадилися на берег у районі населених пунктів Оленівка та Маяк. Під час виконання завдання українські військові вступили в боєзіткнення з підрозділами окупантів. У результаті, за даними розвідки, противник зазнав втрат серед особового складу, знищено й ворожу техніку.

Окрім того, в українському Криму знову замайорів державний прапор, кажуть у ГУР: “Усі цілі та завдання виконано. По завершенні спецоперації українські оборонці без втрат залишили місце подій”, – резюмувала розвідка.

У ГУР відзначили, що окупаційна адміністрація Криму не коментує події, попри масові звернення місцевих жителів. Єдине повідомлення стосується начебто “знищення боєприпасів за встановленим графіком”.

РОСІЙСЬКИЙ КОМПЛЕКС С-400 У КРИМУ ЗНИЩИЛА НОВА УКРАЇНСЬКА РАКЕТА – ДАНІЛОВ

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що 23 серпня пускову установку російського ЗРК С-400 “Тріумф” у тимчасово окупованому Криму знищили новою українською ракетою. Про це розповів секретар РНБО в ефірі “Українського радіо”.

“Це наш новий виріб, який показав себе абсолютно бездоганно”, – заявив Данілов. Він запевнив, що ця ракета є “абсолютно сучасною”, її розробили за програмою оборонно-промислового комплексу, яку започаткували у 2020 році.

Нагадаємо, що в окупованому Криму поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут пролунав вибух. Унаслідок цього повністю знищено саму установку С-400 “Тріумф”, встановлені на ній ракети й особовий склад.

ФІНЛЯНДІЯ ОГОЛОСИЛА НОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ

Уряд Фінляндії схвалив новий, 18-й пакет військової допомоги для України вартістю у 94 мільйони євро. Про це йдеться в повідомленні уряду.

Із міркувань безпеки подробиці щодо вмісту пакета, способу його доставки або термінів Фінляндія не розкриває. Утім прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо анонсував, що Силам оборони передадуть важку зброю і боєприпаси до неї.

Загальна підтримка України з боку Фінляндії становить уже понад 1,7 млрд євро. Наразі Фінляндія відправила Україні 17 пакетів оборонної допомоги загальною вартістю приблизно 1,2 млрд євро.

“Підтримка України Фінляндією та нашими союзниками залишається непохитною. Головним питанням майбутнього порядку безпеки в Європі та Фінляндії є здатність приборкати агресію росії проти України”, – каже міністр оборони Фінляндії Антті Гяккянен.

УСИК ПЕРЕМІГ НОКАУТОМ БРИТАНЦЯ ДЮБУА

Олександр Усик вдруге відстояв звання об’єднаного чемпіона світу з боксу в надважкій вазі. Український боксер переміг нокаутом британця Даніеля Дюбуа. На останніх секундах восьмого раунду Дюбуа вперше побував у нокдауні. Після комбінації ударів від Усика британець став на коліно та зміг підвестися, після чого суперників розвів гонг. Крапку в поєдинку поставив нокдаун Дюбуа в дев’ятому раунді. Суддя просигналізував про достроковий нокаут на користь українця.

Бій відбувся у польському Вроцлаві. На кону стояли всі п’ять поясів Усика, зокрема три основних титули (WBA, WBO, IBF) у надважкій вазі.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору