ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: мультфільм “Мавка. Лісова пісня” заслуговує на світове визнання

Мультфільм “Мавка. Лісова пісня” покаже вам трансформовану історію драми-феєрії Лесі Українки. Чому його варто подивитись?

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася  український анімаційний фільм за мотивами драми-феєрії Лесі Українки “Лісова пісня” та образів народної міфології “Мавка. Лісова пісня” (2023), яка входить до 20 найкасовіших кінострічок за всю історію кінопрокату в Україні. Режисери – Олександра Рубан та Олег Маламуж.

Розпочнемо з того, що робота над цим мультфільмом почалася ще у 2015 році. За цей час творці безліч разів змінювали сюжет, вигляд головних героїв і врешті у 2023 році Україна побачила справді якісний продукт, який, як на мене, нічим не гірший за той самий Disney. Не дивно, що “Мавку” порівнюють із принцесами цієї компанії.

Цей мультфільм не схожий на оригінальний твір Лесі Українки. Єдине, що в них перетинається це сама ідея почуттів між Мавкою та Лукашем, українські мотиви та прадавня міфологія. А от характери, долі персонажів майже повністю змінені. До цього варто бути готовими.

Сюжет мультфільму починається з передісторії, що розповідає про прадавню ворожнечу між міфічними істотами та людьми. А далі глядач знайомиться із головною героїнею, душею лісу – Мавкою, що прокидається з настанням весни і пробуджує ліс та його міфічних мешканців. Паралельно до села приїжджає не надто приємна Килина, що представляється селянам дочкою вбитого під час прадавньої боротьби із лісовими мешканцями власника лісопильні. Вона пропонує селянам роботу – не з найкращих намірів: за хорошу вигоду пройти в чарівний ліс за Чорну гору та відшукати чарівне Джерело життя. На це селяни не погоджуються, ба навіть вороже ставляться до цієї ідея, оскільки там живе страшна для них нечисть.

Однак на оголошення випадково натрапляє простий хлопчина та музикант Лукаш, який дуже потребує грошей на лікування свого старенького хворого дядька. Він вирушає до таємничого лісу. Там і знайомиться з Мавкою. Одразу між ними виникає симпатія. Вони продовжують тримати зв’язок одне з одним, попри всі заборони, що невдовзі призведе до поганих наслідків та трансформації головної героїні.

Мене приємно вразила ця стрічка. Не перебільшу, якщо скажу, що тепер “Мавка” стане одним із улюблених моїх мультфільмів. Музичний супровід та сюжет захоплював та вражав. Радо бачити класний мультфільм, знятий за українськими мотивами, ще й за твором Лесі Українки. Та окремою насолодою було чути гарне українське озвучення відомими українськими особистостями, такими як Наталка Денисенко, Артем Пивоваров, Олена Кравець, Юлія Саніна, Михайло Хома, Сергій Притула, Олег Скрипка, Наталія Сумська, Назар Задніпровський, Олег Михайлюта, Катерина Осадча та Ніна Матвієнко. Учасники гурту “ДахаБраха” озвучили самих себе, а також виконали саундтреки до мультфільму. А рухи та пластику Мавці подарувала Катерина Кухар.

Це справді якісний продукт, який точно вартий загальної уваги і за межами нашої країни. Тому від щирого серця, без сумніву раджу його переглянути.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наш журналіст розповів про фільм “El Camino”. Читайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору